Grum humor i ny krimi-antologi

Det sprudler og swinger fra drevne krimiforfattere

Anna Grue, Jussi Adler-Olsen, Elsebeth Egholm og andre kendte forfattere skriver til fordel for Dansk Flygtningehjælp. (Foto: Polfoto/Uffe Frandsen, Ilan Brender, Carsten Ingemann)
Anna Grue, Jussi Adler-Olsen, Elsebeth Egholm og andre kendte forfattere skriver til fordel for Dansk Flygtningehjælp. (Foto: Polfoto/Uffe Frandsen, Ilan Brender, Carsten Ingemann)

Jussi Adler-Olsen, Elsebeth Egholm, Anna Grue m.fl.: Liv for liv 238 sider. 230 kr. Politikens Forlag/Dansk Flytningehjælp

Der er mere end god samvittighed at hente i samlingen af noveller fra nogle af de bedste, danske kriminavne, som udkommer i anledning af FN’s Flygtningedag i dag – for det er en fint sammensat buket af letlæste skæbnefortællinger, man får for pengene, der går til Dansk Flygtningehjælps arbejde i Congo. Om det er det gode formål eller bare chancen for at fyre krudtet af på en tiendedel af den plads, der er i romanerne, er ikke til at sige – men forfatterne sprudler hver for sig og swinger fint sammen.

Velkendte hovedpersoner
Nogle bruger velkendte hovedpersoner, der fungerer storartet i den korte form, hvor der ikke er tid til så megen snak: Elsebeth Egholm placerer med vanlig snilde sin nye helt, Peter Boutrup, midt i en grim sag om voldtægt og forsømte børn, mens Anna Grue veloplagt sender sin skaldede detektiv til Nice, hvor han vælter ind i en overraskende kidnapningssag – på dejlig lang afstand af familien, hunden og nærmiljøet i Christianssund. Jussi Adler-Olsen holder derimod Carl Mørck & co. i afdeling Q helt udenfor og leger sig igennem sin bizarre historie om manden, der bliver lejemorder, fordi han er så kedelig – mens Jens Henrik Jensen glemmer alt om Esbjerg og leverer en skarp sag om den lille mand, der bliver kvast, når hurtige bankdirektører spiller matador med andre menneskers sparepenge. Christian Mørk fortæller djævelsk drilsk om frygtens farer i sin historie om flypassagerers vej gennem lufthavnens fintmaskede sikkerhedsnet, der fanger fordomme og frustrationer, men misser en bombe.

Velgjort velgørenhed
Efter de fem drevne krimiforfattere kommer parret Tornbjerg og Øbro, der sidste år vandt Politikens Forlags krimikonkurrence og udgav ’Skrig under vand’ – de klarer sig nydeligt i det fine selskab med deres grumme historie om drengen med den voldelige far. Alt i alt velgjort velgørenhed med humor, gru og fine plot. Oplagt som værtindegave til sommerhusbesøg og som overskueligt læsestof på rejsen, på stranden eller i regnvejr.

1 af 2 
2 af 2 Anna Grue, Jussi Adler-Olsen, Elsebeth Egholm og andre kendte forfattere skriver til fordel for Dansk Flygtningehjælp. (Foto: Polfoto/Uffe Frandsen, Ilan Brender, Carsten Ingemann)
0 kommentarer
Vis kommentarer