Svensk krimi er som en tynd grød

Og plottet sovser til i Camilla Läckbergs ottende bog 'Englemagersken'

37-årige Camilla Läckberg bringer læseren tilbage til det idylliske Fjällbacka, hvor der endnu en gang sker ting og sager. (Foto: People's Press)
37-årige Camilla Läckberg bringer læseren tilbage til det idylliske Fjällbacka, hvor der endnu en gang sker ting og sager. (Foto: People's Press)

Camilla Läckberg: Englemagersken 450 sider. 299 kr. People’s Press

Hvorfor ændre på noget, der virker? Det har svenske Camilla Läckberg øjensynligt heller ingen planer om. Og hendes ottende bog om liv, død og drama i idylliske Fjällbacka er således skåret over nøjagtig samme læst som alle de andre om forfatter Erica Falck og hendes politimand Patrik: Tre historier – i nutid, datid og fortid – skal flettes sammen.

Mysteriet fra 70’erne om en forsvunden familie, hvis efterladte datter nu som voksen vender tilbage for at genopbygge barndomshjemmet, der før var en drengekostskole. Mærkelige ting sker og ulmer konflikt og katastrofer blandt en gruppe tidligere elever. Og så en slægtshistorie om 100 års grumme kvindeskæbner med alt fra myrdede småbørn over selveste Hermann Göring krydret med svigt, smerte og sindssyge.

Nævenyttig heltinde

Og som altid har Läckberg plads til mere: Kærlighed og kriseramte parforhold. Familielogistik og højreekstreme politikere med skumle planer. Dyb sorg og kaviar på tube. Og naturligvis nævenyttige Erika, mere grænseoverskridende, selvretfærdig og emsig end nogen sinde, men stadig heltinde, hvilket egentlig er det største mysterium i serien.

Gumpetung dialog

Dialogen er lige så gumpetung som altid, klicheerne ligeså. Det engelske begreb ’the plot thickens’ – at plottet strammer til – bliver i Läckbergs bøger til en sovs, der jævnes med så meget maizena, at resultatet bliver en tynd grød med klumper. Men det virker, bøgerne sælges i millioner, og stjerner må der alt andet lige gives for Läckbergs frejdige ukuelighed. Men gid hun dog turde udfordre sig selv og sine læsere og omsætte succesen til en ambition om at sigte lidt højere.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time