Mads Steffensen: Jeg var en belastning for familien

Mads Steffensen - aktuel med ny bog om parforholdet - har lært at styre sin stress og fået mere overskud til kone og børn

- Jeg har aldrig selv kontaktet en brevkasse med et problem. Jeg er alt for blufærdig, men jeg har stor respekt for dem, der kontakter Monopolet - de giver noget af privatlivet til os. Derfor har de også krav på at blive taget alvorligt, selv om vi ikke altid stryger dem med hårene, siger Monopol-bestyrer Mads Steffensen. (Foto: Jakob Jørgensen)
- Jeg har aldrig selv kontaktet en brevkasse med et problem. Jeg er alt for blufærdig, men jeg har stor respekt for dem, der kontakter Monopolet - de giver noget af privatlivet til os. Derfor har de også krav på at blive taget alvorligt, selv om vi ikke altid stryger dem med hårene, siger Monopol-bestyrer Mads Steffensen. (Foto: Jakob Jørgensen)

Det er pissesvært. Sagt sådan helt kort.

Mads Steffensen taler om parforholdet - både sådan helt generelt og sit eget private. Sidstnævnte er han ellers ikke vild med at indvie offentligheden i. Men tirsdag udkommer bogen 'Mads og Monopolet - parforholdet, hvor svært kan det være'.

Her har den 41-årige Monopol-bestyrer Steffensen sammen med tre af Monopolets panel-deltagere - Asger Aaamund, Pernille Rozenkrantz-Theil og Hella Joof - 'taget programmet ud af radioen og lavet en bog' hvor de går i dybden med en række dilemmaer, der ikke har været diskuteret på P3 lørdag formiddag. Og med den titel er det svært for Monopol-bestyreren at undslå sig for at åbne døren bare lidt på klem til privatlivet, der deles med hustruen Marianne og parrets tre sønner på 7, 11 og 13 år.

LÆS OGSÅ: Mads har monopol på lørdags-lytterne

- Jeg er ganske blufærdig. Jeg vil helst kun stå frem, hvis jeg har noget at sige, der handler om mit program. Men selv om jeg ved, det er en del af mit job at stille op til interview tænker jeg altså også, at de behøver jo ikke få det hele at vide.

- Men når bogen nu handler om det ....

- Ja, som den gør, fordi parforholdet er så afgørende for, hvordan vi er i vores liv - for hvordan vi er som forældre, kolleger og venner, siger han og røber, at han og fruen har været kærester siden 1993.

- Men første gang, vi kyssede, var tre år tidligere til en skoleafslutning.

Siden dette kys er det blevet til både ægteskab - i 2003 - og tre børn.

- Vi har da taget vores ture. At få job, børn og kærligheden til at hænge sammen er en bumlet vej - en stor logistisk udfordring. Hele lortet risikerer jo at vælte, hvis der opstår sygdom hos en kollega, og en vagtplan skal ændres. Heldigvis bliver jeg kun syg én gang om året - som regel i efterårs- eller vinterferien. Jeg har aldrig været syg en lørdag, hvor jeg skulle i studiet og lave Monopolet. Min krop ved åbenbart, at den går ikke.

I september sidste år meddelte han DR, at han ved udgangen af året ville stoppe som vært på 'Aftenshowet'.

LÆS OGSÅ: Farvel til Aftenshowet

Bullshit
Inden dette farvel havde han et standardsvar, når han blev spurgt, hvordan han fik aftenarbejdet på tv og radiojobbet om lørdagen til at gå op med familielivet: 'Det er ikke noget problem. Det handler om planlægning'.

I dag kalder Mads Steffensen svaret for bullshit:

- Det var det jo. At være væk tre aftener om ugen og så også om lørdagen var krævende og fyldte meget for familien. Det er jo skæve arbejdstider, så jeg var den, der aldrig kunne køre børn til fodbold eller være med til forældremøderne. Det var en belastning for familielivet, at jeg var væk, når alle andre var hjemme. Men jeg vil jo som så mange andre gerne være en fantastisk kæreste, en fantastisk far, pleje vennerne, se fodbold og være god til mit arbejde. Efterhånden har jeg lært at se på det som en bankbog - jeg skal sørge for, at ingen konti går i minus.

- Da jeg forlod 'Aftenshowet', blev det fremstillet, som om jeg gik, fordi jeg havde for travlt. Sandheden er, at jeg stoppede, fordi jeg ville noget nyt. Efter fire år syntes jeg, jeg havde prøvet det hele. Hver gang, jeg åbnede en dør, så havde jeg været derinde. I dag kan jeg se, jeg har fået den bonus, at jeg nu har mere overskud i privatlivet. Jeg er blevet god til at holde fri, når jeg har fri. Er blevet god til at holde fokus.

LÆS OGSÅ: Monopol-Mads ser på Uffes flossede moral

På kanten af stress
- Jeg er, eller var især da jeg var vært på 'Aftenshowet', i grænselandet til stress og kommer da også nu og da tæt på. Og så glemmer man ting. Men efterhånden er jeg blevet god til at se symptomerne, og så justerer jeg. Jeg skriver lister og har en to-do-app på min telefon. Der kan jeg krydse af, når jeg er færdig med en ting. Når jeg har krydset af, er det som at have ryddet op på en af de hylder, jeg har i hovedet - og så er der jo plads til noget nyt.

- Jeg er også blevet bedre til at sige nej, når jeg bliver bedt om noget, der egentlig ikke er plads til i min travle hverdag. Jeg er høflig, så det er svært. Men nu har jeg lært at lukke ned og bare sige 'desværre, det kan jeg ikke' i stedet for at komme med en lang forklaring. Man vil gerne det hele, men det kan man ikke. Det tænkte jeg meget over, da jeg havde to værtsjob.

- Du har tre drenge ...

- Ja, og jeg er glad for, at de er drenge. Jeg har min måde at opdrage dem på: Med bestikkelse, kærlighed og en lidt fast hånd. Jeg har jo selv været dreng, så jeg forstår deres måde at være på. Jeg ville ikke ane, hvad jeg skulle stille op med en teenage-datter, men jeg er altså ikke nysgerrig nok til at gå hjem og foreslå, at vi laver nummer fire bare for at prøve. Men altså, da jeg selv var teenager, vidste jeg jo godt, hvad jeg ville med en jævnaldrende pige, men det er jo ikke det samme.

1 af 2 Mads Steffensen med fru Marianne, som han kyssede første gang for over 20 år siden og har været gift med siden 2003. (Foto: Mogens Flindt/ Polfoto)
2 af 2 - Jeg har aldrig selv kontaktet en brevkasse med et problem. Jeg er alt for blufærdig, men jeg har stor respekt for dem, der kontakter Monopolet - de giver noget af privatlivet til os. Derfor har de også krav på at blive taget alvorligt, selv om vi ikke altid stryger dem med hårene, siger Monopol-bestyrer Mads Steffensen. (Foto: Jakob Jørgensen)