Ny bog om Faderhuset: Ruth bad mig slå min søn

Camilla Louise Johnson fortæller sin historie om sine syv år i Faderhuset

Camilla Johnson fortæller her om, hvorfor hun vælger at stå frem og fortælle om sin tid i Faderhuset. (Video og redigering: Linda Johansen)

Camilla Louise Johnson har ikke haft et let liv. Og en tur i Faderhuset gjorde ikke livet lettere for hende.

Igennem årene i Faderhuset nåede hun at blive adopteret af Ruth Evensen - på alle andre måder end juridisk - og at blive en del af den inderste kerne i Faderhuset. Men tiden i det kristne fællesskab bød også på adskillige grænser, der blev overskredet, og på psykiske overgreb.

Allerede som helt lille bliver Camilla Louise Johnson anbragt på institution, og siden ender hun ved en plejefamilie, hvor plejemoren slår hende og plejebroren forgriber sig på hende.

Som ung kvinde går hun ind i Faderhuset i håbet om at finde åndelig ro - men det sker på ingen måde. Syv år senere forlader hun den sekteriske menighed og har siden, har hun tidligere fortalt Ekstra Bladet, brugt sin tid på at få rettet op på sig selv og få styr på sine tanker.

Hele historien har hun skrevet ned i bogen 'Svært barn har mange navne', som udkommer den 6. oktober på Gyldendal.

Faderhus-leder: Ungdomshuset var Satans alter

Ruth Evensen stod i mange år i spidsen for Faderhuset. I slutningen af 2013 lukkede menighedens sig selv. (Foto: Per Rasmussen)
Ruth Evensen stod i mange år i spidsen for Faderhuset. I slutningen af 2013 lukkede menighedens sig selv. (Foto: Per Rasmussen)

I bogen fortæller Camilla Louise Johnsen blandt andet, hvordan Ruth Evensen tog hende under sine vinger, men også om kvalerne ved at være med til at lukke Ungdomshuset og ved at leve på en lang række løgne.

Og så fortæller Camilla Louise Johnson om, hvordan Ruth Evensen, der var lederen i den nu lukkede menighed, bad Camilla Louise Johnson om at slå sin søn, fordi han ikke sad pænt ved middagsbordet.

'En dag ved middagsbordet synes Ruth, at Simon er fræk, og beder mig om at tage ham væk fra bordet op på værelset, hvor jeg skal give ham smæk. Det kan jeg ikke. Jeg har aldrig slået mine børn og vil heller ikke nu,' skriver hun blandt andet og fortsætter fortællingen med, hvordan Ruth Evensens daværende mand, Knut, får fat i den lille knægt og hvier ham op på værelset.

'På værelset lægger han Simon over sine knæ og beder mig smække ham hårdt to gange. Det kan jeg ikke, græder jeg, lige meget hvad han siger. Så gør han det selv, to gange, og Simon hyler som en stukket gris og vrider sig. Knut ser ked ud af det og siger, at jeg nok skal vænne mig til det; det er også det bedste for Simon. I Bibelen står der, at vi skal tugte vores børn, og den, der sparer på riset, elsker ikke sit barn.

Tvang sekt-medlemmer til sex

Camilla Louise Johnson uden for Bandholm Hotel, som i dag drives af tidligere medlemmer af Faderhuset. Camilla Louise Johnson var med til at lægge planerne i forbindelse med opkøbet af hotellet. (Foto: Linda Johansen)
Camilla Louise Johnson uden for Bandholm Hotel, som i dag drives af tidligere medlemmer af Faderhuset. Camilla Louise Johnson var med til at lægge planerne i forbindelse med opkøbet af hotellet. (Foto: Linda Johansen)

Det er ikke første gang, at der er udkommet en bog, der fortæller om benhård ledelse og både fysiske og psykiske opvergreb i Faderhuset. I 2008 skrev Ruth Evensens biologiske datter, Sophia Evensen, bogen 'Ondskab - Ruth stjal mit liv'.

'I min familie er der foregået vold, mishandling og underlige seksuelle overgreb mellem fætre og kusiner, søskende, onkler og tanter. Jeg er efterladt med en dyb følelse af at have gennemlevet en opvækst, der har været tilsløret af en pervers, ond forbandelse, som har haft frit spillerum i det ukontrollerede miljø, som hedder familien Evensen,' skriver datteren blandt andet og fortsætter:

'Eksempelvis er der blevet begået seksuelle handlinger mellem mindreårige søskende beordret af en voksen, som blot ville sidde og se på.'

Opkøber landsby: Sådan fortsætter Faderhuset

Ruth Evensen - der i dag hedder Kristiansen til efternavn - kan på ingen måde genkende episoden, som Camilla Louise Johnson beskriver i sin bog.

- Det kan jeg ikke på nogen måde, og det kan jeg ikke, fordi det aldrig er sket. Det er det pureste opspind, siger hun til Ekstra Bladet og tilføjer:

- Og det er det samme med meget andet, som hun går og fortæller og holder foredrag om.

- Så ifølge dig lyver Camilla Louise Johnson?

- Ja, for det er aldrig sket. Vi prøvede at tage os af hende i syv år, men det er jo så åbenbart ikke gået, som man kunne have ønsket sig.

Tidligere leder i Faderhuset: Jeg var selv et offer

- Hvorfor tror du, at der bliver ved med at komme de her beskyldninger mod Faderhuset?

- Der er åbenbart nogle mennesker, der mangler indhold i deres liv, og som har brug for lidt opmærksomhed. Og så kan man jo få lidt 'fame', fordi man har kendt Ruth. Der er jo altså rigtig mange, der kun har positivt at sige om Faderhuset, men de historier kommer aldrig frem. Til gengæld for eksempel Ekstra Bladet de her sager. Det må vel være agurketid eller noget i den retning.

- Også din egen datter, Sophia, har skrevet en bog med hårde beskyldninger mod Faderhuset?

- Det er en privatlivssag, og nu taler vi om en anden sag.

Ekstra Bladet ville også gerne have hørt Knut Evensens version af episoden, hvor han angiveligt skulle have slået Camilla Louise Johnsons søn to gange. Han er imidlertid ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelser.

Ruth Evensen skal giftes: Jeg har fundet min soulmate

'Svært barn har mange navne' udkommer den 6. oktober på Gyldendal.
'Svært barn har mange navne' udkommer den 6. oktober på Gyldendal.