Kulørt og medrivende

Ny Allende-roman er en vaskeægte pageturner

Isabel Allendes 'Øen under havet' er underholdende, men også en vigtig historie om slaveriets historie og prisen for frihed. (Foto: Lori Barra)
Isabel Allendes 'Øen under havet' er underholdende, men også en vigtig historie om slaveriets historie og prisen for frihed. (Foto: Lori Barra)

Isabel Allende: Øen under havet Oversat af Iben Hasselbach 432 sider. 299 kr. Gyldendal

Selvom Isabel Allende med ’Øen under havet’ ikke sparer på klicheer og patos, så er romanen en gribende historie. I centrum for den barbariske scene, der udspiller sig fra 1770 til 1810 på Sainte Domingue, senere Haiti, og i New Orleans, er pigen og kvinden Zarité – født som slave af en afrikansk kvinde og med en hvid mand som far.

Kamp for frihed
Igennem Zarité fortælles et blodigt kapitel i slaveriets brydningstid på vej mod et gryende ophør. Her er sukkerplantager med tyranniske og perverse plantageejere, voldtægter, tortur og en skånselsløs kamp for frihed. Det hele flettes sammen i et større persongalleri, hvor der også elskes og fødes smukke børn af ulykkelige, men despotiske koloniherrer og undertrykte, men rebelske slavinder. Romantisk og kulørt? Jovist, men også et sanseligt og vigtigt indblik i en tid, hvor slaveri var udtryk for vestlig civilisation.

1 af 2 
2 af 2 Isabel Allendes 'Øen under havet' er underholdende, men også en vigtig historie om slaveriets historie og prisen for frihed. (Foto: Lori Barra)
0 kommentarer
Vis kommentarer