Han røg hash med Rifbjerg

Niels Skousen var med i aktionen på kulturministeriets trappe i 1970

Den berømte aktion på kulturministeriets trappe. Klaus Rifbjerg har gang i chillummen, Ebbe Reich Kløvedal gør klar til at modtage en anden, og øverst til venstre sidder Niels Skousen. (Foto: P.H. Seifert)
Den berømte aktion på kulturministeriets trappe. Klaus Rifbjerg har gang i chillummen, Ebbe Reich Kløvedal gør klar til at modtage en anden, og øverst til venstre sidder Niels Skousen. (Foto: P.H. Seifert)
Følg Danske kendte

Han var en af de unge og knapt så unge provo-drenge og piger, der i 1970 røg hash på kulturministeriets trappe i protest mod, at systemet havde besluttet at lukke nogle lokaler i Farvergade, der havde været et kunstnerisk tilholdsdsted for den ikke helt regelrette ungdom.

'Fordi der var blevet røget hash. Og det var der da utvivlsomt, ligesom der var blevet drukket urtete og spist fuldkornsbrød. Nu røg vi så til gengæld her i kulturministeriet, og så kunne de lukke det også', skriver skuespilleren og musikeren Niels Skousen i sine erindringer, 'Herfra Hvor Jeg Står', som netop er udkommet.

Alle tog et bøv
Aktionen er blevet Danmarks-berømt, ikke mindst på grund af deltager-feltet, der omfattede kulturpersonligheder som Klaus Rifbjerg, Ebbe Reich Kløvedal, Hans-Jørgen Nielsen, Vagn Lundby og Charlotte Strandgaard.

Og der blev 'bappet' løs, forsikrer Niels Skousen..

'Chillummen gik fra hånd til hånd, og alle tog et bøv, hvad enten det var på den autoriserede måde eller direkte fra bunden - eller man bare lod som om. Det var jo ikke alle her, der var rårygere'.

Budskabet forstået
På et tidspunkt fandt holdet ud af, at de da hellere måtte invadere kulturminister Helveg Petersens kontor, og så blev der røget igen. Gamle Helveg afslog at smage, men blev istedet henvist til at lytte til en erklæring om kulturpolitik, som provokatørerne mente, han skulle høre. Ministeren lyttede tålmodigt og svarede, at budskabet var forstået.

'Det var så det, og så var der ikke mere. Vi gloede på hinanden og ministeren, indtil en eller anden tog initiativ til at rejse sig. Så gik vi ned ad trappen og hver til sit', beretter Skousen lakonisk.

Han har begået sig på teater- film- og musikscenen siden slut-60'erne. Alt det og meget mere fortæller han om med en detalje-rigdom, der må stamme fra en særdeles god hukommelse.

Niels Skousen: *Herfra Hvor Jeg Står'. 340 sider. 299 kr. (Gyldendal)

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.