Stig Andersen er fløjtende frankofil

Tøger Seidenfaden-forfatteren Stig Andersen nyder - ud over skrive bøger og holde foredrag - et godt glas fransk rødvin og en lækker grillbøf

Min værste vane? Jeg skal altid have tændt en cigaret, hver gang telefonen ringer. (Foto: Kirsten Ellebæk/ DR2)
Min værste vane? Jeg skal altid have tændt en cigaret, hver gang telefonen ringer. (Foto: Kirsten Ellebæk/ DR2)

LÆS OGSÅ: Bent Falberts anmeldelse af Tøger-bogen - Massakre fra skyttegraven

61-årige Stig Andersen er født i Silkeborg. Uddannet på Horsens Folkeblad og senere dokumentarist i Danmarks Radio indtil 2006, hvorefter han startede sit eget firma. Har desuden skrevet et hav af bøger om magteliten i Danmark.

I dag udkom hans nye bog, en lille sag på 556 sider, om den tidligere chefredaktør på Politiken, Tøger Seidenfaden.

- Hvordan tilbringer du en skøn søndag?


- Hvis jeg kan få Politiken og Berlingeren på sengen og få serveret lækker morgenmad med frugt og æg af min datter. Hvis familien vil med i vores lille skovhus ved Arresø, hvor jeg kan larme med min havetraktor og i øvrigt nyde naturen og stilheden.Og hvis vejret derefter er til en lækker grillbøf - så har jeg en skøn søndag.

- Hvilken god bog du har læst for nylig?


- 'Absolut Tøger - holdninger til tiden' - den bog, Tøger Seidenfaden udgav, da han blev 50, og hvor han sætter en række af sine mest markante holdninger gennem sine 25 år som meningsmager ind i en større sammenhæng. I den og i mit arbejde med bogen 'Tøger' har jeg mødt en mand, som har en dimension mere end de fleste i form af rummelighed, anstændighed og ordentlighed - og som har gearene til at udnytte det.

- Hvad er den bedste teateroplevelse du har haft for nylig?


- Seneste markante teateroplevelse var 'Hr. Møller' med Teater Camp X på Aveny. Går ikke ofte i teatret, men skal hurtigst muligt have fundet et godt teaterstykke (satser på Grønnegårds Teatret) og købt fire billetter, da jeg midt i juli har inviteret nogle af mine bedste venner på 'ferie' i nogle dage - inklusive en teatertur, stegt flæsk med persillesovs og en god flaske rødvin.

- Hvilken sang kan lokke dig ud på dansegulvet en lørdag aften?


- Kim Larsen kan noget med dette samfund og kommunikationen i det - såvel på det verbale som på det melodiske plan. Er alle dage blevet inspireret af hans tekster og musik. Han kan også en sjælden gang lokke mig ud på dansegulvet.

- Hvilken restaurant er din yndlingsrestaurant?


- Min datter Tanne hiver mig helst med på sushi-restauranter. Min kone forsøger sig med mellemrum på indiske, kinesiske eller vietnamesiske restauranter. Når jeg selv får lov at bestemme (hvilket ikke sker så ofte) bliver det italiensk eller fransk - San Georgio i Rosenborggade eller Le Sommelier i Bredgade.

- Hvad er din livret?


- Alt, hvad der kan spises til et godt glas fransk rødvin.

- Hvad er din bedste vane?


- At fløjte, når jeg har det godt. Og jeg fløjter rigtig meget, påstår mine nærmeste.

- Hvad er din værste vane?


- Jeg skal altid have tændt en cigaret, hver gang telefonen ringer. Det er især problematisk, når jeg taler i fastnettelefonen, og mobiltelefonen ringer kort tid efter. To samtaler og to cigaretter på samme tid er ikke nemt at styre.

- Hvad er det bedste tv-program i øjeblikket?


- TV2 News er genialt. Dels opfylder det i høj grad det behov, man som nysgerrig samfundsborger har for at holde sig ajour, dels giver det plads til at tale med folk uden minuttyranni, når der er behov for det.

- Hvad glæder du dig til i nærmeste fremtid?


- Nogle gode sommeruger med familie og venner. Efter i otte måneder at have været intenst beskæftiget med at lave interview og skrive manuskript til 'Tøger' har man brug for lige at 'falde ned'. Og så selvfølgelig til at få 'Tøger' udgivet. Processen med den har absolut været en af mine stjernestunder i livet.

- Hvad frygter du i nærmeste fremtid?


- At Pia Kjærsgaard fortsat vil være den, som bestemmer, hvad den danske regering skal mene.

- Hvilken slags motion holder du af at dyrke?


- Holder af og holder af. Det er ikke lige det begreb, jeg forbinder med motion, men jeg holder meget af frisk luft - har en cykel og saver gerne brænde.

- Hvad er dit bedste feriemål - ski, sol eller storbyferie?


- Du får mig aldrig op i en skilift. Sol er dejligt, men hele eller halve dage på en strand gider jeg ikke. Storbyer kan bestemt være spændende at finde gode restauranter i. Mit foretrukne feriemål er Frankrig. Mentaliteten, befolkningen, stemningen og så det franske køkken er altid en rejse værd.

- Er du et A- eller B-menneske?


Jeg er C-menneske, det vil sige nattemenneske. Det at komme op om morgenen har alle dage redet mig som en mare i en grad, så jeg altid har haft svært ved at falde i søvn bare ved tanken, når jeg SKAL tidligt op. Som ung journalistelev på Horsens Folkeblad præsterede jeg at gå på arbejde i søvne klokken 5 om morgen - af ren og skær skræk for ikke at møde til tiden.

0 kommentarer
Vis kommentarer