Annonce:
Annonce:

DR frygtede skandaler med Tommy Seebach

Uheldig optræden i et tv-show førte til Melodi Grand Prix-boykot

DR syltede Tommy Seebachs sang - de stolede ikke på han. (Foto: Morten Bjørn Jensen)
DR syltede Tommy Seebachs sang - de stolede ikke på han. (Foto: Morten Bjørn Jensen)
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

'Problemet var ikke sangen - men Tommy', skriver forfatteren Peer Kaae i sin biogra-fiom Grand Prix-veteranen Tommy Seebach, der udkommer på onsdag.

Sætningen henviser til Danmarks Radios afvisning af den senere Grand Prixvinder 'Under Stjernerne På Himlen', som Seebach sendte ind til konkurrencen hele tre gange, inden den blev accepteret og kom med på et afbud.

En af de bedste
Tommy forstod slet ikke, at sangen blev afvist, da han første gang meldte sig med den i 1991. Han følte, det var en af hans bedste sange nogensinde.

- Da han modtog den melding, var han grædefærdig. Han fattede ikke, at de ikke kunne høre, hvor god den sang var, siger hans kone, Karen Seebach, til forfatteren.

Men sagen var, at Danmarks Radio var blevet betænkelig ved at benytte sig af Tommy Seebach, der ellers havde præget Melodi Grand Prixet gennem årene med to førstepladser og en andenplads.

Annonce:

Tommys alkohol-misbrug var gået op for DR-ledelsen, da han skulle deltage i et OBS 89-show fra Herning med Annette Heick, som han havde lavet hittet 'Du Skælder Mig Hele Tiden Ud' sammen med.

Tordnende beruset
Aftenen forinden havde Seebach igen drukket sig tordnende beruset og var først kommet i seng 'langt ud på de små timer', som Per Kaae fortæller det.

Næste aften, da programmet skulle sendes live fra Herning-Hallerne, var Tommy ingen steder at finde.

- Uret viste, at der kun var to minutter tilbage af TV-Avisen, og vi skulle direkte på bagefter. Jeg aftalte hurtigt med trommeslageren, at han måtte mime Tommys stemme. Det var jo den eneste måde, jeg kunne redde den på. Men ti sekunder før showet gik i gang, kom Tommy løbende ned gennem midtergangen og sprang op på scenen. Og så gav vi 'Du Skælder Mig Hele Tiden Ud', som om intet var hændt, fortæller Annette Heick.

Faktisk var det Tommys gamle Sir Henry-ven, Ole Bredahl, der fem minutter forinden havde vækket ham på hotellet og fået ham fragtet til hallerne i sidste sekund i en taxa.

Annonce:

Oplevelsen gik naturligvis ikke upåagtet hen over hovedet på DR-ledelsen, der sendte Tommy et brev om det uacceptable i hans opførsel, og resultatet var, at han - af frygt for nye skandaler på direkte tv - fik sit Grand Prixnummer afvist.

Syndebuk
Nu gik det hverken værre eller bedre, end at 'Under Stjernerne på Himlen' kom med i tredje forsøg i 1993 - og gik hen og vandt.

Tommy var et hit igen. På et par uger solgte hans manager, Lotte Reimar, job for en million kroner. Alt så lyst ud.

Men i Dublin, hvor den internationale finale fandt sted, gik det galt. Sangen opnåede kun en 22. plads, og som følge deraf kunne Danmark ikke være med det følgende år.

'Tommy havde troet, at Grand Prixet blev hans redning, og pludselig var han forvandlet til hele Danmarks syndebuk', skriver Per Kaae.

- Det var noget af et slag, når man lige troede, at den var der - og så var den der slet ikke, siger sønnen Nicolai.

Annonce:

Drak mere
Resultatet var det forudsigelige - Seebach skruede yderligere op for drikkeriet, og til sidst kostede det ham ægteskabet med Karen, der flyttede i eget hus i Vanløse med de tre børn, mens Tommy fik sig en lejlighed på Borups Alle - lige over for stamværtshuset Det Gamle Posthus, som han besøgte hver eneste dag.

- Efter at Karen gik fra ham, gik det galt. Han følte sig svigtet og gik mere og mere til flasken. Han nøjedes nu ikke kun med øl, men whisky og Underberg kom også på menuen. Det var sørgeligt at se, fortæller tjener Bjarne Halvorsen.

25. januar 2001 sagde hjertet stop. Han faldt om på værtshuset og var død i otte minutter, inden ambulancefolkene fik hjertet i gang igen undervejs til Frederiksberg Hospital. Efter 14 dage blev han overført til Bispebjerg Hospital, men i tre dage lå han i koma.

Så skete der noget. Tommy ikke bare rørte en finger, han forsøgte også at fremstamme sine første ord: ' Whisky-cola.'

Annonce:

- Han gjorde os opmærksom på, at det var det bedste, han ligesom kunne få lige nu. Det var endnu en reminder om, hvor langt han var ude, når det var dét, han vægtede allerhøjest efter tre dage i koma, siger sønnen Rasmus Seebach .

Faldt om på Bakken
Men tre måneder efter sit hjertestop stod Tommy igen på scenen på Bakken og havde lagt drukvanerne på hylden.

- Hvis jeg havde tænkt på konsekvenserne af et alkoholmisbrug som 20-årig, havde jeg holdt mig langt væk fra flasken, sagde han til Ekstra Bladet 1. februar 2003.

Dengang sagde han også:

- Jeg er alkoholiker. Jeg tager en antabus hver 14. dag, det hjælper. Kaffe er næsten det stærkeste, jeg drikker. Er også holdt op med at ryge, så det er et nyt liv - men det var også på tide.

To måneder senere - mandag 31. marts - vågner han op, og efter morgenkaffe og et kig i Ekstra Bladet på Det Gamle Posthus begiver han sig mod Dyrehaven, hvor han parkerer bilen et kvarter senere.

'Tommy når op til forlystelsen 'Fem-Kampen', der ligger klods op ad vandrutsjebanen.

Annonce:

Han stopper op, gisper, hiver efter vejret og falder omkuld i græsset.' Tommy Seebach var død, 53 år gammel.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: