Annonce:
Annonce:

The kastanjemand are riiily nuts!

Den danske Netflix-krimi 'Kastanjemanden' hitter herhjemme og globalt. Jeg håber, hele verden ser den med dansk tale, for vore hjemlige stjerner lyder som en parodi på en krimi på skoleengelsk

Annonce:
Følg Underholdning

 

Kastanjemanden- den engelske synkronisering

Djævelen er ofte i detaljen, som det sig hør og bør i en ægte thriller, såsom den danske Netflix-serie 'Kastanjemanden'.

Der gemmer der sig således en rødglødende sproglig trefork i den synkronisering, som i filmindustrien traditionelt bliver varetaget af udenlandske skuespillere. 'The Chestnut Man' er ganske påfaldende indtalt af filmens danske stjerner.

Og dét desværre så gumpetungt, at det i længden irriterer øret og efterlader en summen af discountløsning.

Dæ dænish ænglish
Hos filmselskabet siger de, at det er for at bevare historiens kulturelle autenticitet og ægthed, når man sådan lader de originale skuespillere dubbe sig selv, som det hedder på fagsprog.

Annonce:

Hovedrolleindehaveren i 'Kastanjemanden', Danica Curcic, som dubbede sig selv i 'Equinox', taler igen overbevisende engelsk med amerikansk accent. Det er lidt længere nede på kastanjemandens rolleliste, at der går badeferie og røde pølser in dæ dænish ænglish.

Hvis man altså slår den over på english under 'audio', hvilket jeg kun gjorde, fordi jeg er gift med en engelsktalende. Allerede efter første afsnit tryglede hun mig om at skifte tilbage til den originale version.

Foto: Tine Harden/Netflix
Foto: Tine Harden/Netflix

Klicheerne ligger på lur
Mikkel Boe Følsgaard og Lars Ranthe lyder som to danske strissere lost in Chicago, dialogen bliver tung og triviel. Man kan decideret høre, hvor unaturligt det må føles at mime en for længst indspillet scene.

Det er interessant, hvordan klicheerne ligger på lur i klodsede oversættelser og mundbevægelser, der ikke holder trit med udtalen. Man opdager, at krimigenrens trivialiteter er langt bedre sløret, når scenen er ledsaget af originalsprogets gestik.

Kun David Dencik formår at lyde lige så autentisk på begge sprog. Måske fordi han rent faktisk er en international skuespiller, sidst set på cirkusrussisk over for James Bond.

Annonce:

That's a good vending, Hansi
Jeg ville så gerne vide, om det er den ægte Uffe Rørbæk, der som filmens retsmediciner tilsyneladende har været på sprogskole på Isle of Wight, siden han førte sig frem i 'The Julekalender'. 'That's a good vending, Hansi', som vi sagde dengang i 90'erne.

Der er sjovt nok andre legendariske komikere med english accent. Peder T. Pedersen fra 'Gramsespektrum' er godt flydende, mens læberne løber fra ham. Også Rasmus Bruun fra 24syvs 'Den korte radioavis' brummer noget british, men påstår over for Ekstra Bladet, at han ikke har lagt dén stemme til sig selv. Han ved end ikke selv, hvem der spiller ham.

Kastanjemandens dubbing-detaljer er åbenbart en prekær fabrikshemmelighed, hvilket som sådan matcher det samlebånd af et stift replikskifte, som jeg kun kan anbefale for morskabens skyld. Lukker man øjnene under kørsel, lyder det som en parodi på en krimi, på skoleengelsk.

Hvem dubber hvem?

Synkronisering er en form for eftersynkning, hvor man til en given film eller tv-serie optager en ny version af talesporet på diverse sprog, typisk engelsk, tysk og fransk.

På 'Kastanjemanden', 'Equinox' og 'The Rain' har Netflix ladet danske skuespillere i bærende roller dubbe sig selv på engelsk, mens mindre biroller bliver indtalt af andre.

Ekstra Bladet har i flere dage forsøgt at få danske SAM Productions, selskabet bag filmatiseringen af 'Kastanjemanden', til at sende en liste over, hvem der synkroniserer hvem.

Netflix er tidligere blevet kritiseret for også at nedprioritere sin undertekstning.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: