Ludere, løgne og narko

Elsebeth Egholm lancerer en ny, stærk hovedperson i indviklet krimi

Forfatteren bag TV2's dramaserie 'Den som dræber' er nu også aktuel med en blodig krimi. (Foto: Sanne Berg)
Forfatteren bag TV2's dramaserie 'Den som dræber' er nu også aktuel med en blodig krimi. (Foto: Sanne Berg)

Elsebeth Egholm: Tre hundes nat 336 sider, 300 kr. Politikens Forlag

Efter seks bøger har Elsebeth Egholm sendt sin hårdt prøvede journalist Dicte Svendsen på efteruddannelse og lancerer en ny serie, hvor Peter Boutrup – hårdt prøvet søn af Dicte – er i centrum.

Som sin mor er Peter skåret over en velkendt læst: En ensom overlever med en grum fortid, som han forgæves forsøger at lægge bag sig, men som ikke desto mindre har udstyret ham med såvel kontakter og kompetencer udi håndfast handlekraft.

Og det han får brug for, da en gammel ven skyller op på hans strand med et skudhul i brystet og den forpinte kvinde i nabohuset behøver hans omsorg. Nok vil han helst passe sit tømrerjob, sin hund og sine malerier på sin klint ved Kattegat – men som en Jason Bourne har han sansen for nærkamp og retfærdighed liggende på rygraden, når det kræves. Så han skal nok kunne bære en serie med succes og er i hvert fald en befriende afløser for Dicte og hendes veninder.

Grimme rockere
Mens Peter og hans nye veninde Felix forsøger at finde sandheden om hendes smadrede liv, arbejder den ligeså smadrede lokalstrømer Mark på sagen om en forsvunden teenagepige med hjælp fra den gæve minedykker Kirstine, der finder et skamferet kvindelig i Grenaa Havn. Og så er der lagt op til en dramatisk affære med hævnende ninja-piger, grimme rockere, forkvaklede familier og ludere, løgne og narko.

Det er spændende og brutalt men også vanvittig indviklet – måske især fordi vi følger så mange personer på én gang, som alle sammen er tildelt afgørende roller og indbyrdes forbindelser i dramaet.

Kællingeknuder
Egholm fortæller bedre end så mange andre kvindelige krimiforfattere, men lider under samme trang til at binde samtlige løse ender sammen, og det giver nogle slappe kællingeknuder hér og dér. Man mister derfor let overblikket, ligesom Egholms skarpe blik for menneskers skæbner og konflikter bliver forstyrret af for mange gentagelser og pertentlig gennemgang af tekniske detaljer – som med Egholms rigelige råstyrke og autoritet som fortæller sagtens kunne undværes.