Julen går i fisk for Gitte

SKÆV JUL - KAPITEL FEM: Gitte Nielsen fejrer juleaften med familien i Schweiz - og her får hun hverken brun sovs, brunede kartofler eller rødkål

Gitte Nielsen skal spise fisk juleaften nede i Italien. Hun kommer til at savne den rigtige danske julemad.(Foto: Jan Sommer)
Gitte Nielsen skal spise fisk juleaften nede i Italien. Hun kommer til at savne den rigtige danske julemad.(Foto: Jan Sommer)
Følg Danske kendte

Der kommer ikke traditionel dansk julemad på bordet, når Gitte Nielsen fejrer den 24. december med sin italienske mand, Mattia, og sine tre teenagesønner:

– Jeg skal holde jul i Schweiz med mine drenge Killian, Douglas og Raoulino og sammen med Mattias’ familie. Menuen juleaften kommer formentlig til at stå på fisk og kalkun. Det er jo ikke så dårligt, men jeg kommer til at savne den danske julemad, forklarer den danske verdensstjerne, der altså må lukke øjnene over middagsbordet og drømme sig til favorit-retterne:

– Rigtig jul for mig er lig med and, brunede kartofler, brun sovs, hjemmelavet rødkål, svesker og risalamande, og så skal der være en lille gave til den, der finder mandlen –  det er så hyggeligt, fortæller Gitte Nielsen, der alligevel ikke helt må undvære den danske jul, som hun holder så meget af:

Flettede julehjerter
– Min mor lærte mig og min lillebror at flette julehjerter, og det har jeg givet videre til mine børn. Vi køber altid glanspapir, og så bliver der rigtig julet. Vi bager småkager og pebernødder, og så pynter vi et juletræ, mens vi spiller hyggelig julemusik og tænder rigtige stearinlys. Det har vi altid gjort, selv om vi har boet i udlandet, og mine børn kender de danske juletraditioner og glæder sig rigtig meget til dem.

– Hvor meget går du op i gaverne?

– Mine børn er ved at blive ældre, men vi har småbørn i familien på Mattias’ side. Dem går jeg meget op i at finde de rigtige gaver til. Jeg elsker at gå i legetøjsbutikker og finde gaver til ungerne –  jeg bliver selv som et lille barn igen. Dem, der er lidt ældre, får kun en lille, sød ting. For mig er jul at spise og have det hyggeligt –  men først og fremmest er det børnenes jul. Også med hensyn til gaver.

– Har du et specielt godt minde fra julen?

– Det bedste minde, jeg har, er fra dengang min oldemor, oldefar, farmor og farfar, mormor og morfar stadigvæk levede. Jeg kan huske den her dejlige duft af jul og varme og masser af stearinlys.

– Det var skønt, at de gamle var der, og der var respekt for dem i familien. Og så fik jeg altid hjemmelavede bukser i den forkerte farve af min farmor.

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.