Kasseret Jeppe Nybroe forgyldes

Fri fantasi er guld værd: DR-værten og krigsreporteren Jeppe Nybroe får gyldent håndtryk trods flere manipulerede indslag

Trods et gigantisk hul i pengekassen betaler DR gladelig op mod en million kroner for at slippe af med Jeppe Nybroe - statsradiofonien har ikke råd til flere pletter på troværdigheden.(Foto: All Over Press)
Trods et gigantisk hul i pengekassen betaler DR gladelig op mod en million kroner for at slippe af med Jeppe Nybroe - statsradiofonien har ikke råd til flere pletter på troværdigheden.(Foto: All Over Press)
Det er slut med kreative indslag fra Irak-krigen med bombelyde, som er hentet fra et lydarkiv i stedet for fra virkeligheden.

DR besluttede nemlig i går at stoppe samarbejdet med Jeppe Nybroe, efter at det er kommet frem, at han har gjort flere af sine Irak-reportager ’lidt mere spændende’, end de reelt var.

– Der er ikke tale om en fyring – begge parter er blevet enige om at stoppe samarbejdet, siger DR’s nyhedschef, Ulrik Haagerup.

Trods Jeppe Nybroes alvorlige manipulationer har DR – ifølge Ekstra Bladets kilder – valgt at give ham en ’yderst fordelagtig fratrædelsesordning’.

En fyring ville have givet Jeppe Nybroe et halvt års løn, men da der ifølge ledelsen ikke er tale om en fyring, kan ’den yderst fordelagtige fratrædelsesordning’ med rimelighed antages at være mellem et halvt og et helt års løn.

Og da Jeppe Nybroe tjente en lille million om året, svarer det til mellem en halv og en hel million kroner, som DR må betale for at komme af med tv-værten.

En personalesag
Ulrik Haagerup ønsker dog ikke at fortælle, hvor mange måneders fratrædelse, der er tale om.

– Han har fået en fratrædelsesordning, men jeg vil ikke komme nærmere ind på, hvad den indeholder – det er en personalesag, siger Ulrik Haagerup.

Troværdighed på spil
Allerede for en måned siden fik DR’s Mr. News en advarsel og blev sendt på tvungen ferie frem til 1. november, da det kom frem, at han havde manipuleret med et indslag fra Irak.

Og i søndags kom så dødsstødet, da Jyllands-Posten afslørede, at Jeppe Nybroe allerede i et indslag 16. januar 2006 havde manipuleret med virkeligheden.

Under en reportage kunne seerne høre tre bombeeksplosioner, men det er den samme eksplosion, der høres tre gange.

– Har det været en svær beslutning at stoppe samarbejdet med Jeppe Nybroe?

– På den ene side har det været en svær beslutning, fordi det påvirker en person, hvor journalistik og DR som arbejdsplads har betydet meget. Men på den anden side har det ikke været en svær beslutning, fordi DR’s troværdighed er altafgørende, og vi kan ikke have en kontrolsystem, hvor vi skal gå og overvåge, hvad hinanden laver, siger Ulrik Haagerup.

Alle indslag tjekkes
Ledelsen har nu bedt DR’s seer- og lytterredaktør om at lave en undersøgelse af Jeppe Nybroes tidligere indslag.

– Det vil selvfølgelig være helt ubærligt, hvis der er flere indslag, hvor Jeppe Nybroe ikke har fremstillet virkeligheden korrekt. Men det ærgrer mig ikke, at vi ikke allerede efter det første indslag stoppede samarbejdet, for jeg har den holdning, at alle kan lave fejl og skal have en ny chance, men som situationen er nu, kunne det altså ikke gå længere, siger Ulrik Haagerup.

DR’s seer- og lytterredaktør, Jacob Mollerup, er lettet over, at der nu er kommet en afslutning på sagen, men han erkender også, at troværdigheden har lidt et ordentligt knæk.

’Lad mig være i fred’
– Det pynter jo ikke. Det er klart, at det giver nogen ridser, og der skal arbejdes meget for at genvinde seernes tillid. Og det rammer altid ekstra hårdt, når det er et ansigt udadtil, siger Jacob Mollerup.

Jeppe Nybroe vendte i går ikke tilbage på vores henvendelser, men siger kort i en pressemeddelelse:

– Jeg er meget ked af hele situationen. Jeg håber og beder af samme grund, at pressen vil lade mig være i fred, siger Jeppe Nybroe.