Myg: Derfor stikker de dig

Se hvorfor de forbistrede myg altid vælger at stikke lige netop dig

Der ligger tilsyneladende en hel videnskab bag, hvordan myggene udvælger deres ofre. (Foto: eb.dk)
Der ligger tilsyneladende en hel videnskab bag, hvordan myggene udvælger deres ofre. (Foto: eb.dk)
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Hører du til dem, som hver sommer står øverst på myggens menukort? Så er her en mulig forklaring på hvorfor.

Japanske forskere har nemlig fundet ud af, at myggen dypper snablen med omhu og bliver tiltrukket af visse blodtyper frem for andre. Det skriver den svenske avis Aftonbladet.

Markant forskel
Ifølge de japanske forskere er man især dårligt stillet i kampen mod myggestik, hvis man har blodtypen 0. Forskergruppen lod blodtørstige hun-myg vælge mellem 64 blodspytprøver fra mennesker med forskellige blodtyper. Og resultatet var højest overraskende.

Det viste sig nemlig, at prøverne fra personer med blodtypen 0 var langt mere populære end andre typer: Hele 83 procent af myggene landede ifølge Journal of Medical Entomology i type 0-blodspyttet.

Personer med blodtype A kan derimod ånde lettet op. Undersøgelsen viste nemlig også, at de ikke er så attraktive for myggene, da kun 46 procent af hun-myggene valgte at lande i spyttet fra personer med blodtype A –.næsten halvt så mange som i tilfældet med blodtypen 0. Thomas Pape, der er lektor på Statens Naturhistoriske Museum, har ikke læst den japanske undersøgelse, men er alligevel noget skeptisk over for de nye forskningsresultater.

– Det har været god visdom indtil nu, at blodtypen ikke har nogen effekt på den måde, man tiltrækker myg. Og det vil jeg stadig tro, lyder det fra mygge-eksperten, som hælder til forklaringen om, at menneskers kropslugt er mere afgørende.

Svært at forklare
Ifølge Thomas Pape er der tidligere blevet foretaget nogle simple undersøgelser, hvor man gav folk nogle glaselementer, som de skulle gnide på kroppen og bagefter putte ind i et bur fyldt med myg.

Der kunne man se meget store forskelle på, hvilke lugte der tiltrak myggene.

– Der er en vifte af duftstoffer, som alle vi mennesker udskiller, og som i større eller mindre grad tiltrækker myggene. Det er kompliceret biokemi og svært at forklare. Men kort sagt er mængden af duftstoffer forskellig fra person til person. Jeg kender det også fra mine egne børn, hvor det ene barn tiltrækker markant flere myg end det andet.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind