Lars Lilholts sang 'Hvidsten Kro' får ny luft med storfilm

Den jyske troubadur Lars Lilholts populære sang 'Hvidsten Kro' har været en del af optakten til den danske storfilm 'Hvidsten Gruppen' - Lilholt lavede sangen sammen med Gerda Fiil, der var datter af modstandgruppens leder Marius Fiil

Lars Lilholt betragter selv sin sang 'Hvidsten Kro' som den næstvigtigste og næstmest spillede lige efter 'Kald det kærlighed'.(Foto: Mogens Flindt)
Lars Lilholt betragter selv sin sang 'Hvidsten Kro' som den næstvigtigste og næstmest spillede lige efter 'Kald det kærlighed'.(Foto: Mogens Flindt)

I søndags underholdt Lars Liltholt i Randers gæsterne til gallapremieren på den nye store danske film 'Hvidsten Gruppen' med sin populære sang 'Hvidsten Kro', som han lavede helt tilbage i 1993.

Men inspirationen til sangen går faktisk helt tilbage til 1963, hvor den dengang kun 10-årige Lars Lilholt var med sin far og sin onkel i Randers for at se fodboldholdet Aab spille mod og forhåbentlig banke Randers Freja.

LÆS OGSÅ:

Storfilm om legendarisk dansk modstandsgruppe

Spiste æggekage på Hvidsten Kro
- Aab tabte desværre kampen. Min far ville trøste mig, så derfor tog vi hen på Hvidsten Kro for at spise æggekage. Der stod en ældre dame i køkkenet og lavede æggekagen. Og så sagde min far: Det er Gudrun Fiil.

- Og så fortalte min far mig ellers hele historien om modstandsgruppen Hvidsten Gruppen og lederen Marius, der var gift med Gudrun. Og for en lille dreng på 10 år var det jo en dramatisk og spændende historie, at Marius og Hvidsten Gruppen kæmpede mod tyskerne, og at de senere blev henrettet.

- Marius Fiil og Hvidsten Gruppen blev dengang straks store helte i min bevidsthed på linje med Supermand og Batman, fortæller Lars Lilholt til Ekstra Bladet.

Fik hjælp af Marius yngste datter
Historien blev ved med at rumstere i Lars Lilholts bevidsthed, og i 1993 fik han så ideen til at skrive et rock-epos om Hvidsten Gruppen.

- Jeg installerede mig på Hvidsten Kro i et par måneder og så igen en kvinde lave æggekage ude i køkkenet. Det var så Gudrun Fiils barnebarn Gulle. Jeg fortalte hende om min sang og spurgte, om det gjorde noget, at jeg fortalte familiens historie. Hun henviste så til Gerda Fiil, der var yngste datter af Marius Fiil. Og Gerda hjalp mig så med at skrive sangen, så den blev helt historisk korrekt og uden fejl, fortæller Lilholt om den otte minutter lange sang, der består af ni vers.

Se Lars Lilholt spille Hvidsten Kro her

Du har set filmen 'Hvidsten Gruppen to gange. Hvad synes du om den Lars Lilholt?

- Det er en fremragende film. Et vigtigt stykke Danmarks-historie. Og jeg er glad for, at den mere minder om et Strindberg-drama end om en Hollywood action-film. Jeg måtte simpelthen fælde en tåre i slutningen af filmen, fortæller Lars Lilholt.

Lars Lilholt har gennem årene sunget 'Hvidsten Kro' til tusindvis af koncerter. Sangen findes i fire forskellige udgaver på fire forskellig albums, der i alt har solgt 450.000 eksemplarer.

Henrettet uden nåde
Gerda Fiil, der læste sangen igennem for Lars Lilholt og gjorde den historisk korrekt ud fra familiens synspunkt, blev selv som kun 17-årig i marts 1944 anholdt af tyskerne og i første omgang idømt fire års fængsel. Det blev så forandret til to års fængsel. Men på grund af hendes unge alder blev hun benådet i august 1944 efter kun fem måneders fængsel. Hendes far Marius, og hendes storebror og hendes svoger blev derimod uden nåde henrettet og skudt af tyskerne i Ryvangen uden for København.

- Jeg opfatter Lars Lilholts sang som en folkevise. Den vil måske ende i en sangbog engang, og folk vil kunne synge den om 100 år, siger Gerda Fiil om sangen, der har fået ny luft med Regner Grastens filmatiering af den vigtige historie.

Se Gerda Fiil fortælle om Lilholts sang og om Hvidsten-gruppen her

Manuskriptforfatterne til filmen 'Hvidsten Gruppen', Jørgen Kastrup og Ib Kastrup fortæller i øvrigt, at Lars Lilholts sang er en yderst korrekt gengivelse af de faktiske begivenheder og anbefaler at lytte til sangen, hvis man lynhurtigt vil sætte sig ind i, hvad historien egentlig handler om.

Lilholt fortæller også, at sangen 'Hvidsten Kro' er den vigtigste og mest spillede af hans sange efter hans monster-hit 'Kald det kærlighed'.

Se traileren til Hvidsten Gruppen her

På søndag er der stor gallapremiere på filmen i København. Filmen har premiere den 1. marts.