ADHD-Morten: Vi har alle vores særheder

X Factor-finalist Morten Benjamin fortæller om ADHD, og om, hvordan det kun er en lille del af ham som person

Morten Benjamin fik stillet digagnosen ADHD for et år siden. Foto: Mogens Flindt
Morten Benjamin fik stillet digagnosen ADHD for et år siden. Foto: Mogens Flindt

Det er ingen hemmelighed, at X Factor-finalist Morten Benjamin har ADHD. Men faktisk blev diagnosen først stillet for lidt over et år siden. Selvom han selv synes, at der ofte er tabu omkring denne form for diagnose, er han ikke bange for at fortælle om den:

LÆS OGSÅ:

Rosendahls unge frygter ikke den skaldede hævner

LÆS OGSÅ:

Blachmans vilde indrømmelse: - Jeg kan godt være ti procent for meget

- Der var så mange spørgsmål, jeg ikke kunne besvare. Og fordi jeg ser mig selv som tænkende og reflekterende, troede jeg, at man kunne tænke sig til svarene.

- Men pludselig fik jeg svar på nogle af de spørgsmål, jeg gik rundt med. Og på hvorfor jeg reagerer, som jeg gør, i bestemte situationer, fortæller han til Ritzau.

LÆS OGSÅ:

'X Factor'-Katrine vil være jurist

Rosendahl til ug
Morten Benjamin fortæller videre, at hans mentor, Pernille Rosendahl, har sat sig helt ind i ADHD - endda til ug. Men at hun i lige så høj grad har sat sig ind i ham som person, hvilket måske har været en endnu større udfordring.

- Det normale menneske er en illusion. Vi har alle vores særheder. ADHD er én af mine. Men det definerer mig ikke som person. Det gør bare, at jeg ikke får øvet så meget. Det med at fokusere på noget og så repetere det, det er ikke så nemt for mig, fortæller han.

LÆS OGSÅ:

Cutfather tosset over tonen: - Det er uhørt!

Men Morten Benjamin fortæller også, at han har truffet et valg om at være positiv. Så det med ikke at kunne øve så lang tid ad gangen, er ikke et stort problem for ham.

- Man kan jo også tolke og gennemprøve alting ihjel. Når jeg synger noget, skal jeg mene det. Det skal være en historie, jeg fortæller. Ellers er det bare en ligegyldig sang, forklarer han.

LÆS OGSÅ:

Katrine: 'Tandberg & Østenby' ryger næste gang

Kontaktet om ADHD
Morten Benjamin fortæller, at han bliver kontaktet af både piger og drenge, der ser op til ham - men også af psykologer, specialpædagoger og ældre mennesker.

Fælles for dem er, at de føler, at han har afmystificeret diagnosen. Og vist, at det kun er en lille del af en person.

- Alle laver fejl. Også mig. Det er jeg ærlig omkring. Personligt ser jeg op til forskellige ting ved forskellige personer. Hvis nogen gør det samme ved mig, er jeg bare dybt taknemmelig. Det ville være en gave at give noget godt videre til andre, slutter han.

ADHD står for Attention Deficit Hyperactive Disorder. Det betyder forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. Ofte hænger det sammen med koncentrationsbesvær og problemer med at huske, opfatte og planlægge.