Anden reddede mit liv

- Uden 'Comedy Kuren' var jeg død, siger standupper Henrik Bruhn, der for 14 måneder og 100 kilo siden blev reddet af Anders Matthesen

Selv om han i dag er 100 kg lettere, er Henrik Bruhn en meget større mand end for 14 måneder siden: - Jeg kunne ikke klare mig selv, og jeg kunne ikke klare at være til. Jeg havde erklæret hele verden krig, siger han i dag.
Selv om han i dag er 100 kg lettere, er Henrik Bruhn en meget større mand end for 14 måneder siden: - Jeg kunne ikke klare mig selv, og jeg kunne ikke klare at være til. Jeg havde erklæret hele verden krig, siger han i dag.
Han var Danmarks største komiker, men for stand-up’eren Henrik Bruhn var der ikke meget at grine af for 14 måneder siden. 192 kilo tung og med et selvværd diametralt modsat de imponerende cifre på badevægten:

– Jeg kunne ikke klare mig selv, og jeg kunne ikke klare at være til. Jeg havde erklæret hele verden krig. På den måde var jeg ikke i tvivl om, hvem der var mine fjender – de kunne alle sammen gå ad helvede til, forklarer Bruhn, der nåede et vendepunkt, da hans gode ven Anders Matthesen fik en idé til et tv-show.

I ’Comedy Kuren’ skulle Henrik igennem 12 afsnit klare tre store udfordringer: Han skulle tabe sig 90 kilo. Han skulle konfronteres med sin fortid og rydde skabet for skeletter.

Og han skulle lave et onemanshow om hele processen.

Hold nu op, Henrik
– ’Comedy Kuren’ var det sidste halmstrå, jeg greb efter. Hvis der er nogen, jeg har respekt for, så er det Anders. Derfor tog jeg imod hans tilbud – og hånden på hjertet – hvis jeg ikke havde gjort det, var jeg formentlig død i dag.

Optagelserne gik i gang i juli 2007, og på torsdag slutter Kanal 5-serien, hvis hovedperson både fysisk og psykisk har ændret sig markant gennem forløbet:

– Jeg har tabt 100 kilo, men den største ændring er alligevel mental. Da jeg for nylig sad og så afsnit et til fire, fik jeg lyst til at hoppe i en tidslomme. Så kunne jeg råbe til mig selv: ’Hold nu op, Henrik! Tag lige og luk røven og drop alle de dumme kommentarer!’ Jeg var en meget, meget hadsk person, da optagelserne startede.

– Jeg var den type, der blev irriteret over alle de andre mennesker, når jeg gik på Jensens Bøfhus. Hvad fanden laver de her? tænkte jeg, uden at det på noget tidspunkt slog mig, at de havde lige så meget ret til at være der som jeg, konstaterer komikeren, der i dag har et anderledes harmonisk forhold til sine omgivelser.

Jeg var irriterende
– Folk oplever mig på en helt anden måde, fordi jeg ikke længere er så hadsk og indebrændt. Jeg fyldte meget fysisk, og derfor havde jeg også behov for at fylde meget psykisk. Det har noget at gøre med min barndom. Der var jeg klassens tykke dreng, og jeg fandt hurtigt ud af, at hvis jeg i stedet var klassens sjove dreng, så blev der ikke kørt på mig. Jeg var altid den første til at komme med en kæk bemærkning eller gøre noget ved læreren, som de andre elever ikke turde. Den opførsel tog jeg med over i voksenlivet.

– Når jeg kom ind i et selskab, begyndte jeg med det samme at køre et show af. Så håbede jeg, at man så igennem med, at jeg var ret stor. Først for nylig har jeg fundet ud af, hvor meget det irriterede folk. Jeg er blevet rost for, at jeg har lagt det af mig. Men jeg har ikke brug for det længere. Jeg har ikke behov for at blive anerkendt på den måde, fordi jeg har anerkendt mig selv.