Kras roman om tilgivelse og forsoning

Lukas Moodysson serverer stærke sager i ny bog

Den svenske filminstruktør Lukas Moodysson har efter et par anmelderroste film nu skrevet romanen 'Døden & co.' om en søns kamp for at forstå sin fars pludselige død. (Foto: Klim)
Den svenske filminstruktør Lukas Moodysson har efter et par anmelderroste film nu skrevet romanen 'Døden & co.' om en søns kamp for at forstå sin fars pludselige død. (Foto: Klim)

Lukas Moodysson: Døden & Co. 313 sider. 269 kr. Forlaget Klim

Med film som ’Fucking Åmål’ og ’Lilja 4-ever’ er filminstruktøren Lukas Moodysson (f. 1969) blevet sammenlignet med legenden Ingmar Bergman. For ligesom Bergman er Moodysson glad for at kokkerere en svensk pølseret smagt til med død, anger og selvransagelse.

Romanen ’Døden & Co.’ handler om en søns kamp for at forstå sin fars pludselige død og acceptere hans svigt i fortiden. Faderen, en fordrukken og falleret matematikprofessor, smed fortælleren ud hjemmefra, da han var 14 år. Men på grund af det uventede dødsfald når far og søn aldrig at blive forsonet, hvilket er det dilemma, hele romanen kredser om. For hvordan får man talt ud og tilgivet hinanden, når der ikke længere er nogen at tale med?

Paranoid virkelighedsforestilling

Fortælleren forsøger i stedet at dulme savnet ved at svælge i makabre dødsbilleder på nettet og identificere sig med Marilyn Monroes miserable liv. Hvor den rå realisme har præget Moodyssons film, er romanen et surrealistiske forvandlingsbolsje, hvor den afdøde far toner frem hist og her. Romanens hovedperson er præcis som karaktererne i amerikanske Bret Easton Ellis’ romaner fanget i en paranoid virkelighedsforestilling. Men hvor ingen følelser eller moralske overvejelser formår at trænge igennem hos Easton Ellis, stirrer Moodysson på god protestantisk vis menneskets synd og skyld samvittighedsfuldt i øjnene.

Stærke sager!