Annonce:
Annonce:

Tv-vært på mission: Du skal turde være glad

POSITIV PSYKOLOGI: Tv-værten Mikael Kamber vil have flere til at fokusere på det positive ved at handle og tænke anderledes

Mikael Kamber stikker højt op og er heller ikke bange for at stå på mål for sin mission for flere smil og mere fokuserede liv. Foto: Linda Johansen
Mikael Kamber stikker højt op og er heller ikke bange for at stå på mål for sin mission for flere smil og mere fokuserede liv. Foto: Linda Johansen
Annonce:
Følg Underholdning

Man skulle næsten tro, at der følger et håndfast krav om permanente smil med i kontrakten, når verdens tv-stationer ansætter nye værter. Men en af Danmarks mest garvede i netop denne profession har hverken brug for kontrakter eller håndfaste krav for at vende mundvigene mod nord.

- Hver morgen tager jeg et smil på. Ikke fordi jeg nødvendigvis er glad, men bare for at sende en besked op til hjernen om, at nu er Mikael glad.

- Det får mig til at tænke over, hvad jeg kan glæde mig til netop den her dag, fortæller Mikael Kamber, der de seneste år har skruet ned for skærmtiden og op for en ny tilværelse som forfatter og foredragsholder.

Og omdrejningspunktet har været det samme i de fire bøger, han de seneste syv år har sendt på gaden.

Annonce:

- Det handler om, hvordan lever man et ordentligt liv. Og er et ordentligt menneske, der ser andre mennesker og får det bedste frem i andre. Og ikke mindst hvad meningen med livet er.

- Det er emner, der optager mig utroligt meget.

Vinter-guide: Vitaminerne dit immunforsvar vil elske

– Hvis lykken er perfektion, så finder vi aldrig lykken, mener Mikael Kamber. Foto: Linda Johansen
– Hvis lykken er perfektion, så finder vi aldrig lykken, mener Mikael Kamber. Foto: Linda Johansen

Mikael om lykken

- Lykken er som kærlighed - vi genkender den, når den er der. Men vi kan ikke rigtigt definere den. 

- Derfor er det også svært at fortælle, hvordan man bliver lykkelig, hvis man ikke kan definere lykken. Men vi kender godt de øjeblikke, hvor vi er lykkelige.

- Det er der, hvor vi bare er til stede i nuet. Hvor vi ikke aner, hvor lang tid vi har været i gang med at lave, det vi laver, fordi det er helt lige meget.

Mere præcist er fokus i Kambers bøger positiv psykologi, som han flere gange har fået offentlige bank for er mere løst tankespind end en egentligt videnskab.

- Positiv psykologi er en meget misforstået videnskab. Der er rigtig mange, der tror, at det bare handler om at tænke positivt. Det gør det ikke.

- Det er derimod videnskaben, der udforsker alt det, som gør livet værd at leve. Man kan også kalde det videnskaben om trivsel. Hvad det er for nogle faktorer, der gør, at man kan leve gode liv, som kommer til fuld udfoldelse. En del af det handler om ens fokus. At det er meget vigtigt, hvad man vælger at fokusere på her i livet. Fordi det bliver til den virkelighed, du oplever.

Bag om Kamber

Mikael Kamber er 53 år og født i Fredericia

Han er far til to teenagepiger og gift med Annette, som han har kendt i snart 42 år

Når han ikke er tv-vært på deltid hos TV2, er Mikael forfatter og holder foredrag om positiv psykologi og arbejdsglæde

Han har skrevet fire bøger om emnet: Vi er bedst når vi er glade (2013), Stærkere (2018), 3 gode ting (2019) og Sur for en sikkerheds skyld? (2020)

Næste bogprojekt er i støbeskeen og vil bringe ham rundt i Danmark

12 faktorer: Sådan kan du forhindre demens

Annonce:

Ifølge Mikael Kamber er målet at handle og tænke med vilje. Også når man ikke har grund til at være glad.

- Kommer der for eksempel nogen og krænker dig, skal man selvfølgelig ikke bare ‘modtage det’ med en ja-hat. Eller være en idiotisk jubeloptimist. Nej, man kan godt sætte grænser.

- Eller hvis man har mistet nogen og er ramt af sorg, så handler det om at bearbejde den livssituation. Det kan sagtens rummes i positiv psykologi, mener han og understreger, at i nogle situationer er det både rigtigt og hensigtsmæssigt at fokusere på det negative.

- Altså ikke noget med at se det positive i det negative her. Nej, at se det negative direkte i øjnene.

- Nogle problemer er så store, at de simpelt hen bare skal håndteres. Kunsten er bare at kunne skelne mellem reelle problemer og de mange situationer i hverdagen, hvor man er bedre tjent med at fokusere på det, der går godt.

Annonce:

- Det kan virke nemt, men der er jo mange, som ikke oplever det sådan. For mange er hverdagen jo ikke særlig positiv?

- Det er da mega besværligt, og livet kan være en gang stort bøvl. Sådan vil det være til den sidste dag, vi lever. 

- Jeg falder da også igennem igen og igen, hvor jeg hidser mig op over ting, jeg ikke burde hidse mig op over. Jeg er sgu ikke perfekt.

- Det er blandt andet derfor, jeg interesserer mig så meget for positiv psykologi. Jeg er en af dem, som har brug for det. Jeg har brug for at træne det her. 

- Hvordan gør du det så?

- Jeg kan jo godt ligge og være lidt forvirret efter nattens drømme, men når jeg fokuserer på, hvad der er at glæde sig til, kommer jeg i tanke om, at der skal ske nogle fede ting.

- Det er en måde at indstille sin radar på, at der faktisk er nogle ting, som er gode. Jeg forbereder mig også på, hvordan jeg vil være i de situationer, der venter i dagens løb.

Artiklen fortsætter under faktaboksen...

Annonce:

Gode råd om trivsel

Plej dine relationer

Find dit hvorfor

Kom i flow

Få din nattesøvn

Bevæg dig

Spis sundt

Kom ud i naturen

Vælg, hvad du vil fokusere på

Kilde: Sur for en sikkerheds skyld?

Sådan holder Ghita Nørby vægten

- Hvordan reagerer du, når du får kritik for dine bøger? At dine ord er vejet og fundet for lette?

- Sådan reagerer mennesker. Vi er i udgangspunktet sure for en sikkerheds skyld. Og hvis nogen kommer og siger, at der også findes noget godt, så kan reaktionen ofte være, at man lægger armene over kors.

- Gad vide om der er en skjult dagsorden? Er han ikke klar over, at livet er fyldt med faldgruber og problemer? Skulle han ikke lige se alvoren i øjnene i stedet? Sådan er vi indrettet.

- Heldigvis betyder det jo, at jeg har en mission, hvor jeg kan fortælle, at fokus er vigtigt i vores liv. Nogle gange handler det om at være kritisk og skeptisk som ind i helvede. Andre gange er det vigtigt at være åben og kigge på ting, der fungerer.

Der er ikke altid ros til Mikael Kamber, når han går til kamp for den positive psykologi.
Der er ikke altid ros til Mikael Kamber, når han går til kamp for den positive psykologi.
 

Annonce:

- Når det gælder tankerne, kan man vel gøre sig mange af dem om ting, der aldrig kommer til at ske?

- Ja, men du kan ikke stoppe dine negative tanker. Din hjerne tænker hele tiden. Men du kan dirigere dine tanker i bestemte retninger. Der ligger der et stort potentiale.

- Og det kræver handling og forandringer, som kan skaffe dig af med for eksempel bekymringen over økonomiske problemer?

- Tanker og adfærd går helt sikkert hånd i hånd. Man bliver, hvad man gør. Vaner som at gå eller tage cyklen i stedet for bilen kan måske virke helt uoverskueligt i begyndelsen, men det kan ende som en god vane. 

- Det er også en vane at gå til situationer og andre mennesker med åbenhed. Det kan være grænseoverskridende og angstprovokerende for mange mennesker, fordi man bliver mere sårbar. 

- Men åbenhed kan trænes. Og det er der, at noget af guldet ligger.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Forsiden af Kambers seneste bog.
Forsiden af Kambers seneste bog.
 

Bygget negative

Annonce:

Ifølge Mikael Kamber er der en god, men ældgammel årsag til, at vi oftere falder for de negative end de positive tanker i vores hverdag.

– Vores hjerner er i deres grundform måske 150.000 år gammel. Dengang var virkeligheden helt anderledes, end den er i dag. Man levede ikke særligt længe, og i den tid var livet hårdt, brutalt og farligt. Og så døde man typisk i 30-35 års alderen, hvis man havde nået at leve så længe.

I dag er virkeligheden imidlertid helt anderledes.

– Tingene er ikke farlige længere, og vi har tid til at fokusere på andet end overlevelse. Nu kan vi fokusere på det, som gør livet værd at leve. Og på hvad der er værdifuldt at skabe og give videre til andre.

Sådan virker prislinks i denne artikel

Denne artikel indeholder affiliate links til Ekstra Bladets samarbejdspartner PriceRunner, som vi modtager vi en mindre betaling pr. klik for.

- redaktionen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: