Ny bog tager tykt pis på Blachman, Treo og Nephew

Romanen 'Det bliver et nej tak herfra' tager en række markante personligheder i den danske musikverden under kærlig behandling

Thomas Blachman er forfatteren Ole Rosenstand Svidts inspirationskilde til en af hans nye romans mest fremtrædende karakterer, talentshowdommeren Anders Gregorius, der bliver bagbundet og efterladt i et mørkt rum. Foto: Anthon Unger
Thomas Blachman er forfatteren Ole Rosenstand Svidts inspirationskilde til en af hans nye romans mest fremtrædende karakterer, talentshowdommeren Anders Gregorius, der bliver bagbundet og efterladt i et mørkt rum. Foto: Anthon Unger

En ny roman tager en række koryfæer i den danske musikbranche under særdeles kærlig behandling.

Bogen 'Det bliver et nej tak herfra' af Ole Rosenstand Svidt er en satirisk krimi, der kredser om et voldsomt fysisk overgreb begået mod en dommer i et talentprogram, der kører på landsdækkende tv.

Samtidig bliver den landsdækkende tv-stations underholdningschef afpresset med billeder af en episode, som han allerhelst bare vil glemme.

En netop fyret musikjournalist sætter sig for at opklare forbrydelsen og støder på sin vej gennem musikbranchens mest dunkle hjørner på en række personligheder, der er stærkt inspireret af virkelige personer i den danske musikbranche - blandt andre Ekstra Bladets anmelder Thomas Treo.

Slagteren fra Rådhuspladsen
Sidstnævnte danner sammen den garvede rock-anmelder Steffen Jungersen, der indtil 2013 anmeldte for BT, grundlag for figuren Peter Ping. Han er anmelder på avisen Breaking News, hvis redaktion - ligesom Ekstra Bladets - ligger på Rådhuspladsen i København.

Her huserer Peter Ping, der konstant uddeler så få stjerner som muligt og derfor har fået tilnavnet 'Slagteren fra Rådhuspladsen'.

Men Thomas Treo er langt fra den eneste, der står for skud i den satiriske roman. Også Thomas Blachman får et par drag over nakken i form af figuren Anders Gregorius, som har ualmindeligt høje tanker om sine egne evner og ualmindelig lave tanker om stort set alle andres.

Samtidig bliver der også langet ud efter hitbandet Nephew, P3s tidligere musikchef Lars Trillingsgaard, musikeren og skribenten Henrik Marstal, Big Fat Snake-guitaristen Peter Viskinde med mange flere.

Bogens cover.
Bogens cover.

Konstruktiv kritik
Ole Rosenstand Svidt, der - når han ikke skriver bøger - er webredaktør på musikmagasinet Gaffa, udgiver med 'Det bliver et nej tak herfra' sin roman nummer to.

Til Ekstra Bladet fortæller han, at bogen langtfra kun er en parodi på store personligheder i musikbranchen, men måske endnu mere en kærlig opsang til en branche, hvor det bliver sværere og sværere at tjene penge.

- Du er selv en del af musikbranchen – er du ikke ved at save den gren over, som du selv sidder på?

- Det håber jeg ikke. Jeg betragter mit indlæg som debat og konstruktiv kritik til min egen branche i satirens form. Jeg kunne også have skrevet en kronik, men jeg kan bedre lide romanformatet, da det har et lidt større vingefang. Det tager selvfølgelig lidt længere tid, og jeg har arbejdet på bogen on-off i syv år – sideløbende med et fuldtidsjob og 'Indbrud', som jeg udgav i 2011, siger Ole Rosenstand Svidt.

- Du er en del af musikmagasinet Gaffa. Kan du samtidig godt kritisere musikbranchen på den her måde?

- Idet jeg udgiver en roman, er det kun mig selv, der står til regnskab for bogen, og ikke min arbejdsplads. Hvis jeg havde skrevet et debatindlæg i Gaffa, ville Gaffa jo stå som medafsender, og jeg er ikke sikker på, at virksomheden Gaffa nødvendigvis er enig med mig i alle mine pointer. Som Gaffas webredaktør har jeg også en anden rolle end som romanforfatter. Jeg skriver gerne om 'X Factor' på Gaffa.dk, fordi det har læsernes interesse, selvom jeg kritiserer konceptet i min roman.

Ole Rosenstand Svidt mener ikke, at et program som 'X Factor' hører hjemme på DR. Her er det Citybois på scenen i programmet. Foto: Mogens Flindt
Ole Rosenstand Svidt mener ikke, at et program som 'X Factor' hører hjemme på DR. Her er det Citybois på scenen i programmet. Foto: Mogens Flindt

'X Factor' er ikke public service
- Hvorfor langer du ud efter netop 'X Factor'?

- Da jeg startede på bogen helt tilbage i 2009, var der meget kritik af Thomas Blachmans rolle i 'X Factor', hvor han overfusede de dårligste deltagere. Med årene er han jo blevet meget blidere, men jeg har bibeholdt den gamle Blachman som model for figuren Anders Gregorius, da han er sjovere.

- Jeg synes dog stadig ikke, at et program som 'X Factor' hører hjemme på en public service-station som DR. Det er god underholdning, som jeg ser med stor fornøjelse, men det er samtidig et brand, som man har købt af Simon Cowell, der er blevet mangemillionær på konceptet, og som bekendt er der kun ganske få af deltagerne, der får en karriere efter at have deltaget. Det synes jeg ikke, mine licenspenge skal gå til.

- Står det virkelig så slemt til i den danske musikbranche, som du beskriver i bogen?

- Overdrivelse fremmer jo forståelsen. Økonomisk er der nogle få, der tjener godt med penge, og mange, der kæmper for at tjene penge på musikken, fordi man stadig tjener meget lidt på streaming. Jeg tror dog også, at Danmark er et af de lande, der har flest musikere per indbygger, fordi velfærdssamfundet har gjort det let at indspille og udgive musik, hvis det er det, man vil, og det er jo som udgangspunkt glimrende.

Skåner ikke sig selv
- Hvordan regner du med, at de personer, som du har ladet dig inspirere af, vil reagere på bogen?

Jeg håber, de tager det pænt og som konstruktiv kritik. Jeg bruger selvfølgelig satiren og karikerer noget, men jeg forholder mig kun til facts, der er kendt i offentligheden, og slår kun på folk, der er på størrelse med mig selv eller større, som er rigere, mere magtfulde og mere kendte end jeg, og som har let adgang til medierne, hvis de vil svare igen - eller har råd til at pudse en advokat på mig, om end romanforfattere mig bekendt har vide rammer.

- De fleste personer er dog, trods karikaturerne, beskrevet med både positive og negative sider, og jeg mener heller ikke, jeg skåner mig selv. Romanens mandlige hovedperson Leo rummer mange træk fra mig, og han er absolut ikke nogen actionhelt. Tværtimod. Han er usikker, utjekket og ikke specielt handlekraftig. Jeg satiriserer kun over personer, jeg respekterer - og de skal nok få en bog alle sammen som tak for inspirationen.

Ole Rosenstand Svidts 'Det bliver et nej tak herfra' udkommer i morgen på Byens Forlag.

8 kommentarer
Vis kommentarer