Anne Kejsers vanvittige jul: - Min onkel skød juletræet

SKÆV JUL - KAPITEL 3: Den 'slemme pige' Anne Kejser holdt crazy jul i Sverige

Anne Kejser og familien havde glemt julepynten og brugte deres sokker i stedet. (Foto: Jan Unger)
Anne Kejser og familien havde glemt julepynten og brugte deres sokker i stedet. (Foto: Jan Unger)
Følg Danske kendte

- Jeg har en crazy familie, og det er jeg glad for, men julen i min onkels sommerhus i Nordsverige for godt og vel ti år siden blev alligevel lidt speciel, fortæller Anne Kejser.

I aften kan vi gense hende og partneren Martin Glerup i 'Vild med dans'-juleklip, men da hun som cirka 18-årig drog til storfamiliejul sammen med tvillingesøsteren, sine forældre, mosteren, fætre og kusiner var der ikke tænkt på den slags glamour.

- Da vi kom derop og skulle pynte træ, viste det sig, at vi havde glemt julepynten. Derfor fandt min moster,min kusine og jeg ud af, at vi kunne pynte med vores sokker.

- Min mor var meget lidt begejstret for vores alternative pynt. Hun syntes ikke om alle de hvide tennissokker på træet, men vi mente, at de lignede sne, griner Anne.

Fri for øksen
Den skønne, men skøre onkel fra de store svenske skove er jæger. Derfor skyder han ifølge Anne sit juletræ i stedet for at fælde det.

- Oprigtig talt ved jeg ikke, om det bare er noget, han gør, eller om alle gør det på de breddegrader, men når han alligevel er på jagt op mod jul, tager han et træ med hjem. Det foregår på den måde, at han fyrer nogle skud af ned på foden af træet, og så til sidst vælter det. Smart ikke? Så er han jo også fri for at slæbe på øksen.

Som alle ved, er der noget, der hedder 'svensker-stiv'. Og familiens julefrokost 1. juledag havde da også elementer af svensker-stivhed over sig.

Eget hjemmebrænderi
- Rigtig mange svenskere har hjemmebrænderier. Og det har man altså også i min familie, så vores julefrokost i sommerhuset det år blev svært lystig. I hvert fald fik et par af fætrene rigeligt.

- Personlig er jeg ikke så meget til den slags, for det er jo nærmest ren sprit, men andre har anderledes lyster.

Anne Kejser tilføjer, at eftermiddagen og aftenen 1. juledag blev brugt særdeles konstruktivt.

- Efterhånden som vi fik tømt øldåserne, blev de brugt som byggematerialer. Faktisk lykkedes det for os at bygge et pænt juletræ af tomme øldåser. Måske lyder det af meget, men vi var mange om at tømme dåserne - faktisk var der vist kun et par stykker, som var under 'øl-alderen'.

Maden var også rigelig. Og selv om de blev sparet for surströmming (rådden, svensk fisk), var der masser af andre svenske specialiteter.

- Bl. a. fik vi Jansons Fristelser, som jeg virkelig elsker, smiler Anne.

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.