Rosenkrantz-Theil: Sure bleskift må ikke koste ægteskabet

Den tidligere punkpolitiker værner om sin kernefamilie

Selv om hun netop er flyttet i hus med have og i den grad hylder ægteskab og kernefamilie, bryder Pernille Rosenkrantz-Theil sig ikke om at få klæbet etiketten småborgerlig på sig: - Jeg synes, det er et forældet begreb, erklærer hun. (Foto: Thomas Lekfeldt)
Selv om hun netop er flyttet i hus med have og i den grad hylder ægteskab og kernefamilie, bryder Pernille Rosenkrantz-Theil sig ikke om at få klæbet etiketten småborgerlig på sig: - Jeg synes, det er et forældet begreb, erklærer hun. (Foto: Thomas Lekfeldt)

Bleskift og søvnløse nætter kombineret med et travlt arbejdsliv er en giftig cocktail for mange parforhold og ægteskaber.

Det ved de fleste småbørnsforældre - og det fortæller skilsmissestatistikken.

Men den 34-årige politiker og mor til to Pernille Rosenkrantz-Theil er fast besluttet på, at hun og gemalen, Mikkel, ikke skal blive en del af den statistik.

Derfor har parret lavet en ganske særlig pagt. En pagt, der går ud på, at de ikke må lade sig skille de første fire år efter en familieforøgelse.

- Jeg er altså meget, meget glad for min mand. En skilsmisse er det største nederlag, jeg kan forestille mig, men alle småbørnsfamilier er jo oppe imod noget samfundsmæssigt, når vi slider for at få arbejde og familieliv til at hænge sammen.

Parret blev gift i 2006 og er i dag forældre til en søn på tre et halvt år og en pige på to et halvt.

- Da vi besluttede os for at få børn, var vi gamle nok til at vide, at vi ikke vidste, hvad vi gik ind til. Derfor besluttede vi os for at indgå en pagt. Hvis man virkelig ikke elsker hinanden mere, kan det godt være rigtigt at gå fra hinanden, men det skal altså ikke være sure bleskift og søvnløse nætter, der gør udslaget.

- Hverken min mands eller mine forældre er skilt. Jeg synes, der er en stor værdi i at hænge sammen på den måde. At være familie og have en fælles historie er værdifuldt for mig. Kernen for mig, når det kommer til det at få børn, er, at man har et parforhold. Jeg har det sådan, at jeg hellere ville leve uden børn, hvis jeg ikke havde fundet en at dele oplevelsen med.

- Er det tryghed, du søger?

- Tryghed? Nej, det ord klinger ikke for mig. Men jeg synes, det er rart at have en at dele tingene med, en at vende sine tanker med - et menneske, der virkelig kender dig og kan afkode dig. Det betyder virkelig noget for mig, og det ville jeg føle, at man skar over ved en skilsmisse.

- En gang var du punker, provokatør med hanekam og en aktiv del af Enhedslisten. Nu er du folketingskandidat for Socialdemokraterne, netop flyttet i hus med have - af hensyn til ungerne - og sidder her i lækkert tøj og med diskret lak på neglene og taler om drømmen om at leve sammen med sin elskede til døden jer skiller. Er du blevet ramt af småborgerlighed?

- Altså, hvis du kalder det småborgerligt, at være far, mor og børn ... Nej, jeg synes egentlig, at småborgerlighed er et ret ligegyldigt begreb fra 1950'erne.

- Jeg har da også altid været forfængelig. Fra jeg var 13 år har jeg aldrig vist mig uden makeup - det var bare anderledes, da jeg var punker. Punkere er noget af det mest forfængelige - hanekammen skulle jo være helt perfekt, inden man gik ud ad døren.

- Men folk har jo altid en holdning til udseende. Da jeg første gang stod på Folketingets talerstol, havde jeg slet ikke tænkt over, at min hanekam ville vække så meget opmærksomhed - altså Beckham havde jo også hanekam på det tidspunkt.

- Mange politikere bliver stylet for at udsende de 'rigtige' signaler ...

– Ja, og tit kan man se, at de ikke er glade og tilpasse ved det nye look. Jeg kunne aldrig finde på at lade mit udseende diktere af den offentlige mening, men under valgkampen i 2005 havde jeg altså haft så travlt, at mit hår bare var et stort garn. Og så sendte min pressemedarbejder mig til frisøren og forbi en tøjbutik.

- Du har prøvet at gå ned med stress - før du fik børn. Nu er du mor til to, har job hos 3F, deltager fast i 'Mads og Monopolet' og er klar til en ny tur i Folketinget efter et valg, hvordan ...

Igen afbryder Pernille: - I dag tager jeg mere stilling til min kalender. Jeg er blevet benhård til at prioritere min tid så der også er plads til ungerne.

- Er du mest mor, kæreste eller ...

- Jeg køber ikke den med at dele livet ind som en lagkage. Det fungerer ikke for mig på den måde. Jeg vil gerne det hele, og nogle gange fylder noget mere end andet.

- Jeg ville f.eks. gerne have haft valg i morgen. Min familie er godt gearet til en valgkamp. Naturligvis er det anderledes at have et normalt job og så have politik som fritidsbeskæftigelse end at være fuldtidspolitiker på Borgen. Jeg tror, det er godt for politikere indimellem at prøve at være ude i samfundet, men politik er efterhånden også så specialiseret, at man mister noget, når man ikke er 100 procent på hele tiden. Det er som at tage ud at rejse et år - man kommer tilbage med masser af ny viden og oplevelser, men vil også altid have mistet noget, uanset hvor godt man forsøger at følge med derhjemme. Det skal man gøre sig klart.

1 af 3 Det punkede look med hanekamshår vakte stor opmærksomhed, da en purung Pernille Rosenkrantz-Theil første gang indtog Christiansborg - den gang valgt for Enhedslisten. (Foto: Camilla Stephan/ Polfoto)
2 af 3 Pernille Rosenkrantz-Theil med sine børns far, Mikkel Jes Hansen, som hun håber, hun aldrig bliver skilt fra. (Foto: Michael Medgyesi/ All Over Press)
3 af 3 Selv om hun netop er flyttet i hus med have og i den grad hylder ægteskab og kernefamilie, bryder Pernille Rosenkrantz-Theil sig ikke om at få klæbet etiketten småborgerlig på sig: - Jeg synes, det er et forældet begreb, erklærer hun. (Foto: Thomas Lekfeldt)