Ærlig radiovært bryder tabu: - Jeg har dårlig samvittighed

På sine sociale medier har Christina Sander endnu en gang åbnet op for et tabubelagt emne som mor

Christina Sander valgte at dele sin holdning på de sociale medier efter lidt betænkningstid. Privatfoto
Christina Sander valgte at dele sin holdning på de sociale medier efter lidt betænkningstid. Privatfoto

Mandag aften sad radioværten Christina Sander, der i mange har været vært på NOVA, som mange andre danskere klæbet til tv-skærmen for at høre den seneste udmelding fra statsminister Mette Frederiksen i forbindelse med udbredelsen af coronavirus.

På pressemødet præsenterede statsministeren en plan for en gradvis åbning af det danske samfund efter påske - herunder en plan for, at børn, der går i institution, skal kunne vende tilbage efter påske.

Umiddelbart efter oplevede Christina Sander, at mange frustrerede forældre gik til tasterne på de sociale medier og fortalte, at de havde tænkt sig at holde deres børn hjemme alligevel, og at de ikke ville lade deres børn fungere som regeringens 'forsøgskaniner'.

Det fik Christina Sander, der i december 2018 blev mor for første gang, til at sidde tilbage med en dårlig smag i munden. Hun havde nemlig en helt anden holdning, og netop den holdning valgte hun efter lidt betænkningstid at dele på sin Instagram-profil.

Ærlig tv-kendis: - Jeg har fået et tilbagefald

'Lige da Mette sagde, at vuggestuerne måske åbner igen 15. april, udbrød jeg et højlydt 'YES'. Og nu har jeg dårlig samvittighed, fordi jeg kan læse, at alle andre (næsten) fortsat har tænkt sig at holde deres barn (eller endda måske børn i flertal) hjemme i lang tid endnu. Er Marlon exceptionelt aktiv? Er han sværere at aktivere end andre børn? Er vi som forældre mere dovne end gennemsnittet? Jeg ved det ikke,' skrev hun på sin Instagram-profil og fortsatte:

'Men jeg føler, han kravler på væggene herhjemme, og vi må hive ham grædende væk fra andre børn, når vi er ude. Jeg glæder mig til, at han kan komme i vuggestue igen. Så længe folk forsikrer os om, at det er forsvarligt at sende ham afsted - så kommer han afsted. Og spar mig venligst for 'Hvis du ikke vil være sammen med dit barn, så skulle du nok ikke have fået et barn'-kommentarer. I feel guilty enourgh as it is,' skrev hun videre.

Mange henvendelser
Til Ekstra Bladet fortæller Christina Sander, at det efterfølgende er væltet ind med beskeder fra forældre, der har det på samme måde som hende selv.

- I går, da pressemødet var overstået, følte jeg mig som Palle alene i verden med den holdning. Alle ville holde deres børn hjemme, var min fornemmelse. Jeg fik med det samme dårlig samvittighed over min egen holdning, fordi jeg glæder mig til, at min søn starter i vuggestue igen. Det er mit indtryk, at han savner at være social med andre børn, og det er en hård tid at have et lille barn lige nu, siger hun og fortsætter:

- Derfor var jeg også rigtig glad for at høre, at han kunne komme tilbage i vuggestuen. Men så læste jeg en masse debattråde på sociale medier, og her gik rigtig mange op i, at man skulle holde sine børn hjemme, og at deres børn i hvert fald ikke skulle være forsøgskaniner. Generelt var folk meget mistroiske overfor regeringens strategi. Jeg fik dårlig samvittighed, fordi det lød som om, jeg ikke ville være sammen med mit barn.

Christina Sander har flere gange brugt sine sociale medier til at fortælle ærligt om de udfordringer, der også er forbundet med at blive mor. Privatfoto
Christina Sander har flere gange brugt sine sociale medier til at fortælle ærligt om de udfordringer, der også er forbundet med at blive mor. Privatfoto
 

Alligevel valgte Christina Sander at dele sin holdning på sin Instagram-profil. Til stor glæde for mange.

- Jeg deler de her tanker om at føle sig som en dårlig mor, fordi jeg ved, der er andre, der har det på samme måde, og jeg synes, at den holdning, jeg har, mangler i debatten. Jeg ved godt, at det nok ikke er en populær holdning, men jeg står gerne på mål for den, siger hun og tilføjer:

- Derfor er jeg også glad for den opbakning, jeg har fået efterfølgende. Der er mange, der er enige med mig, og det er vigtigt for mig at fortælle, at det er okay, at man har det sådan. Og jeg synes, det er helt vildt givende, at der er nogen derude, der er glade for, at jeg stikker næsen frem og deler det her, fordi de kan genkende sig selv i det.

Christina Sander sammen med sin søn Marlon, der går i vuggestue. Privatfoto
Christina Sander sammen med sin søn Marlon, der går i vuggestue. Privatfoto

Stor forståelse
- Hvorfor er det, at du vælger at dele det her, som jo for mange kan være tabubelagt?

- De gange, jeg har gjort det, og de gange, jeg har stukket næsen frem og delt en upopulær holdning, er jeg blevet mødt med forståelse og folk, der er taknemmelige for, at nogen tør sige det højt uden for de fire vægge derhjemme, siger hun og tilføjer:

- Det er så menneskeligt og normalt at have de her følelser. Jeg er træt af, at de her ting er svære at tale om. Derfor er jeg også sindssygt glad for de mange beskeder. Det er jo helt fantastisk, at folk gider tage sig tid til at skrive til mig.

Kendispar skilt - nu kysser de igen

Ifølge Christina Sander har hun primært modtaget positive beskeder efter hendes ærlige udmelding. Enkelte af dem har dog været negative, men det tager hun i stiv arm.

- Der er nogle, der synes, at jeg er en idiot og skriver, om jeg da ikke er klar over, at der er et lille barn i England, der ligger i respirator på grund af corona. Og det er jo frygteligt, men jeg har ro i maven i forhold til min beslutning. Jeg lytter til eksperterne og ikke til de selvudnævnte eksperter, som jeg synes, der er mange af i den her tid.

- Jeg har generelt tillid til fagfolk, til vores myndigheder og statsministeren, og derfor stoler jeg også på, at det er sikkert, at vores børn mødes igen. Jeg er bevidst om, at det giver en smitterisiko, og at min søn kan tage sygdom med hjem, men jeg er villig til at løbe den risiko, for jeg er af den overbevisning, at det er smart nok, at os, der er friske, og kan klare sygdommen, kan få den, imens vi alligevel er i lockdown, så den ikke breder sig til så mange, siger hun og understreger:

- Det kan godt være, det lyder koldt og kynisk, og at jeg vil svare anderledes, når jeg ligger med 40 i feber og ikke kan trække vejret, men vi, der er sunde og raske, kan godt klare det, og derfor er det nok smart at åbne med de små, der er sunde og raske. De er nok de stærkeste i denne her sammenhæng, siger hun.