Forfatter: Bowie var en døråbner

Jan Poulsen udsender i dag, onsdag, en opdateret biografi om det afdøde ikon

Bowie blev privat efter at han havde giftet sig med den somaliske model, Iman. (AP Photo)
Bowie blev privat efter at han havde giftet sig med den somaliske model, Iman. (AP Photo)

Natten til den 11. januar sov forfatteren og musikskribenten Jan Poulsen sin uskyldige tornerose-søvn, totalt uvidende om en chokerende nyhed, der ventede, når han vågnede.

Det gjorde han ved 8-tiden, vækket af telefonens ringetone.

- Den nåede at ringe fem gange, inden jeg tog den. Det var 'Go' Morgen Danmark', der ville have mig i studiet med det samme. Jeg tog afsted omkring halv ni, og jeg var hjemme igen ved 23-tiden. Hele dagen havde jeg været rundt i medierne og fortælle om Bowie, siger Jan Poulsen til Ekstra Bladet.

Det, der var sket, var naturligvis rock-kamæleonen David Bowies død, der kom som et granatchok for alle.

David Bowie med mikrofon. INTL. MusikNYT Bowies sidste bogprojekt

Ikonet havde formået at holde hemmeligt for alle - udover de nærmeste - at han var dødsens syg.

- Jeg havde havde absolut ingen inside-viden om, at han syg. Det var der ikke mange, der havde. Bare to dage forinden, på Bowies 69 års fødselsdag, havde jeg været i TV2 for at fortælle om hans nye album, 'Blackstar', der var udkommet samme dag.

Bowie beskrev (måske) sin egen død i nummeret 'Lazarus' på sit sidste album, 'Blackstar'. (PR Foto)
Bowie beskrev (måske) sin egen død i nummeret 'Lazarus' på sit sidste album, 'Blackstar'. (PR Foto)
 

Beskyttede familien
Det er ikke så mærkeligt, at det netop var Jan Poulsen alle ringede til for at høre om Bowie, da den barske besked var indløbet. Han er en af de danskere med mest kendskab til ikonet.

I dag, onsdag, udsender han faktisk bogen 'Starman' om David Bowie. En opdateret udgave af hans bog fra 2013, 'Station til Station - mod den Næste dag', med ikke mindst et nyt, afsluttende kapitel, der beretter om den sidste plade og den alt for tidlige død, som ramte verden med en forhammer.

- Hvorfor var han så hemmelighedsfuld om sin sygdom?

- Jeg ved ikke, om han var hemmelighedsfuld. Han var meget privat, og det blev han især, efter at han blev gift med Iman. Han fik et chok, da han fik hjerte-problemer i 2004, og fra da af trak han sig tilbage og brugte tid med sin lille datter og blev meget beskyttende overfor familien.

Intl. kendte Bowies kone ramt af ny sorg

- Men Bowie iscenesatte ikke sin død, som mange hævder. Da han lavede 'Blackstar' i sommeren 2015, havde han fået konstateret kræft, han havde bare ikke fået at vide, at den var dødelig. Den besked fik han først i november, men da var pladen lavet, og allerede i oktober - altså før dødsdommen - blev det offentliggjort, at 'Blackstar' vil udkomme på hans fødselsdag den 8. januar 2016.

Jan Poulsen - har fulgt Bowie siden 10 års alderen. (PR Foto)
Jan Poulsen - har fulgt Bowie siden 10 års alderen. (PR Foto)

Døråbner til kulturel verden
- Er Bowie dit store idol?

- Nej, faktisk ikke, men jeg har fulgt Bowie, siden jeg var 10 år, og jeg betragter ham - ikke som en læremester, det lyder så selvhøjtideligt - men som en døråbner til en kulturel verden, som jeg har beskæftiget mig med, siden jeg blev voksen. Jeg stammer fra et arbejderhjem helt uden bøger, mine forældre anede absolut intet om alt det, jeg syntes var spændende, da jeg var barn.

- Jeg lyttede tidligt til Bowie, kunne ikke forstå teksterne, men jeg kunne godt forstå, når han sang om en person, og så søgte jeg viden om alt det, han sang om, gik på biblioteket, hvor søde bibliotekarer hjalp alt det, de kunne.

- Men Bowie var ikke alene. Dan Turéll og Per Kirkeby fungerede lidt på samme måde. De var meget vidende, men samtidig også flinke til at nævne deres forbilleder, kilder, og hvad de ellers var optaget af. De tre dannede en form for parløb for mig. Kirkeby lidt efter de andre to, men han kommer så til at føre mig ind i kunstens verden, som jeg ud fra en almindelig betragtning ellers ikke ville have haft adgang til.

- Men jeg har da været glad for Bowie altid, arh... ikke altid. Han droppede ud af mit liv i 80'erne, brød mig ikke om hans musik i de år, men så kom jeg tilbage til ham i første halvdel af 90'erne.

Bowie som 'the thin white duke' omkring 'Station to Station'-albummet, som  var første gang, Jan Poulsen oplevede ham live. (Photoshot)
Bowie som 'the thin white duke' omkring 'Station to Station'-albummet, som var første gang, Jan Poulsen oplevede ham live. (Photoshot)

Bowie på scenen i 2003. (AP photo)
Bowie på scenen i 2003. (AP photo)
 

Enorm spændvidde
- Hvorfor er det så lige ham, du har skrevet bøger om?

- Jeg synes, han er spændende som person - og så favner han bredere end de fleste andre rockmusikere. Også indenfor litteratur, mode og, i mindre omfang, film, han har bevæget sig. Hele den seksuelle frigørelse i 70'erne betød han sindssygt meget for. Det vingefang kan jeg ikke parallelisere til andre musikere.

David Bowie ses her sammen med konen, modellen Iman, tilbage i 2005. (Foto: AP). INTL. MusikNYT Bowies testamente afslører: Sådan skal formuen fordeles

- Hvad er dit favorit-album med ham?

- Min tese er, at den plade, man får først med Bowie, forbliver favorit-pladen, og for mig var det 'The Man who Sold the World'. Jeg købte den som 10-årig i 1973 og var sindssygt optaget af den. Og det var på det musikalske og visuelle indtryk alene. Jeg kunne ikke forstå teksterne, dengang havde man først engelsk i skolen fra 5. klasse.

- Men nu er det kapitel så lukket?

- Ja, det er det vel - med mindre altså, at han genopstår, griner Jan Poulsen, der i en stor del af resten af året rejser rundt og holder foredrag om mesteren.

Jan Poulsen: 'David Bowie Starman'. 464 sider. 299,95 kr. (Gyldendal)

16 kommentarer
Vis kommentarer