Jacob har drukket sig til det hele

Konens løgn om utroskab gjorde Jacob Haugaard til tørlagt alkoholiker

I dag ved jeg, at vi aldrig skal skilles, men vores liv sammen har været meget turbulent. (Foto: Anthon Unger)
I dag ved jeg, at vi aldrig skal skilles, men vores liv sammen har været meget turbulent. (Foto: Anthon Unger)

Utroskab kan være en god grund til at begynde at drikke. Men for entertaineren Jacob Haugaard, 59 år, var hustruen Ilses ord, 'da jeg ikke fik fat i dig, gik jeg i byen og traf en sød mand, som jeg var sammen med', det wake-up-call, der fik ham til at indse, at han skulle stoppe med at drikke NU - og at han skulle have hjælp til det.

Det var natten til 31. maj 1992, at ordene faldt. Få timer senere tjekkede han ind til behandling hos Anonyme Alkoholikere.

At fruens påståede affære var det rene opspind - slynget ud i desperation over endnu en gang at opleve gemalen døddrukken - fik han først at vide måneder senere. Men faktisk var hun ganske tæt på at finde en anden - led og ked, som hun var, af Jacob Haugaards gentagne og massive svigt på grund af druk.

- Jeg havde jo flere gang tænkt, 'nu går jeg - sådan for alvor'. Jeg havde dog aldrig tidligere tænkt 'nu går jeg ud og finder en ny mand'. Bemærkningen fik Jacob til at indse, hvor alene han var.

Der er kærlighed i 66-årige Ilse Wilmots smil og øjne.

LÆS OGSÅ: TV: Bindegale - Finn Nørbygaard kronrager Jacob

Han lå på det kolde gulv
12 maj i år fejrede parret 31-års bryllupsdag. For selv om hans årelange affære med sprutten har udfordret ægteskabet, har hun aldrig været i tvivl om, at han er hendes livs kærlighed. Det har dog ikke afholdt hende fra at lade ham 'få kærligheden at føle' på kontant vis, når han igen-igen kom sanseløst beruset hjem:

- Havde jeg været helt sikker på, at det ikke var så koldt, at han risikerede at dø, havde jeg ladet ham ligge derude på fortovet. Men midt i min vrede var jeg også rationel, så jeg greb fat i ham, som når man trækker en trillebør, og fik ham bugseret ind i huset. Hans hoved bumlede mod stålkanten på dørtrinnet, uden at han gav lyd fra sig. Så efterlod jeg ham på det kolde terrazzogulv i gangen og gik i seng.

LÆS OGSÅ: Haugaards kone i ny bog: sådan var livet med en alkoholiker

I promillernes vold
Sådan fortæller hun om en nat for mere end 20 år siden. Episoden er blot en af de mange groteske fra hendes nye bog 'At overleve med en alkoholiker - mit liv med Jacob Haugaard'.

- Du fortæller om, hvordan en beruset Jacob kører i grøften med din muskelsvindramte søn, Nicolai, som passager, og om hvordan han - mange år senere i en megabrandert - vil lære jeres femårige søn, Carl Frederik, at drikke øl ...

- Ja, for så rædsomt var det. Jacob var ædru, da de kørte, men han 'tankede' jo op undervejs. Konsekvensen var, at han aldrig siden fik lov at være alene med børnene. Det blev han godt nok hidsig over, men sådan blev det altså. Og i de perioder, hvor han ikke drak, havde vi det jo rart og snakkede og lagde planer for fremtiden.

LÆS OGSÅ: Jacob Haugaard: Jeg har røget de første 20 kilo hash

- Men sandheden er, at Jacob har drukket sig til - og gennem - det hele. At han har kunnet få karrieren til at fungere trods afhængigheden skyldes, at han altid har været god til at time sin brandert.

- Din mand er tørlagt alkoholiker på 20. år og er også for mange år siden holdt op med at fyre fede. Har han slet ingen laster længere?

Ilse griner: - Jo, han har en frygtelig last: Han er vild med chokolade ...

LÆS OGSÅ: Haugaard: Jeg er stor fan af frokost

- Så der er ikke meget tilbage af den fandenivoldske mand, du i sin tid forelskede dig i?

- Hmm ... Det tog 12 år at få tæmmet hans alkoholisme, men hans tøjsmag vil jeg aldrig få tæmmet. Han synes jo selv, han er så fin, når han f.eks. trækker et par lange strømper uden på bukserne eller noget andet vanvittigt. Jeg ville ønske, han bare tog et par almindelige bukser på. På den anden side, så har kedeligt tøj aldrig klædt nogen.

- Er du bange for, at Jacob falder i igen?

- Det spekulerer jeg ikke på i dag. Jeg forsøger ikke at bekymre mig om ting, jeg ikke har indflydelse på. Generelt er det jo sådan, at det kun er et fåtal af ens bekymringer, der 'går i opfyldelse'.

LÆS OGSÅ: Haugaard håner showbiz-kolleger

- Hvis det skulle ske ...

- Principielt vil jeg sige, at det vil jeg ikke leve med igen. På den anden side skal det ikke være en trussel, der hænger i luften. Vores liv sammen har været meget turbulent, men jeg tror heller ikke, at livet skal være fuldkommen nemt og perfekt. Det er da for kedeligt. Men jeg havde aldrig troet, at vi kunne få det så godt, som vi har i dag.

- Altså, vi kan stadig skændes, jamen hold da kæft ... Men jeg har en følelse af, at vi aldrig skal skilles. Vi er gode til at hygge os med hinanden. Jeg er altid glad, når jeg ser Jacob komme hjem i bilen, og han er også glad, når jeg er hjemme. Vi er gode til at gøre små ting for at pleje vores forhold - jeg kan finde på at give ham en madkurv med alt det, han kan lide, med på job, og han kan finde på at vaske min bil og fylde sprinklervæske på.