Annette Heick: Forstår Dyrby og Dorph

TV 2-værten er rystet over den nye dokumentar, men synes, den detroniserede B.T.-chefs forklaring er en af de bedste, hun har hørt. Og så er hun sikker på, at Jes Dorph siger sandheden - ud fra Dorphs egen selvopfattelse

- Vi skal have lov til som mennesker at fejle eklatant og alligevel kunne komme tilbage, siger Annette Heick, der for tiden laver juleshow til Charlie og 'Året der gak' på TV 2. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
- Vi skal have lov til som mennesker at fejle eklatant og alligevel kunne komme tilbage, siger Annette Heick, der for tiden laver juleshow til Charlie og 'Året der gak' på TV 2. Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Følg Danske kendte

Det kan virke kontroversielt at forsøge at sætte sig ind i sexisme-beskyldte personers hoveder og sind, men Annette Heick har en evne til at se det gode i alle mennesker. Hun forsøger at forstå dem og deres forklaringer - selv når de er trådt alvorligt ved siden af.

Hendes anskuelse er, at alle, der har begået store fejl, skal have en ny chance i livet.

Det gælder også Jes Dorph-Petersen og Michael Dyrby - de eneste to navngivne krænkere i forbindelse med 'MeToo: Sexisme bag skærmen'-dokumentaren på Discovery+, der har skabt så meget røre og omtale.

Dorph i selve programmet - Dyrby efterfølgende af en af de krænkede parter, Anna Thygesen.

- Jeg tror ikke, at nogen af sagerne er med overlæg, eller at de her ting er foregået med ondsindede bagtanker. Når Jes Dorph slet ikke kan genkende, at de her ting har udspillet sig, så tror jeg, han taler sandt. Problemet er jo, at de har været blinde over for, hvilken påvirkning det har haft, fortæller Annette Heick til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet i kølvandet på sexisme-dokumentaren henvendt sig, fordi Heick tidligere har arbejdet på TV 2 og i sin bog 'Datteren', der udkom i sommeren 2021, har beskrevet et giftigt arbejdsmiljø præget af 'ruling by fear', hvor der blev sparket nedad, og hvor 'fodfolket skulle rette ind', som hun kalder det.

Artiklen fortsætter under boksen ...

Sådan reagerede Annette Heick på dokumentaren

Annette Heick har selvfølgelig set dokumentaren omhandlende TV 2, hvor hun faktisk atter p.t. arbejder efter en lang pause.

Hun påpeger, at hun føler stærkt for de kvinder, der står frem.

- Jeg er ikke overrasket over de ting, der kommer frem, men alligevel chokeret. Jeg synes virkelig, det er en vild dokumentar. Virkelig, virkelig vild. Jeg så de to første afsnit og tænkte 'woah'. Men så kom afsnit tre. Det er simpelthen,  så man får ondt i maven.

- Når de taler om nogen, så ved man jo, hvem der er hvem. Du ved præcis, hvem det er, der er ude på dét toilet osv. Der er jo stadig nogle, der ikke er nævnt, og når de ikke nævnes i dokumentaren, nævner jeg dem heller ikke. Men man har det virkelig mærkeligt, når man sidder og ser den. Man bliver ked af det, siger Annette Heick og fortsætter:

- For hold kæft, Therese Phillipsen er jo det helt perfekte eksempel på, at du kan nedbryde et menneske til at tro på at 'nå, sådan er JEG så åbenbart'. En sund og glad ung pige, som måske/måske ikke har noget selvværd, der led lidt, eller måske slet og ret bare var imponeret, for det kan man også være. En pige, der stille og roligt bliver nedbrudt. Det, synes jeg godt nok, er grimt.

- Folk kan have lidt svært ved at finde rundt i det, men hvis man ikke forstår det, har man ikke prøvet at være ung og have en imponerende arbejdsplads, for TV 2 var - og er - en imponerende arbejdsplads.

- Du har jo også skrevet om i din bog, at du blev forsøgt nedbrudt - og til sidst sagde fra. Har det gjort, at du kan sætte dig ekstra ind i det?

- Når man har det her 'ruling by fear', så bliver man i en eller anden grad nedbrudt. Enten så gør man oprør og bliver strittet ud på et eller andet tidspunkt, eller også bliver du nedbrudt. Den tendens breder sig som en steppebrand. Frygt er et super-redskab. Men jeg har aldrig selv været udsat for sexisme, vil jeg lige sige.

Hvorfor Annette Heick tror, hun har undgået at blive krænket gennem årene, kan du læse meget snart her på Ekstrabladet.dk.

Hvornår vågner de
Hun kritiserer i den forbindelse blandt andet ledelsen på TV 2 for at være for vage i deres udmeldinger omkring kulturen på arbejdspladsen og de sager, man har haft.

- Der foregår stadig nogle ting, hvor jeg har lyst til at sige 'hallooooo, hvonår vågner I derovre?'. Altså, i forbindelse med den måde, nogle af cheferne tilgår det her MeToo, hvor jeg tænker: 'I har fortsat ikke forstået det'. Det er, som om de ikke kan se det. Men det kan også være svært, for hvis ikke du kan se det, hvordan kan du så tilgå tingene på den rigtige måde?

- Men åååårh, hvor er der bare mange, der skulle lære bare at melde fuldstændig rent ud og ikke spekulere i, hvad der er smartest at sige, hvad det er strategisk godt at sige, hvordan fremstår man bedst osv. Lære simpelthen bare at være fuldstændigt åben, og sige: 'Prøv at høre – det her er så omfattende for mig, at jeg ikke er sikker på, jeg forstår det. Jeg vil skidegerne forstå det, og jeg gør mig umage – men det er en proces,' siger Annette Heick og roser i den forbindelse rent faktisk Michael Dyrby.

- Det er lige før, jeg faktisk synes, at Dyrbys forklaring i Berlingske er en af de bedste, jeg har læst. For han sagde det, som det var. Han sagde, at han stadig ikke forstod det, imens hans sad og så dokumentaren. Først da han kunne mærke hele verden brænde omkring sig, er der noget i ham, der siger 'okay – hvis alle andre mener, jeg tager fejl, så må jeg jo tage fejl'. Det syntes jeg egentlig var meget ærligt, og det kunne jeg godt tænke mig, at flere sagde, påpeger Annette Heick.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Annette Heick synes, at handlingerne er grimme, men Dyrbys efterfølgende  lange forklaring 'er en af de bedre', hun har har hørt. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annette Heick synes, at handlingerne er grimme, men Dyrbys efterfølgende lange forklaring 'er en af de bedre', hun har har hørt. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
 

Stop det!
Der er dog også ting, hun slet ikke forstår.

- Det dér med 'jeg så det ikke' - stop! Der er ikke nogen, der ikke har set det. Noget andet er så, om man har opfattet det som et problem. Men jeg kan simpelthen ikke forstå, at en chef kan sige, at vedkommende ikke så noget, når hele medie-Danmark så det. Så kan det være, at man ikke så det omfang, det havde, men man kan ikke sige, at man ikke så det!

Fakta om MeToo-dokumentaren

Hele arbejdet med MeToo-dokumentaren blev skudt i gang i 2020, efter en række kvindelige TV 2-ansatte tog initiativ til en støtteerklæring til tv-vært Sofie Linde, der satte fokus på sexisme i mediebranchen i sin tale under Zulu Comedy Galla sidste år.

Støtteerklæringen blev underskrevet af hele 1615 kvinder fra mediebranchen og satte i den grad gang i en ny MeToo-bevægelse.

Efter støtteerklæringen satte TV 2 også en ekstern advokatundersøgelse af forholdene på kanalen i gang, og den undersøgelse betød blandt andet, at de to profilerede værter Jens Gaardbo og Jes Dorph-Pedersen blev fjernet fra skærmen.

Ekstra Bladet erfarede siden, at en gruppe journalister fra TV 2 var i gang med at lave en dokumentar, som omhandlede sexisme i mediebranchen - heriblandt på TV 2.

Siden trak kanalen dog stikket, og i stedet besluttede Politiken, at de i samarbejde med Impact TV ville arbejde videre med projektet.

I februar i år meddelte Politiken dog, at de trak sig fra samarbejdet.

- Men vi fortsætter arbejdet med projektet med en ny mediepartner. Vi glæder os til at gøre dokumentaren tilgængelig for offentligheden, når tid er, lød det i den forbindelse fra Thomas Heurlin, der er direktør i Impact TV.

Siden er Discovery Networks Danmark dog kommet med på samarbejdet, og dokumentaren er nu en realitet.

Se traileren til 'Metoo: Sexisme Bag Skærmen'

Se traileren til 'Metoo: Sexisme bag skærmen' her.

Selvom det ikke gør det mere rigtigt, er Annette Heick ikke i tvivl om, at Jes Dorph i sin egen selvopfattelse fortæller sandheden i forhold til, at han ikke selv har kunnet genkende det billede af de krænkelser, andre beskriver - fordi han var blind. Foto: Emil Agerskov
Selvom det ikke gør det mere rigtigt, er Annette Heick ikke i tvivl om, at Jes Dorph i sin egen selvopfattelse fortæller sandheden i forhold til, at han ikke selv har kunnet genkende det billede af de krænkelser, andre beskriver - fordi han var blind. Foto: Emil Agerskov
 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde