Bitter vindmølle-kamp fortsætter: 'Det er en konspiration'

Ny bog genopliver omtalt sag om fyring af professoren bag en måler, der kan dokumentere vindmøllestøj. Professorens leder kalder bogen for et partsindlæg og en konspiration

Kort inden sin fyring byggede Henrik Møller et instrument, der kan måle vindmøllers lavfrekvente støj og ifølge forfatter Peter Skeel Hjorth afsløre de larmende vindmøller, men maskinen kom aldrig ud i den brede offentlighed.
Kort inden sin fyring byggede Henrik Møller et instrument, der kan måle vindmøllers lavfrekvente støj og ifølge forfatter Peter Skeel Hjorth afsløre de larmende vindmøller, men maskinen kom aldrig ud i den brede offentlighed.

Tidligere på ugen udkom 'En skjult magt', der med ny dokumentation i form af blandt andet aktindsigter i mailkorrespondancer, mødereferater og notater blæser en omstridt sag om fyringen af en anerkendt professor frem i offentligheden på ny.

Siden udgivelsen har der været snak i krogene blandt landets klogeste, og nu er bogens implicerede gået i totterne på hinanden. Aalborg Universitets ledelse kalder den for et partsindlæg og en konspiration.

Bogens forfatter er journalisten Peter Skeel Hjorth, der tidligere som talsperson for organisationen European Platform Against Windfarms har kæmpet mod vindmølleindustrien.

Han påstår, at vindmølleindustrien har brugt sin magt til at presse Aalborg Universitet, hvor professoren var ansat, til at fyre videnskabsmanden, fordi han kunne afsløre vindmøllers lavfrekvente støj.

Jeg må være syg: Bad om akt-indsigt i 'maskinen vindmøllerne frygter'

Lavfrekvent støj
Professoren i akustik, Henrik Møller, har arbejdet som forsker i mange år og blev i 2014 fyret fra sin stilling på Aalborg Universitet.

Ifølge ledelsen bundede fyringen i universitetets skrantende økonomi.

Minister lover nye støttekroner til vindmøller i tide

Henrik Møller forskede i vindmøllernes såkaldte lavfrekvente støj, der ifølge Miljøstyrelsen kan give hovedpine, træthed og anspændthed, og han forholdt sig kritisk til vindmølleindustrien og Miljøstyrelsen.

Tidslinje fra 'En skjult magt'

1. juni 1991 Første bekendtgørelse om støj fra vindmøller træder i kraft.

20. juni 2005 Indslag i TV-avisen om buldrende støj fra vindmøller. Professor Henrik Møller udtaler, at problemet bør undersøges.

11. august 2010 Kommende dekan Eskild Holm Nielsen beder Henrik Møller om ikke at udtale sig om støj fra planlagt testcenter for serie-0-møller ved Nordjyllandsværket.

15. juni 2011 Aalborgforskerne skriver kritisk kronik i Berlingske. Direktør i Vindmølleindustrien Jan Hylleberg klager til dekan Eskild Holm Nielsen. Rektor Finn Kjærsdam slår fast, at der er tale om frie forskere, som har både ret og pligt til at udtale sig indenfor deres fag.

9. december 2011 Artikel i Weekendavisen, hvori Henrik Møller udtaler sig kritisk om de nye regler. Jan Hylleberg klager til Eskild Holm Nielsen, som indkalder Henrik Møller til møde.

13. januar 2012 Møde på dekanens kontor, hvor Henrik Møller bebrejdes udtalelser til Weekendavisen.

9. oktober 2012 Støjforskerne skriver kritisk kronik i Berlingske.

Foråret 2013 Eskild Holm Nielsen og institutleder Børge Lindberg holder møder med firmaet Delta for at hjælpe dem med at rette op på et dårligt ry.

16. april 2013 Møde på Børge Lindbergs kontor, hvor Henrik Møller bebrejdes udtalelser til pressen.

26. marts 2014 Henrik Møller opsiges med overenskomstmæssigt varsel på 6 måneder.

27. maj 2014 Jyllands-Posten omtaler fyringen og antyder sammenhæng med Henrik Møller deltagelse i debatten om vindmøllestøj. Få dage efter kalder avisen på lederplads fyringen for mystisk. I den følgende tid omtaler også andre aviser sagen.

31. august 2014 Støjforskerne lancerer lydmåler med pressemeddelelse og interview i Nordjyllands Radio dagen efter.

12. september 2014 Vindmølleindsutrien skriver til Eskild Holm Nielsen med kritiske spørgsmål om lydmåleren.

30. september 2014 Henrik Møller fratræder sin stilling og bliver professor emeritus.

9. november 2014 Vindmølleindustrien skriver igen til Eskild Holm Nielsen om lydmåleren.

17. december 2014 Jyllands-Posten omtaler målinger af vindmøllestøj foretaget med lydmåleren.

27. til 30. nov. 2015 Børge Lindberg udtrykker overfor Holbæk Kommune, at universitetet ikke vil udlåne lydmåleren.

18. januar 2016 Holbæk Kommune meddeler naboerne, at kommunen ikke vil bruge lydmåleren.

26. april 2016 Aalborg Universitet meddeler Holbæk Kommune, at lydmåleren udlånes fra 4. maj

24. maj 2016 Lydmåleren ankommer til Holbæk. Få dage efter påbegynder Vattenfall ombygning af møllerne.

(Kilde: Peter Skeel Hjorth/'En skjult magt')

Det er tidligere beskrevet, hvordan folk, der bor tæt på vindmøller har lidt af støjgener, og i 2009 blev foreningen Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller stiftet. Foreningen kæmper blandt andet for en ny såkaldt støjbekendtgørelse.

Henrik Møller. Foto: Polfoto/Tor Bagger/AAU
Henrik Møller. Foto: Polfoto/Tor Bagger/AAU

Kort inden sin fyring byggede Henrik Møller et instrument, der kan måle vindmøllers lavfrekvente støj og ifølge forfatter Peter Skeel Hjorth afsløre de larmende vindmøller, men maskinen kom aldrig ud i den brede offentlighed.

Forsker: De gav efter
Ifølge professor emeritus ved sociologisk institut på Københavns Universitet Heine Andersen hersker der ikke tvivl om, hvorfor Henrik Møller blev fyret.

- Bogen viser, at det, der fremkaldte fyringen, var, at ledelsen gav efter for pres fra vindmølleindustrien. Universiteterne er stærkt afhængige af eksterne midler, og Aalborg Universitet er i skarp konkurrence blandt andet med DTU, når det gælder vindmølleforskning. Det er højst tænkeligt, at dette har spillet en rolle, siger han.

Det koster at være nabo til vindmølle

Heine Andersen har skrevet efterskriftet i 'En skjult magt', og han arbejder lige nu på en bog om forskningsfrihed. Han mener, at offentligheden er gået glip af et vigtigt instrument.

- Bogen efterlader ikke megen tvivl om, at ledelsens handlemåder har skadet udbredelsen af Henrik Møllers støjmålingsapparat, der ellers kunne have gavnet støjramte vindmøllenaboers velfærd og måske også have haft kommercielle potentialer.

En konspiration
Da sagen om fyringen af Henrik Møller blussede op for første gang i 2014, slog dekan Eskild Holm Nielsen fast, at ledelsen på Aalborg Universitet ikke blev presset af vindmølleindustrien.

Vindmølle-gigant skaber 400 nye arbejdspladser

Den udmelding har udgivelsen af 'En skjult magt' ikke rykket noget som helst ved.

- Den historie har vi svaret på mange gange. Aalborg Universitet kom ud med underskud på mere end 100 millioner kroner i 2012. Derfor lavede vi en fyringsrunde, hvor 50 personer blev afskediget. Der blev hver institut bedt om at finde dem, man bedst kunne undvære. Seks personer blev afskediget fra Institut for Elektroniske Systemer, hvoraf Henrik Møller var en af dem, siger Eskild Holm Nielsen.

- Hvorfor henviser du til 2012?

- Efter vi kendte til resultatet i regnskabsåret 2012, fik vi i 2013 krav om besparelser i 2014.

I 2014 kom Aalborg Universitet ud med et overskud på 67 millioner kroner efter to år med underskud. Det er en del mere end det budgetterede overskud på 17 millioner kroner. Rektor Per Michael Johansen udtalte i den forbindelse til Nordjyske, at universitetet ikke havde fyret sig til de sorte tal.

- Er det er tom snak, når Heine Andersen og Peter Skeel Hjorth siger, at I blev presset til at fyre Henrik Møller?

- Jeg vil nærmere kalde det en social konstruktion eller en konspiration, svarer han.

Ingen forskning
Dekanen afviser også, at offentligheden er gået glip af Henrik Møllers lydmåler.

- Det er rigtigt, at der er skabt en forventning om, at offentligheden har fået lydmåleren, fordi Henrik Møller i sin forskningsfrihed lavede en pressemeddelelse, hvor han skrev, at man kunne låne måleren, men han glemte bare at sige, at det var i forskningssammenhæng. Det har skabt forventninger om, at man kan få lavet de her målinger, siger Eskild Holm Nielsen og tilføjer:

- Vi har ikke grundlag for at gøre det. Der er ikke nogen forskningsmæssig interesse. Vi kan kun gå ind og gøre det, hvis der er forskningsmæssig interesse, og det er der ikke.

Skærmbillede af pressemeddelelsen, hvor Henrik Møller skriver, at man kan låne støjmåler til hjemmebrug.
Skærmbillede af pressemeddelelsen, hvor Henrik Møller skriver, at man kan låne støjmåler til hjemmebrug.

Mand med rygsmerter reddet ned fra vindmølle

- Har det ingen gang på jord, når Heine Andersen siger, at ledelsen har stoppet udbredelsen af denne maskine?

- Det afviser jeg blankt. Jeg synes faktisk, at det er fornærmende, for Heine Andersen er jo en seriøs forsker, og jeg synes, at man som forsker har pligt til at sætte sig ind i tingene.