Vildt døgn med Beatles i København

Københavner-besøget i 1964 dokumenteres i ny bog af DR-manden Knud Ørsted

She Loves You, yeah yeah yeah.
She Loves You, yeah yeah yeah.
Følg Underholdning

4. juni 1964 er lidt af en historisk dag i dansk rockkoncert-historie.

Det var dagen, hvor The Beatles gav deres første og eneste to koncerter i Danmark - i KB Hallen, hvor tusindvis af piger og drenge flippede totalt ud over at se - og lejlighedsvis høre - favoritterne fra Liverpool, der det seneste års tid havde skabt et postyr, som ingen nogensinde tidligere havde oplevet.

50 år er der gået, siden det bemærkelsesværdige døgn i København, hvor John, Paul, George og - nej, ikke Ringo, han lå med dårlige mandler på hospitalet i London - og erstatningen, Jimmy Nicol, vakte jubel iblandt de unge i hovedstaden.

Hundedyrt kamera
Og nu kommer der - med nogen forsinkelse i forhold til jubilæumsdagen - en bog om besøget, skrevet og fotograferet af den gamle DR-medarbejder, Knud Ørsted, der også i en årrække skrev om popmusik i Ekstra Bladet.

- Et øjebliks billede af det døgn, Beatles var i byen, siger Knud Ørsted, der som den eneste dansker fulgte gruppen under det døgnlange besøg.

John, Paul og Jimmy Nicol i lufthavnen.
John, Paul og Jimmy Nicol i lufthavnen.
 

Knud Ørsted havde en stak udgaver af musikbladet New Musical Express med til Beatlerne, som George Harrison straks kastede sig over
Knud Ørsted havde en stak udgaver af musikbladet New Musical Express med til Beatlerne, som George Harrison straks kastede sig over
 

Bogen består primært af billeder, som Knud Ørsted tog med sit ny-indkøbte Rollei-kamera, som han i 1964 havde givet den fyrstelige sum af 1600 kroner for.

- Det var virkelig mange penge dengang, meget mere end en månedsløn. Men jeg fik solgt nogle billeder til BT fra New Musical Express store koncert det år i Wembley Empire Pool, hvor alle datidens største grupper spillede. Så jeg havde faktisk alle pengene hjemme for apparatet med det samme.

Ankomst til pressemødet.
Ankomst til pressemødet.
 

Billederne gemt i skuffen
Billederne fra Beatles-besøget har til gengæld ligget gemt i en skuffe indtil for et halvt år siden, hvor han kiggede efter dem i forbindelse med et foredrag, han skulle holde i Grenå på 50 års dagen.

Derfra og til en bog var der ikke langt, eftersom nogle forlags-folk overværede foredraget.

- Det havde måske været mest naturligt, hvis bogen var udkommet op til den 4. juni, men da havde ingen tænkt på den. Ideen opstod i forbindelse med foredraget, siger Ørsted.

Allerede dagen før var der kø foran billetsalget.
Allerede dagen før var der kø foran billetsalget.

Kaos ved hotellet 1.
Kaos ved hotellet 1.
 

Kaos 2
Kaos 2
 

John Lennon til vinduet
- Hvad husker du specielt fra Beatles-besøget?

- For sige noget andet end der, der står i bogen, så husker jeg fra pressemødet med Beatlerne, at John Lennon pludselig sagde, at han lige ville gå hen til vinduet. 'Nej, lad være med det',  sagde Kurt Hviid Mikkelsen fra det danske pladeselskab. 'Jeg gør det alligevel', sagde John, og så brød gaden ud i et kæmpestort brøl, da han viste sig. Så gjorde han det en gang til, og det gentog sig. Det var bare sjov og ballade.

Knud Ørsted havde eksklusiv adgang til Beatles under besøget, og han tilbragte bl.a. hele formiddagen efter koncerten med gruppen på hotellet, før de skulle videre til lufthavnen og til Holland.

Savnede Ringo
- Hvad snakkede I så om?

- Mest om koncerten aftenen i forvejen, og så savnede de Ringo. De håbede, han snart ville blive rask og være i stand til at støde til dem på turneen.

McCartney stod og rev sig i håret

En ikke helt almindelig dag

Beatles: Jeg skylder dig en tjeneste

Jeg sagde nej til bytur med Beatles

- Sad de og sagde det, mens Jimmy Nicol hørte på det?

- Ja, faktisk, og det var lidt synd for ham, at de efter koncerten kørte fra KB Hallen uden ham. Det kunne de ikke rigtigt være bekendt. Han følte sig meget udenfor, men de tre andre var jo blevet en tæt enhed fra Hamburg og Liverpool og videre ud i verden.

The Fabs i KB Hallen.
The Fabs i KB Hallen.
 

Trommeslager imponerede
Ved de to koncerter var der opvarmning af de danske pigtrådsgrupper The Beethovens, Weedons og Hitmakers, og ifølge Ørsted fandt de tre Beatler ud af, at de ikke havde behøvet at tage Jimmy Nicol med fra London.

De kunne have valgt nyligt afdøde Torben Sardorff fra Hitmakers, Danmarks bedste trommeslager på det tidspunkt.

- Torben kunne hvert et slag, en Beatles-trommeslager skulle kunne, bedre end Jimmy Nicol. Havde de vidst det, havde sgu taget ham i stedet for. Men så skulle Torben jo have været med videre, indtil Ringo var klar igen, siger Knud Ørsted.

Knud Ørsted: 'Beatles i København 4.6. 1964'. 199,95 kr. Udkommer fredag. (Strandberg Publishing)

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind