Hurra for den globale krise

Interview: Vi bliver bedre mennesker og tvinges til at gå nye veje, når kriserne kradser, mener Tor Nørretranders

– En cyklist med en bærbar computer i sin rygsæk er allerede meget mere sexet end hende, der sidder i en firehjulstrækker med en designertaske på passagersædet, siger Tor Nørretranders. (Foto: Jakob Jørgensen)
– En cyklist med en bærbar computer i sin rygsæk er allerede meget mere sexet end hende, der sidder i en firehjulstrækker med en designertaske på passagersædet, siger Tor Nørretranders. (Foto: Jakob Jørgensen)
I sin kommende bog, ’Grønt Lys’, konkluderer videnskabsforfatteren Tor Nørretranders, at klimakrisen vil forandre alt og gøre os til bedre og mere omsorgsfulde mennesker. Men knap havde han afleveret manuskriptet til forlaget, før finanskrisen kom buldrende.

– Så nu er du vel deprimeret?

– Nej, slet ikke. For nu er vi endnu mere tvunget til at lade udviklingen komme hurtigere end ellers. Verden skal forandres, og finanskrisen har gjort det tydeligt for os, at det skal ske hurtigt.

– USA plejer at være meget tilbageholdne, når det kommer til miljøpolitikken. Men jeg har lige læst et interview med Barak Obama, og hans første prioritet, hvis han bliver valgt, er at lave et helt nyt, alternativt energisystem for USA.

– Det er virkelig en overraskende og glædelig nyhed, så vi må håbe, at han vinder.

– Men amerikanerne står jo i økonomiske problemer til op over begge ører, så har de overhovedet råd til at tænke grønt?

– Ja – og det har finanskrisen hjulpet dem og os til at forstå. Den måde, vi danskere – og især amerikanerne – har levet på de sidste 20 år med konstant stigende huspriser og forbrugslån, som er blevet optaget i friværdien, den model holder ikke længere. Det forstår de fleste nu.

– Så kan du selvfølgelig se miljøet som en udgift, men Obama gør det modsatte. Han ser det som en mulighed for at bygge en helt ny og holdbar økonomi.

– Hvis du opfinder en bil, der kører på miljøvenlig energi, eller et containerskib, der sejler for sejl, så skal de her ting sættes i produktion. Det skaber både nye arbejdspladser og indtægter for erhvervslivet. Hver gang, vi opfinder noget nyt, giver det vækst.

– Så vi skal måske ligefrem sige hurra for de globale kriser?

– Klimakrisen gør, at vi skal opfinde alting på ny – og det kan man godt sige hurra for.

– Men der er mange, der siger, at nu med finanskrisen har vi ikke overskud til at tænke grønt alligevel. Hvorfor har de uret?

– Jamen, du kan se miljøet som ’øv!’ Noget, der alene er en udgift. Og så er det jo klart, at vi ikke har råd til den slags i krisetider som nu. Men den anden holdning – som også er min – er, at der er penge, muligheder og vækst i at tænke grønt. Se bare på den danske vindmølleindustri, der har haft en stor international vækst de sidste ti år.

– Kriser er gode, fordi de udvikler os og får os til at tænke nyt?

– Historisk kan du se, at det hænger sådan sammen. De store spring i teknologien sker i forbindelse med kriser.

– Du kan også sige det på en anden måde: Kriserne opstår, fordi det, der var i én fase, er blevet brugt op. Nu er der ikke flere penge at tjene på at videreudvikle bilen, og så opstår der noget nyt.

– Men hvornår kan jeg se på gaden, at verden er blevet mere grøn? For vi vil jo stadig have fladskærm, fine tasker og nye køkkener?

– Det er ikke mange måneder siden, at en firehjulstrækker i storbyen var smart, men det er altså et dårligt scoretrick i dag. Så der er allerede sket noget. Nu har jeg ikke forstand på tasker, men de der små dametasker med mærker på, dem tror jeg også er på vej ud.

– Hvordan skal vi så vise vores status frem?

– Det, der vil give point i de kommende år, er at give. Og at blive set som en del af løsningen i stedet for en del af problemet. At frelse verden og at skabe bånd mellem mennesker – det er på den måde, at du om kort tid vil score points og høste anerkendelse.

– En cyklist med en bærbar computer i sin rygsæk, anses allerede i dag som meget mere sexet end hende, der sidder i en firehjulstrækker med en designertaske på passagersædet.

– Og hende, der taler med naboerne og skaber sammenhold i kvarteret, får snart mere status end den på vejen, der har det største samtalekøkken.

– Viljen til at forandre og ændre verden, til at engagere sig er det, som vil give status fremover.

– Du mener, at seksualiteten er drivkraften for alle mennesker. Alt, hvad vi gør, handler om, at vi vil gøre indtryk på det modsatte køn.

– Ja, og derfor kommer de her ting til at slå bragende igennem nu.

– Den bløde mand fra ’70’erne med hjemmestrik og andefødder bliver måske ligefrem et sexsymbol?

– Nej, for han var selvretfærdig og pegede fingre af alle de idioter, der ikke havde forstået verdens alvor, mens han spiste sine klidkiks og var den eneste, der havde gennemskuet tingenes rette sammenhæng. Sådan bliver det ikke igen.

– Der kommer mere livsenergi, drive og fællesskab over den miljøbølge, som er på vej ind over os.

– Det lyder som en stor fest, men hvad med dem, der er bange for at miste arbejde og hjem – for finanskrisen er vel ikke kun af det gode?

– Al forandring er forvirrende og der vil altid være vindere og tabere, når vi står i en situation som nu. Sorteper er dem, der har købt hus, da priserne var på sit højeste, og nu ikke kan sælge uden tab.

– Men for samfundet er krisen nødvendig, for vores økonomi har i årevis bygget på luftkasteller. Noget, der ikke var.

– Nu kan vi skabe noget nyt, noget reelt, som kloden har brug for. Og det er altså positivt, uanset hvordan du vender og drejer det.