Brødrene Damgaard: Som brødre vi dele ... Jeg har det hele

Erik Damgaard er fuldstændig blanket af, mens lillebror Preben vader i penge. – Det er surt, siger Erik

I 1999 havde Preben og Erik Damgaard grund til at smile, da deres it-firma blev børsnoteret. Tre år efter var de milliardærer. Siden har deres økonomier bevæget sig i hver sin retning. (Foto: Jens Dresling/ Polfoto)
I 1999 havde Preben og Erik Damgaard grund til at smile, da deres it-firma blev børsnoteret. Tre år efter var de milliardærer. Siden har deres økonomier bevæget sig i hver sin retning. (Foto: Jens Dresling/ Polfoto)

Det var som brødre, de delte, da de i 2002 solgte livsværket Navision.

Hver især med en check på 1,6 milliarder kroner i baglommen.

Men i dag - ni år efter at brødrene Damgaard levede den amerikanske drøm ud i Danmark - er det Preben, der har det hele.

Efter en overgang at have været god for over tre milliarder kroner, er Erik Damgaard i dag blanket fuldstændig af, mens Preben fortsat lever et liv blottet for økonomiske problemer.

LÆS OGSÅ: Pengekassen er tom hos Erik Damgaard

En gennemgang af de to brødres selskaber viser nemlig, at Eriks store armbevægelser er erstattet af et resignerende skuldertræk.

For de mange milliarder er pist væk.

Hasarderede investeringer
I dag har den landskendte mand til Anni Fønsby et gungrende minus på 388 millioner kroner i sit hovedselskab. Eller knap to milliarder mindre, end han havde, da han solgte Navision.

Omvendt kan lillebror Preben læne sig tilbage og konstatere, at han handlede rigtigt ved at investere mere fornuftigt, mens storebror kastede sig ud i hasarderede investeringer sammen med landets mere farverige forretningsfolk.

LÆS OGSÅ: Staten sætter sin mand i Erik Damgaards bank

Preben Damgaard er i dag god for mindst 631 millioner kroner.

Eller lidt over en milliard mere end Erik.

- Ja, det er surt. Men sådan er det at være entreprenør. Jeg prøvede at skabe noget, siger Erik Damgaard til flash! om nedturen fra milliardær til forgældet.

Han peger på, at verden har været gennem en af sin hidtil værste kriser, der smadrede banker og truer selv lande som Grækenland.

- Jeg kunne selvfølgelig bare have gravet pengene ned, men det er ikke min natur, siger Erik.

LÆS OGSÅ: Damgaards wellness-konkurs åbnet igen

- Er du helt på røven i dag?

- Det er ikke sådan, at jeg snart står og banker på for at få et job på Ekstra Bladet, siger Erik.

På papiret var han en overgang rigere end sin lillebror. Men nu er det Preben, der kan hovere med en formue, der godt nok også er blevet barberet af krisen. Men som stadig sikrer ham og de tre børn et liv med økonomisk sikkerhed.

- Hoverer han?

- Det ved jeg ikke. Det har jeg ikke lagt mærke til. Han gør det i hvert fald ikke, når jeg er der.

Ifølge det seneste regnskab kan Eriks gæld blive hele 500 millioner større. Det skyldes, at han har kautioneret for en lang række venner. Ender bankerne med at kræve de penge i tilfælde af, at vennernes firmaer går konkurs, vil gælden accelerere til mere end 800 millioner kroner.

LÆS OGSÅ: Anni og Erik: Jaget af politiet

- Hvad er du god for i dag?

- Det kan du se i regnskabet for firmaet 'ED Project Partner A/S', siger Erik med henvisning til holdingselskabet.

Det seneste regnskab er dog fra 2009, hvor han tabte lidt over 188 millioner, hvilket reducerede egenkapitalen til knap 14 millioner.

Selv om det kommende regnskab skulle vise, at der ikke er sket yderligere indhug i egenkapitalen, forslår de millioner som en skrædder i helvede i forhold til det store minus i det andet selskab.

Erik ser dog fortrøstningsfuldt på fremtiden.

LÆS OGSÅ: Anni og Eriks vilde fest

- Selvfølgelig kommer jeg op igen. Jeg kommer aldrig til at tjene så meget, som jeg gjorde med Navision, men det er heller ikke nødvendigt. Man kan stadig have et fedt liv. Det drejer sig om at have et kreativt job.

- Og du har vel også oplevet mere end de fleste?

- Ja, så fik vi prøvet det, siger Erik.

Der nu må acceptere, at lillebror stadig lever det søde liv.

1 af 3 Erik og Anni bor i dag til leje i Charlottenlund. Parret skal dog være ude af huset til december, da ejerne flytter tilbage. På det tidspunkt afsoner Anni formentlig sin fængselsstraf. (Foto: Gregers Tycho/ Polfoto)
2 af 3 Selv om Erik var en selfmade milliardær, blev han først kendt af den brede offentlighed, da han og Anni skabte dusinvis af overskrifter med deres turbulente kærlighedsliv. (Foto: Anders Sundling/ All Over Press)
3 af 3 I 1999 havde Preben og Erik Damgaard grund til at smile, da deres it-firma blev børsnoteret. Tre år efter var de milliardærer. Siden har deres økonomier bevæget sig i hver sin retning. (Foto: Jens Dresling/ Polfoto)