Finn Nørbygaard: Jeg gik rundt i min slåbrok og hylede i tre måneder

Interview: - Det var ikke sundt for mig at være så velhavende, siger Finn Nørbygaard, der er glad for, at Stein Bagger ruinerede ham

- Jeg opførte mig som en selvfed hankat, siger Finn Nørbygaard, der mistede millioner, da IT Factory kollapsede. (Polfoto/Martin Bubandt)
- Jeg opførte mig som en selvfed hankat, siger Finn Nørbygaard, der mistede millioner, da IT Factory kollapsede. (Polfoto/Martin Bubandt)

Der er gået knap to år, siden IT Factory-skandalen begyndte at rulle, siden Stein Bagger blev den mest omtalte person i Danmark, og siden ordet 'leasing-karrusel' blev føjet til det danske sprog. En dramatisk fortælling med masser af tabere, men blandt de ulykkelige skæbner gemmer sig som minimum én positiv historie.

Ganske overraskende er den at finde hos Finn Nørbygaard, hvis økonomi i overvejende grad var bundet op på netop IT Factory. Som følge af it-virksomhedens kollaps faldt hans økonomi imidlertid fra hinanden for åbent tæppe, men alligevel ser entertaineren nu en dybere mening med det, han selv betegner som sit livs værste krise.

- Jeg mistede alt i løbet af et døgn, og det viste sig at være mit store held. Så tak, Stein og Straarup, siger han med henvisning til den nu fængslede Stein Bagger og adm. direktør Peter Straarup fra Danske Bank, som varetog Finn Nørbygaards investeringer.

LÆS OGSÅ: Finn Nørbygaard skylder 46 mio. væk

Fedt på hjernen
Den kontante udmelding kræver en nærmere forklaring. For hvordan kan man udvise taknemmelighed efter at have set sine millioner forsvinde som følge af et svindelnummer og tvivlsom bankrådgivning?

Finn Nørbygaard forklarer det med, at han med ét blev revet ud af en magelig og tilbagelænet livsstil, som han nu kan se, ikke var måden at leve sit liv på.

- Jeg havde udviklet sådan en halvfed hankat-adfærd og et rigmandsvæsen, som slet ikke er mig. Millionerne på bogen havde lagt et lag af fedt på mine hjernevindinger, så alting nærmest var ligegyldigt. Det var simpelthen ikke sundt for mig at være så velhavende, siger han og giver et eksempel:

- Kort tid inden min økonomi faldt fra hinanden, blev jeg ringet op og spurgt, om jeg kunne holde et foredrag for 50.000 kr. i Nykøbing Falster på en bestemt dag. Jeg sagde nej uden at have kigget i min kalender, fordi jeg ikke gad køre så langt, og fordi det sikkert også ville være mørkt, når jeg skulle hjem igen. I dag ville jeg gladeligt have gået hele vejen derned.

Naturligt med lang proces
Det handler om at genfinde glæden ved sit arbejde og ikke blot læne sig tilbage og tage alting for givet i en konstant tilstand af bekvemmelighed, forsikrer Finn Nørbygaard.

En lære, som måske nok har været længe undervejs, men som ikke desto mindre har været entertainerens særdeles positive udbytte af IT Factorys endeligt.

- Hvad enten det handler om, at man er blevet forladt af kæresten, er blevet arbejdsløs eller har mistet sine forældre, skal man i håndteringen af en krise gennemgå nogle forskellige processer. Og det nytter ikke at fremskynde dem, for til at begynde med er der en lang periode, som bare er sorg.

- Derfor hjælper det heller ikke, når ens omgivelser siger, at man bare skal komme op på hesten igen, for hvornår er det lige, man skal op på den hest? Det skal man først, når man er klar til det og ikke falder af den igen, siger Finn Nørbygaard, der arbejder som psykoterapeut ved siden af sin mere offentlige karriere som entertainer og foredragsholder.

LÆS OGSÅ: Masser af kendte bliver psykoterapeuter

Ville til Argentina
Hans personlige krise har bl.a. gjort det muligt at kombinere hans uddannelse til psykoterapeut med hans foredragsvirksomhed, og den udvikling har været medvirkende til, at han i højere grad end tidligere føler oprigtig glæde ved sit arbejde.

Fedtet på hjernevindingerne er så at sige forsvundet, og det får verden og hverdagen til at se anderledes ud. En lektie, som Finn Nørbygaard håber, vil kunne inspirere andre, der har gennemgået lignende psykiske belastninger.

- Jeg plejer at sige, at smertens intensitet er ligefrem proportional med forandringens potentiale. Det her har ubetinget været den største krise for mig nogensinde, og derfor er muligheden for at få noget positivt ud af den også enormt stor.

- Det handler selvfølgelig også om at vælge, for selv om jeg en overgang var så utilregnelig, at jeg havde planer om at stikke af og gemme mig i Argentina, besluttede jeg at kæmpe og fandt styrken til at gøre det.

Første skridt på vejen mod heling var for Finn Nørbygaard en pludselig løbetur, der prikkede hul på den foregående periodes følelse af panik og sorg. En oplevelse der fik stor betydning for hans videre helingsforløb.

- Jeg gik rundt i min slåbrok og hylede i tre måneder, og så en dag begyndte jeg helt spontant at løbe. Vel kun omkring 400-500 meter, men det var nok til, at jeg fik en fornemmelse af, at jeg ikke var død.

- Det kan måske være svært at forstå, men der kom noget lettelse ud af den iagttagelse, og derefter begyndte tingene meget langsomt at vende for mig, siger han.

LÆS OGSÅ: Finn: Det har været et rædslens år

En form for genfødsel
Tilbage står, at Finn Nørbygaard mistede sine millioner, men fandt det, der i sidste ende skulle til for at gøre ham glad og fri af sin magelige livsstil. Endda i en grad så han i dag ikke kun accepterer forløbet, men også opfatter det som givende på flere forskellige planer.

- Jeg føler mig enormt ovenpå nu og nærmest inspireret af det hele. Jeg er 58, men jeg føler lige pludselig, at min hjerne er 37, fordi jeg har fået frigjort nogle energier, som jeg ikke anede, at jeg havde.

- Rent psykisk er der mange ting, der er faldet på plads, så vi taler faktisk om en form for genfødsel, og jeg har nu fået så tilpas meget distance til forløbet, at jeg ser det som en gave, fastslår han.