Annonce:
Annonce:

Bliv stærk af din sårbarhed

NY BOG: Det kræver træning at få kontrol over det, der kan såre dig som menneske, mener Ulla Hinge Thomsen

Man bliver nemt såret, hvis der ikke er styr på, hvad vores sårbarhed betyder. Det kræver bare træning at få sagt og gjort de ting, der kan få livet med andre til at fungere bedre. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Man bliver nemt såret, hvis der ikke er styr på, hvad vores sårbarhed betyder. Det kræver bare træning at få sagt og gjort de ting, der kan få livet med andre til at fungere bedre. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Underholdning

Det var slet ikke meningen. Men med coronaen fik Ulla Hinge Thomsen, der netop er udkommet med bogen ’Sårbar’, pludselig en helt ny dimension på sin research om emnet.

- Det er en tilfældighed, at bogen taler ekstra meget ned i den situation, vi står i nu, fortæller forfatteren i et interview med Ekstra Bladet.

- For jeg har jo skrevet bogen på baggrund af, at jeg selv oplevede noget i mit eget liv, jeg gerne ville kigge nærmere på. Jeg havde været igennem et kriseår med skilsmisse. Min mor døde, og mit ældste barn blev sygt. Og så væltede der alle mulige andre ting ned over mig.

Selvom hun som andre helst havde været epidemien foruden, er netop sårbarhed i en tid, hvor mange sidder hjemme, blevet ekstra relevant at være opmærksom på, mener hun.

- Jeg oplevede lidt coronaen som en modstander til budskabet i bogen.

Annonce:

- Men jo mere jeg tænkte over det og talte med andre, jo mere tænkte jeg: Det falder rigtigt godt i hak og taler ind til det.

Autentisk med måde

Det har en pris at være autentisk. Og i den grad, hvis man ender som en original.

- Hvis du er 100 procent autentisk på en måde, der støder andre fra dig, så er du ikke sammen med andre eller en del af fællesskabet, understreger Ulla Hinge Thomsen.

- Men du kan også være tilpasset ‘flokken’ så meget, at der ikke er noget tilbage af dig, så du ikke længere er dig selv.

Målet er derfor at opnå en balance, hvilket de fleste godt kan finde ud af.

- Hvis du skaber et billede af dig selv, der er løgn, er det jo ikke dig, der får en ny kæreste. Så er det den version af dig selv, du har vist til en potentiel partner eller chef.

- Og så er du helt sikkert fejlcastet til både et nyt parforhold og en ny stilling.

Corona eller ej, så har Ulla Hinge Thomsen de seneste år udforsket det menneskelige sind i flere bøger. Det er dog første gang, at hun forsøger at sætte sårbarhed på dagsordenen.

- Sårbarhed som et menneskeligt grundvilkår er meget svært at tale imod lige nu.

- Vi kan jo bruge sårbarhed til at få en relation med andre. At række ud mod andre. Og det har vi nærmest ikke kunnet lade være med i den her periode.

- Vi har i hvert fald ikke kunnet opretholde en facade af, at det går godt. For det har været ret svært for os alle. Men det er der også kommet nogle nye fællesskaber ud af. 

- Er der nogen, som er bedre til at håndtere sårbarhed end andre?

Annonce:

- Hvis man har haft en barndom, hvor der har været plads til alle følelser, har man det måske nemmere som voksen. Men ingen af os har levet en barndom, hvor der var plads til alle følelser.

- Vi er også oppe mod en kultur, der optimerer. Vi vil hele tiden gerne vide, hvor skal vi hen. Hvordan bliver vi bedre, og hvordan har vi udviklet os siden sidst. Det er også det, vi hele tiden spørger hinanden ind til.

Ifølge Ulla Hinge Thomsen, der bruger en række cases i sin bog, kræver det træning at forstå og ikke mindst styre sin egen sårbarhed.

- Nogle af dem, som har imponeret mig, var mændene. Jeg talte med to mænd, der var i 30’erne, og deres kolleger og venner.

- Og de var absolut reflekterede om deres egen sårbarhed. Også i forhold til, hvilket stykke arbejde de skulle gøre med den.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Ulla Hinge Thomsen, forfatter til bogen 'Sårbar'. Foto: Jakob Helbig/PR
Ulla Hinge Thomsen, forfatter til bogen 'Sårbar'. Foto: Jakob Helbig/PR
 

Sig stop

Selvom verden sjældent styrter sammen, når ens sårbarhed bliver udfordret, er der ifølge forfatteren bestemt tidspunkter, hvor man bør sige fra.

- Man skal ikke gang på gang ’løbe ind i arenaen’ bare for at få tæsk, hvis det er sådan, det føles at gå på arbejde. Eller at være ven med et andet menneske eller have et parforhold, der slet ikke fungerer.

- Der kan jo komme et tidspunkt, hvor man erkender, at det her simpelthen ikke er holdbart. Min krop og mit sind kan ikke holde det ud. Mit liv bliver simpelthen dårligt af det. Jeg går!

- Eller jeg bliver stående, fordi jeg ikke vil køres over af andre.

Det er dog ikke altid lige nemt.

Annonce:

- De er som mange andre mænd vokset op med en macho maskulinitet, hvor det kan være svært at sige til dine venner: Jeg er bange for, om jeg nogensinde bliver til noget. Jeg forstår ikke, hvorfor jeg bliver ved med at være min kæreste utro. Eller hvad det nu kan være.

- Men de fundet ud af, at der skal være plads til sårbarheden i det, de laver i deres fælles firma, og en aftale om, at følelserne kommer først.

- Så hvis de møder på arbejdet om morgenen - og den ene har haft en dårlig morgen - så taler man det igennem først. Det synes jeg var ret vildt.

- Vi har vel også et ansvar for os selv?

- Bestemt, fordi vi vil jo være os selv. Og vi vil være sammen med andre. Nogle gange kommer de to ønsker i karambolage med hinanden, men de er også hinandens forudsætninger.

- Derfor er det aldrig nok, at man sidder på sit hjemmekontor til evig tid. Man har brug for andre.

Håndter chefen

Hvornår har du sidst spurgt din chef om, hvorfor hun ikke taler til dig? Eller sjældent kommunikerer personligt eller slet ikke?

Det er faktisk sundt at sætte ord på den frustration, der kan ligge i, at man pludselig bliver i tvivl, om man er god nok eller værdsat på arbejdet.

- Jeg kan ikke styre, om min chef er sur på mig. Eller om mine venner har lyst til at se mig. Vi forsøger alle sammen at kontrollere - men vi har meget lidt kontrol, siger Ulla Hinge Thomsen.

- Du bliver bare nødt til at spørge om ting, du ikke kan udrydde ved bare at tænke det væk. I sidste ende er det ikke nok.

- Det sårbare ligger også i at kunne sige til sin chef, hvis man oplever, at hun pludselig hverken skriver eller taler meget med en længere. Er der noget galt? Er der noget, jeg skal gøre bedre? Eller handler det slet ikke om mig?

Hun mener dog også, at cheferne har et kæmpe ansvar for at få taget samtalen, før de ansatte beder om den.

- Jeg havde jo min første chef, som jeg synes var svær at læse.

- Dengang kunne jeg jo bare have spurgt: Når du ikke taler en hel formiddag til os - hvorfor gør du ikke det? Men det er altså ledelsens ansvar at skabe en arbejdsplads, hvor man har sat nogle rammer for, hvad der forventes af de enkelte i fællesskabet.

Ulla Hinge Thomsen advarer i bogen samtidig mod den fælde, som man nogle gange kan falde i. Nemlig at man kan vælge alt i sit liv.

Annonce:

- Det er bare ikke rigtigt. Jeg var jo nødt til at have mit første job og have det ganske længe. Der er nogle penge, som skal tjenes et sted.

- Nogle gange støder man også ind i nogle venner, der kun lever 75 procent op til de værdier, vi har sammen. Men de sidste 25 procent er vi ikke enige om.

Hendes råd er derfor, at man i stedet for at jagte det perfekte søger mod en form for et kompromis.

- Jeg tror mere, det er et spørgsmål om at sige: Det kan jeg godt klare. Og så pakker jeg mig måske lidt mere ind i forhold til de ting ved vennerne eller chefen, som jeg ikke bryder mig så meget om.

- I stedet opruster jeg mentalt på nogle andre områder, så jeg kan holde det ud.

Forsiden af bogen. Skærmdump
Forsiden af bogen. Skærmdump
 

Bag om bogen

'Sårbar' udkom 14. januar på Politikens Forlag.

Den er skrevet af journalist Ulla Hinge Thomsen, der tidligere har udgivet bøgerne 'Særligt sensitiv', 'Tilgiv' og 'En duft af appelsin'.

200 sider. 250 kroner.

Sådan virker prislinks i denne artikel

Denne artikel indeholder affiliate links til Ekstra Bladets samarbejdspartner PriceRunner, som vi modtager vi en mindre betaling pr. klik for.

- redaktionen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen er nordisk mester i mørklægning
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: