Morten Korch genoplives: Kommer nu på museum

Forfatteren bag nogle af de største film succes´er i Danmark bliver hyldet på sit eget museum i Jylland

Poul Reichardt, her med Tove Maes, i filmen "De Røde Heste"optrådte i mange af Morten Korchs populære film. De Røde Heste fra 1950 blev set af 2,3 millioner danskere. (Arkivfoto).
Poul Reichardt, her med Tove Maes, i filmen "De Røde Heste"optrådte i mange af Morten Korchs populære film. De Røde Heste fra 1950 blev set af 2,3 millioner danskere. (Arkivfoto).
Følg Danske kendte

58 år efter sin død får en af Danmarks mest produktive og kendte forfattere, Morten Korch, nu sit eget museum i Jylland.

Her vil publikum kunne se en lang række af Morten Korchs manuskripter, møbler og andre effekter. Det er indehaveren af den gamle Grønhøj Kro ved Karup, Gregers Laigaard, der åbner museet den 4. maj næste år.

Besøg af barnebarnet
Gregers Laigaard har netop haft besøg af forfatterens barnebarn, den 75-årige Morten Uffe Korch, der i dag ejer rettighederne til sin bedstefars udgivelser.

- Morten U. Korch var meget begejstret for idéen Jeg tror på, at museet nok skal blive populært. Jeg kan huske som barn, hvordan karlene og pigerne fra gårdene skulle til Karup for at se Morten Korchs film. Det var jo ikke altid lige sjovt at gå i roemarken. Gennem Korchs film kunne de så hygge sig nogle timer og det ender jo altid godt i filmene, siger Gregers Laigaard til ekstrabladet.dk.

Sang i kostalden
Det er også meningen, at der på kroens gårdsplads skal være temadage og skuespil.

- Og i kostalden skal der festes og synges. Hvem kender ikke melodierne "Du er min Øjesten" og "Jeg har min hest." Morten Korch er bestemt ikke glemt, fastslår krofatteren.

Gregers Laigaard har arbejdet med museums planerne gennem længere tid og havde også kontakt til Morten Korchs søn. Men han døde for få måneder siden som 103-årig.

Solgte seks millioner bøger
Morten Korch nåede inden sin død i 1954 at udgive 123 bogtitler og sælge seks millioner bøger alene i Danmark. En række af bøgerne blev senere omsat til film. De Røde Heste fra 1950 var en af de største succeser. 2,3 millioner danskere så filmen med Poul Reichardt og Tove Maes i hovedrollen. Filmen blev genindspillet i 1968.

Kampen om Næsbygaard og Krybskytterne på Næsbygaard var andre store publikumsmagneter i kavalkaden af lystspil på lærredet, der holdt mange af datidens store skuespillere beskæftigede.

Morten U. Korch har lovet at være til stede, når museet åbner næste år.Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time