Svensk bordelmutter blandt sorte slaver

Henning Mankell kaster lys over den hvide mands skamplet i ny roman

Mankells historie er for Blockbuster-banal, men kan man leve med det, er man underholdt, skriver Ekstra Bladets anmelder og sender tre stjerner afsted. (Foto: Lina Ikse Bergman)
Mankells historie er for Blockbuster-banal, men kan man leve med det, er man underholdt, skriver Ekstra Bladets anmelder og sender tre stjerner afsted. (Foto: Lina Ikse Bergman)
Følg Underholdning

Henning Mankell: Mindet om en snavset engel Oversat af Lilian Kingo. 386 sider. 299 kroner. Gyldendal

Henning Mankell, den verdensberømte svenske forfatter bag bøgerne om kriminalkommissær Wallander, har forsøgt at fylde hullerne ud i en sand historie om en svensk bordelmutter i begyndelsen af 1900-tallets Afrika.
Hans nye epos ligger lige til en filminstruktørs højreben: En fattig pige fra Nordsverige får en chance for at bryde ud af armoden. Hun får arbejde som kok på et skib med kurs mod Australien.
Undervejs – i løbet af et par uger – bliver hun gift med styrmanden. Han dør, og tynget af sorg rømmer hun skibet i Lourenco Marques – senere hovedstaden Maputo i Mozambique.

Hentet fra virkeligheden
Her udfolder sig en røverhistorie fra det virkelige liv: Unge, meget uskyldige Hanna Lundmark, som hovedpersonen hedder, bliver indehaver af et bordel.
’Mindet om en snavset engel’ er baseret på oplysninger fra koloniale arkiver om en svensk kvinde, der en kort overgang stod bag et af kolonitidens største bordeller.

Indigneret Mankell
Men hvor hun kom fra, og hvor hun forsvandt hen, vides ikke. Mankell giver et bud på fiktionens præmisser, og hans ærinde er som oftest politisk. Slaveri er den hvide mands skamplet.
Mankell er indigneret, og det bliver hans læser også. Hvor romanen ikke fungerer optimalt, er i persontegningen og historien. Hanna Lundmark er for løs i konturerne og historien for Blockbuster-banal. Kan man leve med det, er man underholdt.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind