Zobels ekskone i arvekrig

Skattesnyd og sorte penge: Anita Zobel beskyldes for ulovligt at have hentet 1,6 mio. kr. i tyrkisk pengeskab

Eksmodellen Anita Zobel havde i 18 år et stormfuldt samliv med førtidspensionisten og tæppe- millionæren Hans Biehl. Nu hævder Biehls arvinger, at Anita ulovligt hentede en brun pakke med 1,6 mio. kroner i dollar i et pengeskab, da hun officielt var i Tyrkiet for at sprede eksmandens aske over Middelhavet. (Foto: All Over)
Eksmodellen Anita Zobel havde i 18 år et stormfuldt samliv med førtidspensionisten og tæppe- millionæren Hans Biehl. Nu hævder Biehls arvinger, at Anita ulovligt hentede en brun pakke med 1,6 mio. kroner i dollar i et pengeskab, da hun officielt var i Tyrkiet for at sprede eksmandens aske over Middelhavet. (Foto: All Over)
Efternavnene Zobel og Kølpin forbindes normalt med masser af glamour, kulørte ugeblade og kongelige kindkys. Men et farverigt arveopgør ved Civilretten i Gentofte kradser nu i glansbilledet.

Her skal det afgøres, om fotografen og eksfotomodellen Anita Zobel i dybeste hemmelighed hentede en brun pakke med sorte kontanter i et tyrkisk pengeskab kort efter sin samlevers død for fem år siden. Hvis det er tilfældet, har hun løjet for skifteretten og snydt skattevæsnet.

Anita Zobel, 55, er ekskone til den tidligere Codan-direktør Peter Zobel, stedmor til Rigmor Zobel og mor til Sarah Zobel Kølpin, gift med balletmanden Alexander Kølpin.

Erhvervs- og jetsetkvinden Rigmor Zobel kan ifølge sagsakterne være et vigtigt vidne i sagen, som også involverer socialt bedrageri, skattefusk i millionklassen, en tyrkisk tæppehandler, en dansk modemilliardær og 200.000 sorte dollar.

Plattenslager tjente millioner
Sagen er anlagt af Sofie Biehl, 40. Hun er datter af Hans Biehl - en plattenslager, der i to årtier var på overførselsindkomst, mens han tjente millioner på at levere ægte tæpper til de rige. Alle de fine handlede tæpper med Hans Biehl - og blev snydt. Det samme gjorde skattevæsnet. Formelt tjente han nemlig ikke en krone og betalte derfor aldrig moms og skat af sine mange tæppe-millioner.

Hans Biehl døde af cancer i 2001, 63 år gammel efter 18 års stormfuldt samliv med Anita Zobel.

Officielt efterlod han sig 133 kroner på en bankbog og en skattegæld på 300.000 kroner.

Taske med 1,6 mio. kr.
Til stor undren for flere af hans familiemedlemmer. Få måneder forinden modtog den dødssyge mand nemlig en grøn taske med 200.000 dollar i provision for en tæppehandel med rigmanden Klaus Helmersen, stifter af tøjkoncernen Carli Gry, der i dag er en del af IC Companys.

Helmersen ejede flere ejendomme - blandt andet et gods i Danmark og et slot i Skotland - og når de skulle udstyres med tæpper, hvad de ofte skulle, foregik handlerne altid gennem Hans Biehl. Men det fremgik bare aldrig af papirerne. Ifølge Helmersens forklaring i skifteretten blev pengene altid betalt direkte til en tyrkisk tæppehandler i Istanbul. Her afhentede Biehl selv sine 50 procent i kontanter.

Med dollarkursen på hans dødsdag i august 2001 svarede pengene i den grønne taske til 1,6 millioner kroner.

Biehls sidste tæppehandel var velkendt i familien, og derfor har Sofie Biehl via sin advokat nu indstævnet Anita Zobel. Sammen med advokaten har datteren gennem fire-fem år forsøgt at opsnuse arven efter Biehl og krydsforhørt vidner i både Danmark og Tyrkiet.

På overfladen levede førtidspensionisten Hans Biehl og Anita Zobel et helt almindeligt overklasseliv med 180 kvadratmeter luksuslejlighed i Holte. Her voksede Sarah Zobel Kølpin op, og ifølge hende selv betragtede hun Biehl som sin far på linje med Peter Zobel.

Skatte- og momssvindleren Biehl gik med Rolex-ur, købte Philip Starck-møbler og drev omfattende forretninger fra Tyrkiet. Eksempelvis solgte han i en enkelt handel badekåber til Peter Zobels Codan for 574.200 kroner.

Yachten Sarah
Hjemmet nærmest flød i ægte tæpper og kostbare antikviteter - og parret havde ifølge reportager i formiddagspressen og de kulørte ugeblade også en smagfuldt indrettet lejlighed i Tyrkiet samt en yacht med egen kaptajn liggende fast i badebyen Bodrum gennem mere end ti år.

Men da boet blev behandlet i skifteretten, var der kun tre tyrkiske kelimtæpper tilbage i Holte - og Anita Zobel slap af sted med at sige, at hun ikke kendte til, at Biehl nogensinde skulle have haft en tyrkisk lejlighed.

Den store Codan-handel med badekåber oplyste hun intet om, da hun hævede begravelsesudlægget i dødsboet. Senere adspurgt af bobestyreren forklarede hun i skifteretten, at det var en ren forglemmelse.

Om yachten forklarede Anita Zobel, at hun faktisk knap nok vidste, hvad den blev brugt til, og ikke anede, hvor længe Biehl ejede den - selv om den hed Sarah efter hendes egen smukke datter.

Ifølge stævningen har Anita Zobel tilegnet sig de 200.000 dollar, som Biehl modtog få måneder før sin død. Holder det stik, måtte hun også vide, at samleveren snød skattevæsnet, som han i forvejen skyldte flere hundrede tusinde kroner. Og så profiterede hun tilsyneladende selv af svindelen og snød dermed dødsboet.

Hun hentede pakken
Hans Biehl lagde i april 2001 den mystiske, brune pakke i pengeskabet hos sin søster og amerikanske svoger, som boede i Bodrum. Herefter rejste han hjem og døde i Holte.

Mindst tre vidner har nu skriftligt erklæret, at Anita Zobel senere hentede pakken, da hun var i Tyrkiet med det officielle formål at strø Biehls aske ud over Middelhavet.

Men Anita Zobel har aldrig redegjort for de 200.000 dollar og benægter, at hun nogensinde har set den brune pakke.

Hjalp Rigmor
Ifølge retsbogen fra skifteretten mener familiemedlemmer til Biehl, at juristen Rigmor Zobel hjalp sin stedmor Anita Zobel med at placere de sorte dollar i USA.

I skifteretten forklarede Anita Zobel om denne anklage, at 'Rigmor Zobel intet har med pengene i Tyrkiet at gøre. Rigmor Zobel har ikke været involveret i disse penge, og hun har ej rådgivet derom på nogen måde'.

Hvad der er sandheden om Hans Biehls illegale formue, afgør Civilretten i Gentofte. Efter planen begynder vidneafhøringerne under strafansvar i juni næste år.