Fandens hårdt at være viking

Mads Mikkelsen om sit livs prøvelse: Lider i Skotlands bjerge som vikingen Enøje i filmen ’Valhalla Rising’

Mads Mikkelsen som den barske viking Enøje. Han er på en rejse ind i mørkets hjerte. (Foto: Dean Rogers)
Mads Mikkelsen som den barske viking Enøje. Han er på en rejse ind i mørkets hjerte. (Foto: Dean Rogers)
Følg Danske kendte
SKOTLAND (Ekstra Bladet): Det er vådt, og det er koldt, og tusindvis af små myg kredser omkring en tavs enøjet mand, der sidder på en bjergtop og spejder ud over den smukke flod Affric. Han er møgbeskidt og klædt i lædertøj fra top til tå og har følgeskab af to andre barske mænd samt en lille dreng. Det er et mærkeligt selskab, som på en eller anden måde smelter sammen med naturen. Men døden er hele tiden til stede i deres øjne.

Vi befinder os på en bjergtop i det nordlige Skotland til optagelserne på Nicolas Winding Refns kommende film ’Valhalla Rising’, hvor Mads Mikkelsens spiller sit livs hårdeste rolle som den stumme viking Enøje, der sammen med drengen Are er brudt ud af sin slavetilværelse og sammen med en flok vikinger havner i Amerika.

– Det har været nogle fandens hårde og vanvittige optagelser. Vi filmer jo i al slags vejr her midt i den barske natur. Jeg husker f.eks. en dag, hvor jeg i timevis med en lænke om halsen skulle slås med fire stuntmænd med fuld krigsmaling. Vi kæmpede i mudder til knæene, mens resten af filmholdet var iført myggenet og overlevelsesdragter, og vi rystede af kulde, siger Mads Mikkelsen og tilføjer med et lille skævt smil:

– Efter sådan en dag så jeg lige på min fødselsattest og tænkte: Den er gal, den her. Det havde været meget bedre at lave den her film som 26-årig i stedet for som 42-årig.

Mads Mikkelsen fortæller også, at han i starten havde store problemer med kamp-scenerne, fordi han i rollen som Enøje kun har et øje.

– Med kun et øje mister man sin dybdeskarphed. Derfor bruger vi ikke så mange våben i filmen. Det handler mere om at komme helt ind på kroppen af sin modstander og så slå ham ihjel med de bare næver. Men jeg har selvfølgelig min store økse, siger Mads, der mener, at hans karakter Enøje bliver en stilistisk blanding af en af den verdensberømte japanske instruktør Kurosawas tavse samuraier og western-instruktøren Sergio Leones rå cowboys.

– Kan du genkende noget hos karakteren Enøje hos dig selv?

– Ja, jeg genkender nogle ting, som jeg så bare forstørrer. Jeg kan .f.eks. genkende Enøjes isolation. Og jeg genkender også hans energi og hans store bitterhed. En bitterhed, der bare venter og venter på at komme til udtryk, og når den så gør det, bliver det rigtig grimt.

– Hvordan har du det med, at du ikke skal sige et eneste ord i filmen, fordi du er stum?

– Det blev meget hurtigt svært, fordi jeg også kun har et øje. Jeg kunne næsten blive klaustrofobisk sindssyg af det. Men Enøje er altså ikke et normalt menneske. Han kan ikke blive forarget eller glad. Han har en ekstrem neutralitet og er mere som et spejl, som andre mennesker kan spejle sig i, siger Mads, der også mener, at han er blevet en mere rolig person på grund af rollen som Enøje.

– Jeg er normalt et hyperaktivt menneske, der har svært ved at sidde stille. Men at spille rollen som den nærmest minimalistiske Enøje har gjort mig meget mere rolig som person de sidste tre måneder. Det har næsten været en meditationsagtig yogatræning at spille Enøje.

Mads Mikkelsen har dagligt gennem de sidste to måneder klatret op og ned ad stejle bjerge, kæmpet drabelige kampe med vikinger og indianere, udholdt silende regn og tonsvis af irriterende myg fjernt fra sin familie i Danmark, der består af hans kone Hanne Jacobsen og parrets to børn Viola på 15 og Carl på 10 år.

– Det har da været hårdt at være adskilt fra min familie i så lang tid. Men til gengæld har jeg også haft perioder, hvor jeg har været hjemme i et halvt år. Jeg har også sørget for, at både Hanne og børnene kom her til Skotland for at få en god oplevelse, siger Mads Mikkelsen, der også afslører, at han måske er på vej til endnu en stor international rolle.

– Jeg er i øjeblikket i gang med nogle forhandlinger om en rolle i en stor international film. Men jeg vil ikke sige mere, før der ligger en endelig underskrift.

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.