'Twin Peaks' er stadig sær og fascinerende

Den banebrydende tv-serie er tilbage og de første afsnit lover mere end godt for en dyster sommer foran skærmen

Se traileren her:

Twin Peaks'. Sæson 3. Instr.. David Lynch. Afsnit 1-4 kan ses nu på HBO Nordic.

'Er det fortid eller er det fremtid?' spørger den enarmede mand  vor tvetydige helt Agent Cooper i det røde rum i de indledende afsnit af den med spænding (og angst) imødesete tredje sæson af den i sin tid så banebrydende tv-serie 'Twin Peaks'. Og det er, som man siger, et godt spørgsmål. Anden sæson sluttede - som nogen måske husker - blandt andet med at den myrdede Laura Palmer på brækket engelsk (eller hvad det nu var) lovede Cooper, at de skulle mødes igen 25 år senere.

Det skulle næsten vise sig at holde stik, og vi kan blandt andet konstatere, at i Lynchs verden bliver også døde mennesker ældre. Mens andre spalter sig i to, hvoraf den ene version bevarer sit udseende fra dengang, mens den anden i den grad er blevet mærket af tidens tand.

Specialagent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) med sin elskede kaffe. Foto: PR TV Kultserien 'Twin Peaks' vender tilbage med ny mystik

Copper 1 (eller hvad vi nu skal kalde ham) i det røde rum er stadig sit ulastelige jeg fra dengang, mens Cooper 2 - der har været forsvundet fra FBI i 24 år og nu også går under navnet Mr. C, er blevet en temmelig lyssky personage med langt hår og leopardskjorte. Den havde man ikke lige set komme.

'Twin Peaks'er med andre ord ikke blevet mindre mørk og mystisk med årene, og det sære og svært gennemskuelige, der har præget store dele af Lynchs værk som instruktør, er ikke blevet mindre udtalt med årene.

Shelley og Norma spillet af Mädchen Amick og Peggy Lipton servere stadig kaffe og tærte på The Double R Diner. Foto: HBO Nordic Underholdning Her er Twin Peaks-stjernerne i dag

'Twin Peaks' var i sin tid (det vil sige 1990) med til at hæve kvalitetsniveauet og de kunstneriske ambitioner for tv-serier betragteligt, men den formår stadig at skille sig ud, i det man med rette kalder tv-seriernes guldalder, hvor der sprøjtes kvalitetsserier ud i et tempo, så det er umuligt at følge med i dem alle, hvis man også gerne vil have et liv ved siden af.

Lynch har selv udtalt, at man snarere skal betragte den nye ombæring af 'Twin Peaks' som en 18 timer lang spillefilm end som en egentlig tv-serie, men der opereres nu stadig med cliffhangere eller noget der ligner efter hver time.

Efter 26 år springer David Duchovny igen ud i rollen som transvestitten Dennis/Denise i tv-serien Twin Peaks. (Foto: HBO Nordic) Intl. kendte Springer ud i samme rolle efter 26 år: Kan du kende ham/hende?

Som altid i 'Twin Peaks' befinder vi os i et univers der blander det jordnære, det banale, det surrealistiske, det absurde, det erotiske og det metafysiske i et aldrig helt klart målestoksforhold, så man bliver lige så desorienteret som man bliver fascineret. Hvor man kun kan være sikker på en ting: Man kan ikke være sikker på noget som helst.

Heller ikke, hvad der gemmer sig i den konstant overvågede glasboks i en skyskraber i New York.

Omdrejningspunktet er (måske) igen en mordgåde. I en beboelsesejendom i Buckhorn finder man resterne af to lig (på vanlig makaber vis et kvindehoved kombineret med en mandekrop) og lige så hurtigt har man en mistænkt. Men så enkelt er det med garanti ikke.

Den 77-årige skuespiller Michael Parks er død. (Foto: AP) Intl. kendte Twin Peaks-skuespiller er død

Om det hele fiser ud i ingenting og tågesnak - som det desværre var tilfældet med sidste halvdel af anden sæson - er for tidligt at sige endnu. Lige som det også er for tidligt at tale om et nyt mesterstykke fra de herrer Mark Frost og David Lynch. Men sært er det. På den vanedannende måde.

Uden at skulle røbe for meget, og dermed spolere mindst halvdelen af fornøjelsen, kan jeg godt røbe, at 'Twin Peaks' byder på både gamle (også i bogstavelig forstand) kendinge såvel som nye karakterer. Og Julee Cruise er blevet afløst af The Chromatics som husorkester på The Bang Bang Bar, der ellers ligner sig selv.

Og nå ja; 'Verden er fuld af lastbilchauffører'. Vi kører troligt med de næste mange mandage.