Annonce:
Annonce:

Suzanne Brøgger har solgt sine kærestebreve

Men det er en hemmelighed, hvor meget Det Kongelige Bibliotek har betalt for de private breve og dagbøger

Suzanne Brøggers private breve og hendes dagbøger er klausuleret indtil 2060, men kan dog læses før med Brøggers tilladelse. (Foto: Maria Fonfara)
Suzanne Brøggers private breve og hendes dagbøger er klausuleret indtil 2060, men kan dog læses før med Brøggers tilladelse. (Foto: Maria Fonfara)
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Danske kendte
Forfatterinden Suzanne Brøgger er ikke alene en ondskabsfuld sladderkælling, der blander gift og strør om sig med sladder og grimme antydninger om venner og fjender i sin ny bog ’Jeg har set den gamle verden forsvinde - hvor er mine øreringe?’

Hun er også grisk.

Håndskriftafdelingen på Det Kongelige Bibliotek har erhvervet en stor del af Suzanne Brøggers personlige papirer, manuskripter, udklip, mere end 50 dagbøger fra hendes skoletid og op til 1985 samt ca. 10.000 personlige breve fra kærester, bekendte, forfatterkolleger og læsere.

Bl.a. hendes korrespondance med den amerikanske sex-forfatter Henry Miller.

Pris: Et sted mellem en halv og en hel million kroner. Men Suzanne Brøgger vil fortsat selv alene bestemme, hvem der får adgang til papirerne, så længe hun er i live, fremgår det af aftalen.

’Et livsværk’ kalder hun det selv.

Pressede biblioteket
Ekstra Bladet har fået aktindsigt i hendes forhandlinger med Det Kongelige Bibliotek. Af mailkorrespondancen med overarkivar, cand. mag. Ivan Boserup fra Håndskriftafdelingen fremgår det, at Suzanne Brøgger har presset Det Kongelige Bibliotek for at få den højest mulige pris for sine papirer, og at hun var klar til at undlade at underskrive aftalen med Håndskriftafdelingen, hvis hun ikke fik nok, samt at hun var parat til at vente på mere gunstige økonomiske tider. Ligesom hun sideløbende med forhandlingerne med Det kongelige Bibliotek entrerede med Bruun Rasmussens auktionshus om salg af manus til ’Fri os fra Kærligheden’ samt hendes korrespondance med Henry Miller. For at få fat i manuskriptet til Fri os for Kærligheden’ måtte Det Kongelige Bibliotek yderligere til lommerne.

Men selvom om biblioteket har haft den store pung fremme og måtte betale mellem en halv og en hel million for papirerne, så vil Suzanne Brøgger selv bestemme, hvem der må læse dokumenterne.

Papirerne er klausuleret indtil år 2060, men kan dog allerede nu læses på Håndskriftafdelingens læsesal – dog kun med Suzanne Brøggers skriftlige tilladelse. Efter hendes død udpeges der en litterær eksekutor.

Må ikke slippe ud
Selv om der er tale om skattefinansierede midler, må offentligheden ikke få indblik i, hvad Det Kongelige Bibliotek har måtte slippe for Brøggers papirer. Mange forfattere og dødsboer skænker breve og papirer gratis til Det Kongelige Bibliotek, men ikke Brøgger, der har krævet langt mere end biblioteket sidste år havde råd til at give, fremgår det af mailkorrespondancen.

Andre forfattere og komponister skulle nødig få gode ideer om, hvad deres breve, noder og papirer er værd, er argumentationen for, at Ekstra Bladet og offentligheden ikke må kende beløbet, og af kontrakten fremgår det, at hverken Suzanne Brøgger eller Det kongelige Bibliotek må offentliggøre beløbet.

Kulturministeriet oplyser generelt, at Det Kongelige Bibliotek i 2008 havde en samlet udgift til materialeindkøb på 0,5 mio. kroner. For 2009, da biblioteket købte Susanne Brøggers papirer, var beløbet ca. 1,4 mio.Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: