Glimrende generationskrønike fra Guldager

Romanen 'Lille hjerte' er skrevet i et forfriskende billedsprog og med et glimt i øjet

Katrine Marie Guldager veksler ubesværet mellem patos og ironi i romanen 'Lille hjerte', som er en selvstændig forsættelse af 'Ulven', som udkom i 2010. (Foto: Isak Hoffmeyer)
Katrine Marie Guldager veksler ubesværet mellem patos og ironi i romanen 'Lille hjerte', som er en selvstændig forsættelse af 'Ulven', som udkom i 2010. (Foto: Isak Hoffmeyer)

Katrine Marie Guldager: Lille hjerte 205 sider. 199 kr. Gyldendal

Peter bliver forladt af hustruen Lilly og efterlades med børnene Henry og Leonora i det selvstændige bind to i Katrine Marie Guldagers generationskrønike om en familie i 1950’ernes Køge. Og mens forsmåede Peter må prøve at holde sammen på familien i efterkrigstidens provins, forsøger den kunstneriske Lilly at puste nyt liv i en gammel flamme i det dekadente København.

Slag i børneværelset

Det kan måske lyde lidt, ja, støvet for ikke at sige halvkedeligt, men er det så absolut langtfra. For som læsere af ’Lille hjerte’s uafhængige forgænger ’Ulven’ (2010) vil vide, udspiller Guldagers Køgefortællinger sig blandt ret usædvanlige personer. Peters søstre, frk. Lys og frk. Mørke, var eksempelvis oprindelig en og samme person, men blev splittet under mystiske omstændigheder. Og sønnen Henry lever i et fantasifyldt univers, hvor slag fra første verdenskrig udspilles i børneværelsets mørke.

Humoristisk prosa

Såvel de fantastiske som de mere realistiske dele af romanen leveres i en direkte, mundret og ofte humoristisk prosa, der jonglerer med alvorlige emner som kvindefrigørelse og opløsningen af de traditionelle familiemønstre. Og som forgængeren udmærker ’Lille hjerte’ sig ved et forfriskende billedsprog, hvor forfatteren veksler ubesværet mellem patos og ironi. Guldager har glimt i øjet og anbefales absolut.