Klima-trolden Lomborg kan ikke tæmmes

Når han ikke lige snakker om klima og miljø, er pizza og PlayStation det bedste Bjørn Lomborg ved

(Foto: Per Folkver/ Polfoto)
(Foto: Per Folkver/ Polfoto)

Bjørn Lomborg er klimanørd i yderste potens. Hans kontroversielle udmeldinger om, hvordan vi fører international klimapolitik, har ofte givet genlyd i hele verden. Når han ikke slikker solskin i København, er han på vej i jeans og T-shirt for at deltage i debatter, forleden i Wales - i næste uge Brasilien.

- Hvordan tilbringer du en skøn søndag?
- Jeg bor midt i København, og jeg nyder det travle og sprudlende byliv. Omvendt er jeg også glad, når der er lidt mere ro på gaderne om søndagen. En skøn søndag for mig er at sidde på caféen Oscar med venner på en sommerdag eller slappe af med en film eller to.

- Det er søndag og du trænger til at slappe af. Hvilken bog tager du med over i lænestolen?
- Jeg har desværre så travlt for tiden, at jeg ikke når at læse ret meget andet end det, der relaterer til mit arbejde. At læse økonomiske papirer skrevet af nogle af verdens største økonomer for Copenhagen Consensus er bestemt spændende, men de færreste vil nok betragte det som afslappende læsning. Når jeg så har tid til at slappe af, kan jeg godt lide at lave noget fuldstændigt andet, som at spille PlayStation (spiller 'Portal 2' lige nu) eller klaver.

- Hvilken god film har du set for nylig?
- Jeg må selvfølgelig sige 'Cool It'! - men bortset fra den - var jeg for nylig inde at se den nyeste 'Pirates of the Carribean' - jeg elsker universet, men var ikke helt overbevist af Jack Sparrows fjerde forsøg.

- Hvilken restaurant er din yndlingsrestaurant?
- Jeg skulle for nylig bo en måned på Manhattan og valgte en lejlighed ud fra hvor mit favorit-pizzeria ligger. Og to kilo tungere kan jeg kun anbefale Luigi's på 8. Avenue. De gør ikke meget ud af service - folk kommer alligevel tilbage - og når du ringer og bestiller får du altid en meget specifik leverance-tid: '20 minutter og 25 sekunder'.

- Du står hos bageren søndag eftermiddag, hvilken kage vælger du?
- Jeg kan egentlig bedst lide simpel mad - og jeg ville nok vælge et godt gammeldags studenterbrød, dem har jeg været vild med siden gymnasiet.

- Hvad er din værste vane?
- Min værste vane må være, at jeg for ofte arbejder til sent ud på natten.

- Hvad er din livret?
- Min livret er en vegetarisk pizza med rigtig buffalo-mozzarella, friske tomater og parmesan, måske med lidt frisk ruccola på toppen. Et godt, enkelt og velsmagende måltid. Selvfølgelig er sådan et måltid allerbedst, når man får det serveret i Rom, mens man nyder udsigten over en piazza - sådan kunne jeg med glæde altid spise.

- Hvad er dit bedste feriemål?
- Jeg ville nok vælge storbyferie. Jeg rejser meget med mit arbejde, så mit yndlingsrejsemål er oftest hjemme i København. Jeg prøver at få så meget som muligt ud af mine arbejdsrejser. Bare i sidste uge holdte jeg tale på to britiske kulturfestivaler i Wales og Bristol. Måske er det ikke oplagte feriemål, men muligheden for at udveksle idéer med nogle af Storbritanniens mest anerkendte forfattere og meningsdannere var bestemt en stor oplevelse i sig selv. Næste uge skal jeg til Brasilien og tale for hundredevis af eksperter om vandkraft ved Iguassu-vandfaldene.

- Hvad glæder du dig til i nærmeste fremtid?
- For tiden glæder jeg mig allermest til en god debat med et dansk publikum om min nye film 'Cool it'. Jeg er spændt på at dele filmen og idéerne bag den med danskerne - og selvfølgelig også på hvordan den bliver modtaget. Mange har kun hørt en karikatur af mine meninger - ofte fra mine modstandere - så her giver filmen et friskt pust. Den fremlægger mine argumenter og lytter til mine modstandere, mens den lader folk danne sig deres egen mening om mit arbejde. Muligheden for at debattere med publikum efterfølgende er helt sikket en af de bedste ting ved at medvirke i 'Cool It'.

1 af 3 46-årige Bjørn Lomborgs nye indspark til klimadebatten er filmen 'Cool It'. Den havde premiere i onsdags og fik fine roser af det danske anmelderkorps. (Foto: Niels Hougaard)
2 af 3 Johnny Depp som kaptajn Jack Sparrow. (Foto: AP)
3 af 3 (Foto: Per Folkver/ Polfoto)