Annonce:
Annonce:

Teenage-tragedie i paradis

Lone Aburas’ nye roman ’Den frie verden’ er en dystopi om kapitalismens ultimative og knusende sejrsgang, organsalg og purung kærlighed. Men romanens originale potentiale føles uforløst

Lone Aburas er aktuel med romanen 'Den frie verden'. Foto: Sara Galbiati. Gyldendal medie 2022.
Lone Aburas er aktuel med romanen 'Den frie verden'. Foto: Sara Galbiati. Gyldendal medie 2022.
Annonce:
Følg Underholdning

’Den frie verden – En first world-tragedie’. Lone Aburas. Roman. Gyldendal. 184 sider. 199,95 kr.

Den aktuelle danske litteratur ser sort. Fremtiden syner uvis, klimakatastrofen og den kapitalistiske verdens(u)orden gør forfatterne politiske. Som der står i slutningen af Lone Aburas’ nye roman, ’Den frie verden’: 'Litteratur, forklarede Astoria mig alvorligt, har potentialet til at forandre verden'.

Romanen er en knurrende kapitalismekritisk fortælling fra velhaverreservatet ’Den Frie Verden’. Gymnasieeleverne Loa og hendes bedste ven, Silvio, vokser op på denne Dubai-lignende kunstige halvø med malls og mansions omkranset af ørken. Derude bor og arbejder de fattige og udstødte.

Annonce:

Overklassebørnene, der bliver omsorgssvigtet af deres selvoptagede, helse-fanatiske forældre, propper sig med THC-vingummier og stener på stranden. Her møder de den forældreløse og fattige Esso, der er en såkaldt grænsekrydser. Derfra udvikler fortællingen sig til en kærlighedstragedie af Shakespeareske dimensioner.

Sømløst konstrueret
Dette er dog også et af problemerne ved romanen. På kun 184 sider vil Aburas for mange ting på en gang; hun vil både skrive en dystopisk satire over kapitalismens ultimative og knusende sejrsgang samt levere et queer high school-drama om forelskelser og fraværende forældre, som til sidst kulminerer – som nævnt - i en tragedie, der vil helt op på de allerhøjeste tinder.

Romanens potentiale føles uforløst, de dramatiske vendepunkter flader ud, fordi man simpelthen ikke kender romanens karakterer godt nok til at investere mange følelser i deres ulykkelige skæbner.

Og så bliver romanens tone til tider lidt for staveplade-politisk, som denne beskrivelse i en sexscene: 'Bagefter følte vi os tømte som tidligere tiders nationaløkonomier'.

Annonce:

På trods af det, er Lone Aburas som sædvanligt velskrivende, og romanens narrativ er sømløst konstrueret. ’Den frie verden’ er en veludført - men måske for ambitiøs - ungdomsroman til fremtidsfrygtende voksne.

Lone Aburas

Forfatter.

Født i 1979. 

Debuterede i 2009 med romanen ’Føtexsøen’.

Siden har hun udgivet romanerne ’Den svære toer’ (2011), ’Politisk roman’ (2013) og ’Det kommer til at ske’ (2016).

I 2017 udkom ’Det er et jeg der taler’ og i 2019 digtsamlingen ’Den sorte bog (B-sider)’.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: