Annonce:
Annonce:

Buttenschøn: Nyder det så længe jeg kan

Lægerne havde opgivet Thomas Buttenschøn, der lå for døden i fire måneder

Thomas Buttenschøn blev født med hiv - en arv fra sin zambiske mor og danske far (foto: Henning Hjort)
Thomas Buttenschøn blev født med hiv - en arv fra sin zambiske mor og danske far (foto: Henning Hjort)
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Danske kendte

Da den unge stjernespire Thomas Buttenschøn debuterede med albummet ’Fantastiske mandag’ for halvandet år siden, drønede flere af hans livsglade sange op på hitlisten. Der var ikke nogle tegn på, at den dengang 20-årige sanger levede - og altid havde levet – med en livstruende sygdom.

Og at han allerede havde været udsat for flere livskriser end de fleste andre på hans alder.

Thomas Buttenschøn er født med hiv - en arv, han har fået fra sin zambiske mor og danske far. Som 12-årig svævede ham mellem liv og død i fire måneder i træk. Han havde overtryk i hjernen, blev opereret flere gange, men var så syg, at lægerne til sidst opgav at redde ham. Men knægten med de mørke krøller vendte tilbage til livet og musikken.

Annonce:

Plejefamilie
Godt nok et liv som hiv-smittet, men et liv i en god plejefamilie i Gylling, som hans forældre havde etableret kontakt med inden deres død. Begge havde aids og døde med et års mellemrum – i 1994 og 1995.

– Jeg følte det lidt, som om jeg var ’Palle alene i verden’ eller noget i den stil. Jeg tænkte på, om jeg var den eneste dreng i verden, som havde mistet far og mor, sagde Thomas Buttenschøn i Politiken for syv år siden, da de interviewede ham om hans liv som hiv-smittet teenager.

Da Thomas var fem, blev hans forældre skilt. Et par år senere flyttede han ind til sin plejefamilie, som bestod af mor og far og tre børn. Faderen var blevet for syg til at passe ham og døde kort tid efter. Året efter var det moderens tur.

At leve af musik
I dag kaster de tunge minder fra barndommen ikke længere så store skygger over den talentfulde musiker. Han tager medicin og går til regelmæssig kontrol, men nægter at blive betragtet som et offer eller en stakkel. Tværtimod.

Annonce:

– Jeg lever med sygdommen og prøver at leve et så normalt liv som muligt. Men sygdommen har ikke noget med min musik og min offentlige person at gøre. Derfor har jeg ikke lyst til yderligere kommentarer, siger Thomas Buttenschøn, der allerede har opnået meget af det, han stræbte efter, siden han slog sin første takt på trommen: nemlig at leve af musikken.

Jeg nyder det så længe jeg kan
Thomas Buttenschøn har været her og der og alle vegne de sidste dage. Ikke på grund af sin sygdom, som har været holdt hemmeligt indtil nu, men fordi hans andet album ’Billeder af min baggård’ udkom i går.

Forventningerne til de nye sange har været store, fordi den kun 22-årige sanger som ung debutant blæste ind på hitlisterne med sine underfundige og livsbekræftende tekster. Noget han selv har svært ved at forstå. Og som han –måske mere end nogen anden sanger – værdsætter højt.

– Jeg er meget heldig og håber, at jeg kan blive ved så længe som muligt. Det er om at nyde det, så længe man kan, siger Thomas med det forsigtige og kønne smil, som følger efter de fleste af hans sætninger.

– Dine sange er ret muntre.

Annonce:

– Jo, men jeg har da nogle numre, der er lidt depri i det. Jeg er faktisk lidt træt af, at mange spørger, om jeg altid er glad. Nej, jeg tror ikke på, at der er nogen mennesker, der altid er glade.

– Det er jeg heller ikke, men lige nu er det svært at være ked af det, når det går, som det går. Jeg får lov at spille musik, jeg har min dejlige kæreste og en god lejlighed, så over-all går det godt. Det er om at nyde det så længe, det kan blive ved.

– Er du typen, der græder, hvis det går dårligt?

– Jeg er begyndt på at kunne få tårer i øjnene, for eksempel når jeg ser film, men jeg bryder ikke grædende sammen. Det er nok den jyske mand i mig, som siger ’det der gør man sgu ikke’.

For tre år siden kvittede Thomas sit job som pædagogmedhjælper for at leve af musikken. Det gik temmelig trægt i begyndelsen.

Annonce:

– Jeg havde ikke nogen penge overhovedet og tjente kun 38.000 på et helt år. Jeg ville bare lave musik, selv om jeg var helt vildt fattig og tabte 11 kg i løbet af det år. For at klare mig igennem var det noget med at ringe til venner og familie sidst på eftermiddagen og sige: ’Hej, skal jeg ikke lige komme forbi?’, for så kunne jeg få aftensmaden hos dem.

Thomas brænder for sin musik og for de tekster, der konstant pibler frem bag hans kæmpe garn.

– Jeg ved ikke, hvad jeg ellers skulle lave, det er det eneste, jeg har lyst til.

Interviewet med Thomas Buttenschøn blev lavet fredag eftermiddag, hvor sandheden om hans sygdom endnu ikke var kommet frem.Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: