Målet er nået: Penge og berømmelse

Men prisen er enorm: Reality-stjerner betaler med deres sjæl og identitet

- Så snart aktiekursen på deres personlighed falder, er de ingenting, siger livsstilsekspert Henrik Byager om realitystjernerne. (Fotocollage: TV 3/Mogens Flindt)
- Så snart aktiekursen på deres personlighed falder, er de ingenting, siger livsstilsekspert Henrik Byager om realitystjernerne. (Fotocollage: TV 3/Mogens Flindt)

Siden de første reality-programmer løb over tv-skærmen, har genren udviklet sig eksplosivt, og samtidig er grænserne for, hvordan deltagerne udstilles, udvidet kraftigt. I dag kan seerne godte sig over deltagere, der drikker sig stangstive, har sex og bliver ydmyget, latterliggjort og tildelt angstprovokerende og barske opgaver.

Alligevel melder tusindvis af unge sig til de mange programmer. Prisen for at blive kendt og nå den røde løber spiller ingen rolle, og mens publikum følger reality-stjernerne med lige dele morskab, forargelse og hån, så er deltagerne selv lykkelige for at ’være på’.

Læs også: (Foto: TV 3) TV Gustav får gratis rejser og botox Gustav får gratis rejser og botox

De har ét mål, og faktisk har flere af dem opnået lige præcis det, de gik efter: penge og berømmelse.

- Denne form for tv tiltrækker deltagere, der er en blanding af ambitiøse, grænseløse og ekshibitionistiske. Det er et benhårdt og kynisk game om penge og opmærksomhed. Og for en lille skare er det lykkedes at bygge videre på karrieren. De er blevet mere professionelle, siger livsstilseksperten Henrik Byager.

Det er casteren Elisa Lykke enig i. Hun har castet deltagere til reality-programmer i mange år.

- Tag f.eks. Amalie, Gustav eller Sidney Lee. De har forstået at malke karrieren fuldt ud, og selv om de jo nok ikke bliver værter på ’Deadline’ i fremtiden, er det en nem måde at blive berømt på ved bare at ’spille’ sig selv, siger Elisa Lykke.

Læs også: (Foto: TV 3) TV Paradise-Mary: 100 procent lønstigning Paradise-Mary: 100 procent lønstigning

Trist at være eks-reality
Men selv om det er lykkedes rigtig godt for en håndfuld reality-stjerner, er der udløbsdato på succesen, understreger Henrik Byager:

- Så snart aktiekursen på deres personlighed falder, er de ingenting. Det er jo den tristeste skæbne at være eks-reality-deltager. Så det kræver, at de kombinerer det med f.eks. produkter, skuespil eller noget sang. Nu er der jo snart ikke en kvadratmillimeter, vi ikke har set af Amalies krop og sjæl. Så hun skal nok finde på nye måder at vride klejner ud på, siger han.

Og det har Amalie faktisk også fundet: Hun skal nu designe smykker sammen med sin reality-mor.

Læs også: - Det kan godt være, at folk griner ad, man er blevet kendt i et reality-show, men nu kommer jeg jo på den røde løber. (Foto: Mogens Flindt) TV Amalie: Uden reality-tv var jeg intet Amalie: Uden reality-tv var jeg intet

Henrik Byager har dog en alvorlig advarsel til de succesrige stjerner:

- Prisen er enorm. Det koster din identitet og sjæl, for der er ingen grænser mellem privatlivet og det, man ser på tv.

Læs også: Den tidligere ’Robinson’-deltager Birger Øgmundsson blev idømt 60 dages betinget fængsel og 50 timers samfundstjeneste, efter at han gik amok mod en fotograf fra Ekstra Bladet. (Foto: Mads Winther) TV Men så galt kan det gå... Men så galt kan det gå...