Anmeldelse: Hanne-Vibeke Holst har aldrig skrevet bedre

’Knud, den store’ er et bevægende og nuanceret faderportræt

Hanne-Vibeke Holst får modigt og med både lune og ømhed vristet sin far fri af dæmonerne, skriver Ekstra Bladets anmelder om hendes nye roman.  (Foto: Miklos Szabo)
Hanne-Vibeke Holst får modigt og med både lune og ømhed vristet sin far fri af dæmonerne, skriver Ekstra Bladets anmelder om hendes nye roman. (Foto: Miklos Szabo)

Hanne-Vibeke Holst: Knud, den store. 577 sider. 300 kr. Gyldendal

Det lå ikke ligefrem i kortene, at det jyske skravl af en landarbejder-søn, Knud Holst Andersen, skulle få møvet sig frem og blive en del af det litterære parnas i 1960’ernes Danmark. Indbudt til middag og dansant hos selveste Rifbjerg, på druk med Panduro og blandt de første til at modtage Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat i 1965.

Kærlighedserklæring
I årevis har Hanne-Vibeke Holst tordnet mod sin misundelige forfatterfar, når hun har fået taletid i diverse dameblade.På den baggrund er det en fryd at opdage, at datterens galde i ’Knud, den store’ er blevet til en usentimental og klarsynet kærlighedserklæring.

Historien om Knud Holst er historien om en determineret outsider, som mod alle odds bryder igennem den litterære lydmur i modernismens Danmark og oplever en kortvarig succes. 1970’erne bliver derimod én lang nedtur, hvor drikkeriet dræber skaber-evnen, og hvor ægteskabet med den ellers så slidstærke forfatterhustru, Kirsten Holst, smuldrer. Frem spirer også misundelse og bitterhed i Knud Holsts fallerede forfatterhjerte, og hans tilværelse ender i menneskelig fallit, indtil han forsones med sin familie kort før sin død.

Nuanceret faderportræt
Hanne-Vibeke Holst har aldrig skrevet bedre, og fornuftigt nok fylder faderens nedtur mindst, mens hans kejtede entré på de bonede gulve er romanens funklende juvel. ’Knud, den store’ er et bevægende og nuanceret faderportræt, hvor Hanne-Vibeke Holst modigt og med både lune og ømhed får vristet sin far fri af dæmonerne.

Sådan en datter bør man sgu være stolt af.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde