Asger Leth: Svært at gå i fars fodspor

Asger Leth er for alvor kommet ud af sin far Jørgen Leths skygge og har lavet en Hollywood-film til 250 millioner kroner

Ud af fars skygge: Filminstruktøren og Tour de France-kommentatoren Jørgen Leth mødte selvfølgelig op til sin søn Asger Leths gallapremiere på filmen ’Man on The Ledge’ i Graumans Chinese Theater, hvor han i 1984 slæbte sin 14-årige søn Asger ind for at se ’Indiana Jones: Riders of the Lost Arc’. Her ses far og søn sammen. (Foto: Polfoto)
Ud af fars skygge: Filminstruktøren og Tour de France-kommentatoren Jørgen Leth mødte selvfølgelig op til sin søn Asger Leths gallapremiere på filmen ’Man on The Ledge’ i Graumans Chinese Theater, hvor han i 1984 slæbte sin 14-årige søn Asger ind for at se ’Indiana Jones: Riders of the Lost Arc’. Her ses far og søn sammen. (Foto: Polfoto)

Den 41-årige filminstruktør Asger Leth skriver sig med sin debut-spillefilm ’Man on The Ledge’ ind i dansk filmhistorie, som den danske filminstruktør, der har instrueret den dyreste film nogensinde. Hans nye Hollywood-film, der har fået den danske titel ’Med livet som indsats’, har nemlig et budget på hele 250 millioner kroner.

Filmen, der har premiere i de danske biografer den 9. februar, starter med en hidsig biljagt, der har kostet det samme at lave som en dansk film i den dyre ende.

LÆS OGSÅ:

Asger Leth hyldes i Hollywood

Men det har været en lang og sej vej for Asger Leth, der i mange år havde svært ved at komme ud af sin berømte far, Jørgen Leths skygge.

- Jeg brugte mange år på at arbejde på andres film, fordi det var svært at gå i min fars fodspor. Men så lavede jeg min første dokumentarfilm ’Ghost of City Soleil’, der på alle områder var radikalt anderledes i forhold til min fars film. Den blev en gigant succes, og jeg kom for alvor ud af min fars skygge, fortæller Asger Leth, der med sin dokumentarfilms store internationale succes fik en fribillet til Hollywoods bonede gulve.

LÆS OGSÅ:

Derfor sagde Avatar-stjerne ja til Leth

Den kendte Hollywood-producent Lorenzo di Bonaventura faldt for Asger Leths charme og ’gåpåmod’ og tilbød ham at stå i spidsen for blockbuster-filmen, der blandt andre tæller verdensstjerner som Sam Worthington, Ed Harris og Jamie Bell.

- Det er en virkelig stor og dyr film. Når jeg mødte op på filmoptagelserne i New York om morgenen kørte jeg forbi de 12 blokke på Manhattan, der var lukket ned på grund af min film. Jeg betragtede de mange trailere, kraner og lastvogne og de 500 statister og tænkte, at det var helt absurd, fortæller Asger Leth til Ekstra Bladet.

Hvordan har det været for dig at være væk fra Danmark i tre år, mens du fik opfyldt drømmen om din første spillefilm?

- Jeg kan godt lide at arbejde i Hollywood i Los Angeles. Men jeg kan ikke lide at bo der. Det har været en hård og ensom proces. Så derfor har jeg koncentreret mig 100 procent om mit filmarbejde, siger Asger Leth, der var lykkelig for, at filmen skulle optages i New York, som han er helt vild med. Og han er selvfølgelig allermest lykkelig for, at hans drøm om at lave en spillefilm gik i opfyldelse.

- Lige nu er jeg hjemme i Danmark, hvor jeg hygger mig med min familie og mine venner, der betyder enormt meget for mig. Jeg har også en søn på fem år her i Danmark, som jeg savnede meget under optagelserne til filmen i USA, siger Leth.

’Med livet som indsats’ tager udgangspunkt i en forbryder(Sam Worthington), der truer med at springe i døden fra toppen af et hotel på Manhattan. Der slås alarm og snart samles både politi, indsatsstyrker og brandvæsen under manden. En kvindelig politipsykolog bliver sat på den farlige opgave at snakke manden fra sine dødelige planer og væk fra kanten. Men alt i mens storbyens politistyrker er samlet om en tilsyneladende desperat mand, er hans bror(Jamie Bell) i færd med en ekstremt indbringende – og farlig – forbrydelse.

Asger Leths film ’Med livet som indsats’ havde premiere i 2500 amerikanske biografer for 14 dage siden. Filmens trailer er allerede blevet set af mere end 40 millioner mennesker.

Men for Asger Leth er Hollywood-eventyret kun lige begyndt. Han har hele tre filmprojekter kørende, men ved endnu ikke, hvilket af filmprojekterne, der bliver realiseret. Men han håber inderligt, at han kan få Sean Penn eller Josh Brolin med på rollelisten.