Ålen færdig som Zentropa-direktør

Peter Aalbæk træder efter 25 år tilbage som leder af filmselskabet

Soundvenues filmredaktør om Peter Aalbæk: Han er nutidens svar på Simon Spies. Se mere her

Filmproducenten Peter Aalbæk Jensen går af som direktør for Zentropa. Det fortæller han i en pressemeddelelse.

- På denne dag hvor jeg fylder 60 år har jeg valgt at stoppe små 25 års virke som leder af filmselskabet Zentropa, lyder det fra Ålen.

I stedet skal han nu være menig medarbejder i selskabet, som han og Lars von Trier grundlagde i 1992.

- Selv vil jeg fortsætte mit  virke som igangsætter af filmprojekter. Dette har jeg flirtet med i nogle år. Filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens bøger om Afdeling Q og Jesper W. Nielsen og Søren Sveistrups 'Der kommer en dag' er de foreløbige færdige resultater, skriver han.

I juli 2013 fik den dengang 57-årige filmproducent konstateret kræft i nyren og fik fjernet en svulst.

(Sony Pictures) Sex og samliv I disse film er sex-scenerne ægte

- Hvis man vælger at se det på den måde, så er det sgu ingen ulykke at skulle dø af cancer, før man bliver 60. Dødsangsten, som jeg tror, alle drenge lider af, bliver mindre, når man pludselig fejler noget konkret, sagde han dengang til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under videoen

Se det fulde interview med Soundvenues filmredaktør, Jacob Ludvigsen, der har stor kendskab til filmmanden, Peter Aalbæk

 

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Ålen, blandt andet til hans helbred, men han skriver, at han har travlt med at lave citronfromage og flæsksteg til familien i anledning af sin 60-års fødselsdag.

Lars von Trier og fru Bente er gået fra hinanden. (Foto: Thomas Sjørup) Danske kendte Aalen: Lars må have en god grund

Anders Kjærhauge, som nu bliver indsat som administrerende direktør i Zentropa, fortæller, at Peter Aalbæk er i fin form og 'frisk som en havørn'.

- Jeg ser ham som frisk og frejdig, siger han til Ekstra Bladet.

Det ligner muligvis nok at Fares Fares og Nikolaj Lie Kaas står foran en dansk raps-mark, men i virkeligheden er marken tysk. (Foto: Henrik Ohsten/Nordisk Film) Kendte Mystisk! Derfor er dansk hitfilm optaget i Tyskland

Zentropa blev i 2014 sat under skærpet tilsyn af Det Danske Filminstitut, da det havde mistanke om, at filmselskabet havde misbrugt offentlige støttekroner.

Det skærpede tilsyn blev dog i marts kritiseret af Justitsministeriet, som slog fast, af Det Danske Filminstitut brød reglerne, da det ikke gjorde Zentropa opmærksom på tilsynet.

Den 'sejr' glæder Ålen sig over i sin 'afskedstale':

Trine Dyrholm har netop vundet sit livs største pris, sølvbjørnen ved filmfestivalen i Berlin.(Foto: AP) Filmnyheder Trine Dyrholm: Jeg var dybt rørt

- Jeg kan mæt af dage glæde mig over seneste markante sejre: Firmaets triumf over arvefjenden Det Danske Filminstitut, hvis ledelse nu i to markante sager mod Zentropa har lidt ydmygende nederlag. Først underkendelsen ved Revisornævnet, derefter Justitsministeriets kendelse om DFIs ulovlige idømmelse af SKÆRPET TILSYN af Zentropa, skriver han.

- Trier og jeg fortsætter vores fælles ejerskab på 25% af virksomheden, Kristian Levring ejer yderligere 25% og Nordisk Film 50%. Tak for kampen, slutter han.