Sara Blædel om forældrenes død: Min mor hentede min far

Mistede begge sine forældre i løbet af fire dage. Her fortæller hun om det smukke forløb

Sara Blædel mistede begge sine forældre i løbet af fire dage men har fundet fred i, at de forlod livet sammen. (Foto: Steen Brogaard).
Sara Blædel mistede begge sine forældre i løbet af fire dage men har fundet fred i, at de forlod livet sammen. (Foto: Steen Brogaard).

For tre uger siden sad krimiforfatteren Sara Blædel på Falsled Kro og fejrede sin fars 90 års fødselsdag med hele familien.

I lørdags mistede hun først sin mor og i går døde hendes far, Leif Blædel.

Men selv om Sara Blædel er i sorg over tabet af begge sine forældre på kun fire dage, føler hun en fred over det smukke i, at de døde med så få dage mellem sig.

- De har altid været sammen. De mødte hinanden for 61 år siden og har lavet alt sammen og jeg synes, det er en ret smuk ting, at de kom herfra sammen. Jeg er ikke lettet, jeg er bare lykkelig ind i hjertet over, at de forlod verden sammen. Jeg ville ikke have kunnet bære, hvis min far skulle have været tre år på et eller andet hjem, siger Sara Blædel til Ekstra Bladet.

Leif blev hentet
Hun er overbevist om, at det ikke var tilfældigt, at hendes far døde kun fire dage efter den kvinde, han havde tilbragt det meste af livet med.

- Hun kom for at hente ham. Og man har aldrig kunnet sætte sig på tværs af hende. Hun har altid fået sin vilje, siger Sara med et stille smil ved mindet om sin stærke mor.

Forløberen til forældrenes død skete forrige tirsdag, hvor begge forældre blev indlagt med lungebetændelse. Først ville Leif Blædel ikke lade sig indlægge, men Sara vred armen om på ham og fik ham overtalt.

Til trods for at hendes mor, Annegrethe Nissen, fik infektion i blodet, blev hun udskrevet forrige mandag. Men i lørdags vidste Sara, der var noget galt.

- Da hun ikke tog telefonen, kørte jeg over til hende og fandt hende død. Da hun ikke tog telefonen, var jeg forberedt på, hvad der ventede mig, siger Sara.

Lettet
Der bagefter skulle køre den tunge vej til hospitalet, hvor hendes far fortsat var indlagt.

- Det var så svært at fortælle ham det. Han sad der og kunne ikke spise på grund af sin sygdom og så skulle jeg fortælle ham, at hun var død. Han sagde 'Åh, så fik hun fred. Bare jeg havde kunnet holde hende i hånden'. Han var fredelig omkring, at hun var død. Hun var slidt op og kæmpede ikke imod, siger hun.

Mandag aften var hun på besøg hos sin far og da hun tirsdag morgen var ved at parkere bilen ved hospitalet, blev hun ringet op af lægen, der sagde, at nu gik det stærkt.

- Han var ikke ved bevidsthed, men jeg fik talt med ham alligevel. Jeg er ved at være færdig med min nye bog og der er en del scener fra der, hvor jeg er vokset op. Det var hans anekdoter og dem læste jeg op for ham. De har altid været førstelæsere, så han skulle høre sine egne historier, fortæller Sara om de sidste timer med sin far.

Skriver fortsat
Siden hendes mor døde, har der været skriverier i pressen om, at hun ikke kan skrive. Men det har intet på sig, forsikrer Sara Blædel.

- Det er ikke rigtigt. Jeg skal da skrive igen. Jeg kommer tæt på dem ved at skrive om det, der foregik, da jeg voksede op med dem. Men hver ting til sin tid, siger Sara.

Der har fundet fred med forældrenes død.

- Der er rundet af på alle fronter. Selvfølgelig bliver der tomt og jeg tænker på, at jeg nu sidder yderst på bænken. Men jeg er lykkelig for, at de kom herfra sammen. Det har altid ligget i kortene, at det var sådan, det skulle foregå.

Leif Blædel og Annegrethe Nissen bliver bisat sammen i stilhed.