664 filmfolk siger fra over for krænkelser og sexisme i branchen

Siden en forhenværende produktionsassistent stod frem og fortalte om krænkelser hos produktionsselskab, har filmbranchen været påfaldende tavs. Nu sender 664 branchemedlemmer et kollektivt opråb

Sofie Gråbøl er en af de skuespillere, som har skrevet under på brevet. Arkivfoto: Mogens Flindt
Sofie Gråbøl er en af de skuespillere, som har skrevet under på brevet. Arkivfoto: Mogens Flindt

Den oscarvindende instruktør Susanne Bier, produceren Vibeke Windeløv, skuespillerne Pilou Asbæk, Sofie Gråbøl, Trine Dyrholm, Lars Mikkelsen og 658 andre aktører fra den danske filmbranche siger nu fra over for krænkelser og sexisme.

Det skriver Information.

Avisen bringer en fælles erklæring underskrevet af i alt 664 skuespillere, instruktører, producere og andre repræsentanter fra den danske filmbranche med titlen ’Opgør med sexisme’.

– Vi ønsker at skabe åben dialog, der kan gøre os alle mere bevidste og kloge på, hvordan vi håndterer disse sager i fremtiden – for vi er ikke gode nok endnu, lyder det blandt andet i brevet.

Den fælles erklæring kommer som reaktion på den tidligere produktionsassistent Emilia Moth, der har fortalt, hvordan den verdenskendte dokumentarinstruktør Feras Fayyad har udsat hende for seksuelt krænkende oplevelser på hendes daværende arbejdsplads, Danish Documentary.

Artiklen fortsætter under videoen...

Interview med Emilia Moth om sexisme fra Feras Fayyad og hos Danish Documentary. Video: Emma Svendsen. Foto: Chris Pizzello/Mario Anzuoni/Ritzau Scanpix

Men modsat tv-værten Sofie Linde, der mødte stor opbakning, efter hun til Zulu Comedy Awards fortalte, at hun var blevet krænket af en 'stor tv-kanon', mødte Emilia Moth tavshed fra branchen.

Indtil nu.

– Vi underskriver dette brev for at støtte op om Emilias mod til at træde frem som enkeltperson og for at vise vores solidaritet med alle dem, der i vores branche har oplevet krænkende adfærd, lyder det videre i brevet.

En af initiativtagerne, dokumentarinstruktør Olivia Chamby-Rus, siger til Information:

– Vi kunne mærke, at der var et behov for at udtrykke støtte til Emilia i branchen. Vi vil gerne vise, at nu overtager vi stafetten og tager ansvar for at gøre branchen bedre.

Skal brevet opfattes som en kritik af Danish Documentarys håndtering af sagen?

– Ikke nødvendigvis. Brevet er en kritik af, at de strukturer, der tillader, at dette kan fortsætte i vores branche, fortsat eksisterer. Det er altså også en kritik af os selv,« siger Olivia Chamby-Rus til Information.

Danske Filminstruktører er i samarbejde med Producentforeningen, Dansk Teater og Dansk Skuespillerforbund i gang med at undersøge omfanget og karakteren af grænseoverskridende adfærd i film- og teaterbrancherne, skriver Information.

Produceren Sigrid Dyekjær, der er medejer af Danish Documentary, har afvist at stille op til interview, men skriver i en kommentar til Information, at Danish Documentary ”bakker op om budskabet' i støtteerklæringen og er ”ulykkelige” over de oplevelser, Emilia Moth har haft.

Interview med Sigrid Dyekjær, Danish Documentary, om sexisme og Feras Fayyad. Foto/video: Chris Pizzello, Sara Galbiati, Ritzau Scanpix/Emma Svendsen