Meyer sviner med maden

Fødevarekontrollen har adskillige gange i det seneste år revset Meyer og flere af hans madsteder for at spille hasard med fødevaresikkerheden

Kendis-kok og mad-entreprenør Claus Meyer har slået sig offentligt op på at være en frontløber, når det gælder kvalitetsfødevarer og måltider.

Men hos Fødevarekontrollen er han - eller rettere store dele af hans gastronomiske imperium - kendt som problembørn.

Torsdag i sidste uge kulminerede det i en sur smiley og en politianmeldelse, da Fødevarestyrelsen under et besøg hos Meyers Deli i kælderen under Magasin på Kongens Nytorv i København fandt talrige graverende overtrædelser af de mest basale retningslinjer for omgang med fødevarer:

LÆS OGSÅ: Meyers køkken politianmeldt

Temperaturen i et køleskab blev målt til 18 grader, kogt kylling, fiskefrikadeller og forstegte hakkebøffer lå og svedte, mens en kasse grøntsager ventede på at blive skyllet i en vask fyldt med gårsdagens opvask.

Yderligere fremstod lokalerne ganske uhumske - således var en del af væggen ved opvasken jordslået, gulvet bag ovnen, ved fryseren og køleskabet meget snavset ligesom udluftningsfiltrene ved emhætte og i loftet.

Det er mit ansvar
Tidligere i denne uge gik 47-årige Meyer så bodsgang på landsdækkende tv:

- Det er noget, der ikke må ske. Det er mit ansvar. Jeg har ikke været dygtig nok til at instruere mit personale. Jeg har en stor opgave foran mig, sagde han i 'Go' Morgen Danmark' og lovede øjeblikkelig bod og bedring i form af bedre rengøring og skrappere egenkontrol i restauranten.

Men hvad, der blev forbigået i larmende tavshed, er, at Fødevarekontrollen adskillige gange inden for bare det seneste år har revset Meyer og flere af hans madsteder for at spille hasard med fødevaresikkerheden.

LÆS OGSÅ: Ansat følte sig mobbet af Meyers Madhus

flash! har kigget på en stribe kontrolrapporter - og menuen af uhumskheder er absolut ikke for sarte sjæle. Her bringes et pluk fra 'kortet':

Meyers Deli på Gl. Kongevej 107 havde 8. juni sidste år besøg af Fødevarestyrelsen, som efterfølgende skrev: 'Det indskærpes, at toilet-rummene ikke må være direkte forbundet med lokaler, hvor der håndteres fødevarer. Dør til forrum i personaletoilet er defekt og kan ikke lukkes. Toilettet ligger i forbindelse til lagerlokale med fødevarer og køkken'.

Gamle madrester
Under punktet rengøring blev det indskærpet, at 'lokaler, hvor der findes fødevarer, skal holdes rene og i god orden. Følgende er konstateret: Væg og hylder i opvaskeafdeling fremstår med gamle madrester. Der er konkret vejledt om frekvenser for rengøring ved seneste kontrolbesøg. Indskærpelserne medfører gebyrbelagt opfølgende kontrol.'

Under punktet vedligeholdelse skrev kontrollanten: 'Konstateret at virksomheden ikke har fulgt indskærpelse fra seneste kontrolbesøg. STRAKS GÆLDENDE påbud om maling, der skaller på loft i køkken samt nedskrabning af maling, der falder af. Loft i køkken i kælder foran ovn fremstår med store plamager maling, der skaller af, samt et nedløbsrør, der drypper ned på hylde med emballage foran køkkenproduktionsbord'.

Summen af disse iagttagelser resulterede i den næst-sureste smiley.

Ved et opfølgende besøg godt en uge senere var tingene dog blevet bragt i orden.

LÆS OGSÅ: Kokke-stjerner bag hip mad-festival

Allersureste smiley
Restauranten på Gl. Kongevej har dog et langt og gammelt synderegister og har ligesom sin 'søster' på Kongens Nytorv oplevet at blive udstyret med den allersureste smiley - det skete i september 2006, hvor Fødevarekontrollen blandt andet fandt en grøntsnitter fyldt med fluer. Ud over den triste smiley vankede der også en klækkelig bøde for manglende egenkontrol og rengøring.

Meyers Deli på Godthåbsvej 10 åbnede 29. april i år. 16. maj blev den udstyret med en mellemfornøjet smiley af Fødevarestyrelsens kontrollant, der konstaterede en temperatur på ni grader i stedets mælke-køleskab.

Det førte til en indskærpelse af, at kølepligtige varer ikke må opbevares ved mere end fem grader. Indskærpelsen har samtidigt kostet en gebyrbelagt, opfølgende kontrol. Kontrollen blev gennemført torsdag i denne uge, og her bestod restauranten med en storsmilende smiley.

- Jeg synes nu, det er underligt, at et sted, der har været åbent i mindre end to måneder, allerede har haft to besøg, siger Claus Meyer til flash!.

LÆS OGSÅ: Sur smiley til in-sted og Claus Meyer

Meyers Deli, Kongens Nytorv - den netop politianmeldte restaurant - har tidligere oplevet at få 'skældud' af Fødevarestyrelsen, senest i 18. januar i år, hvor manglende rengøring betød en mellemfornøjet smiley samt løfte om opfølgende, gebyrbelagt kontrol. I vinterens 'anmeldelse' af stedets tilstand hed det blandt andet:

'Gulv langs kanter er meget snavset, afløbsrør, gulve og vægge under vaske er meget snavsede. Gulv ved afløb i vask er defekt'.

Meyers Køkken på Kattegatvej 53 på Østerbro, der blandt andet leverer catering til private og firmaer, fik skarp kritik efter Fødevarestyrelsens besøg 28. februar i år:

'Det indskærpes, at lokaler, hvor der opbevares fødevarer, skal holdes rene og i god vedligeholdelsestilstand. Følgende er konstateret: at lofter og vægge i bageri og bagerilager fremstår med snavsede belægninger, sandsynligvis grundet utilstrækkelig udsugning i bageriet'.

Yderligere blev det noteret, at virksomheden ikke havde tilstrækkelige egenkontrolprocedurer til at udforme et balanceregnskab for brug af økologiske ingredienser.

Ved en ekstra kontrol 8. marts var der dog blevet rettet op på tingene.