Ekspert: Erik har spillet sig selv af banen som far

Erik Damgaards knap to-årige datter mistrives i fængslet hos sin mor, Anni Fønsby. Men eks-milliardæren kan ikke tage ansvar for datteren, som kan ende med at blive fjernet

Erik Damgaard og Anni Fønsby så glade ud, da Victoria blev døbt i Skovshoved Kirke i august 2010. Efter Anni blev sendt bag tremmer, er Erik en sjælden gæst hos hustruen og datteren i Horserød Statsfængsel. - Vi har fra begyndelsen været enige om, at Victoria skulle være hos mig. Som Erik siger, så har han ikke kunnet tage ansvar for hende, fordi han rejser så meget, siger Anni om beslutningen. (Foto: Ole Bjørk/All Over Press)
Erik Damgaard og Anni Fønsby så glade ud, da Victoria blev døbt i Skovshoved Kirke i august 2010. Efter Anni blev sendt bag tremmer, er Erik en sjælden gæst hos hustruen og datteren i Horserød Statsfængsel. - Vi har fra begyndelsen været enige om, at Victoria skulle være hos mig. Som Erik siger, så har han ikke kunnet tage ansvar for hende, fordi han rejser så meget, siger Anni om beslutningen. (Foto: Ole Bjørk/All Over Press)

Den fallerede it-milliardær Erik Damgaards knap to-årige datter, Victoria har tilbragt de seneste godt tre måneder i Horserød Statsfængsel sammen med sin mor, den rufferidømte Anni Fønsby.

Ændrede adfærd
- Victoria græd hele tiden. Når hun skulle sove, lå hun hele tiden og rev sig i øjenvipperne, nev sig selv og slog hovedet ind i væggen, fortæller Anni Fønsby om den første tid i fængslet i et eksklusivt interview med Ekstra Bladet søndag.

Læs også:

Anni Fønsby har som andre småbørnsforældre travlt med at vaske tøj og ordne alt det praktiske om datteren Victoria. Men der er ikke de optimale betingelser her, hvor jeg skifter hende, siger hun. (Foto: Henning Hjort) Danske kendte Anni taler ud om det barske fængselsliv: - Victoria flåede sine øjenvipper ud

Skriger om natten
For at komme væk fra fængslet og være sammen med jævnaldrende, bliver Victoria nu kørt i vuggestue i hverdagene af Anni.

- I dag slår hun ikke længere hovedet ind i væggen, men hun har stadig nogle af de symptomer. Hun vågner og skriger om natten og er begyndt at kalde mændene for fædre, siger Anni Fønsby i interviewet.

Den rigtige far, Erik Damgaard kan med Annis ord ikke være datterens omdrejningspunkt, fordi han ofte er bortrejst. Somme tider går der tre og fire uger mellem hans besøg hos hustruen og datteren.

Far tæller ikke med
- Faderen har spillet sig selv af banen. Med så ringe et samvær, er der ikke nogen 'far-funktion', siger John Aasted Halse.

Anni Fønsby frygter, at Gentofte Kommune vil fjerne datteren, hvis ikke hun og Victoria bliver flyttet fra Horserød Statsfængsel til en åben pension, som fængslet og kommunen arbejder på kan lade sig gøre. Men selv ikke her kan Erik Damgaard træde til.

- I sådanne sager kigger man først på, om der er nogle netværksanbringelser - altså hvem kan vi trække på i familien. Havde det været en almindelig fungerende far, så ville han overtage opgaven. Men i det her tilfælde tæller far ikke med, siger John Aasted Halse.

Dårlige forhold for børn i fængslet
Anni Fønsby lever med den lille pige i en ni kvadratmeter stor celle uden andre familiemedlemmer end sin mor og omgivet af kriminelle.

- Når man fra fængselsvæsenet siger, at man tillader børn at være med i fængslet, så skal man også skabe rammerne, siger John Aasted Halse, der bestemt ikke mener, at et lille værelse med kun én seng til mor og datter er i orden.

- Børnene skal ikke straffes, fastslår han.

ekstrabladet.dk ville gerne have haft Erik Damgaards kommentar til datterens trivsel, men han ønskede ikke at medvirke.

1 af 3 Anni Fønsby i fængslets vaskerum, hvor hun også skifter datteren. (Foto: Henning Hjorth)
2 af 3 Sådan ser cellen ud, som Anni og datteren deler. Cellen er så lille, at det ikke er plads til datterens seng, så hun sover hos sin mor på den smalle briks. (Foto: Henning Hjorth)
3 af 3 Erik Damgaard og Anni Fønsby så glade ud, da Victoria blev døbt i Skovshoved Kirke i august 2010. Efter Anni blev sendt bag tremmer, er Erik en sjælden gæst hos hustruen og datteren i Horserød Statsfængsel. - Vi har fra begyndelsen været enige om, at Victoria skulle være hos mig. Som Erik siger, så har han ikke kunnet tage ansvar for hende, fordi han rejser så meget, siger Anni om beslutningen. (Foto: Ole Bjørk/All Over Press)