Kendte bøsser: Svært at springe ud

Kendte danske bøsser fortæller i ny bog 'Hvor regnbuen ender' om deres seksuelle orientering

Klaus Bondam mistede mange venner til AIDS i firserne. (Foto: Jens Dige)
Klaus Bondam mistede mange venner til AIDS i firserne. (Foto: Jens Dige)

- Jeg tror, at min generation kan blive enig om, at vi har været med til alt for mange begravelser. Vi har mistet for mange af vores venner på et tidspunkt, hvor det ikke var meningen, at de skulle dø.

Sådan siger Københavns teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R) i bogen 'Hvor regnbuen ender', hvor nogle af landets kendte bøsser beretter om at melde kulør om deres kærlighedsliv.

Som ung i 80'erne skete det for Klaus Bondam i høj grad i skyggen af hiv og aids-spredningen, og han har da også lidt personligt på tabskontoen.

Ungdomsvennen døde
- Jeg kan godt blive jaloux på andre, som har venner, de har kendt, tilbage fra de var helt unge. Jeg havde sådan en kammerat, men han er desværre død i dag.

Bogen er skrevet af journalisten Bjarne Henrik Lundis, og han får foruden Bondam folk som den tidligere socialdemokratiske sundhedsminister Torben Lund, miljødebattør Bjørn Lomborg, rejsedirektør Stig Elling, modeskribent Uffe Buchard, kendisfrisør Tage Frandsen, skønhedsekspert Ole Henriksen og mange flere til at åbne sluserne for deres liv uden for skabet.

Noget var helt forkert
Det er i mange tilfælde historier om allerede som barn at have på fornemmelsen, at de ikke var som kammeraterne.

De legede med dukker og med piger i stedet for at slås og spille fodbold, og senere blev de mandlige bekendte gemt væk, når de blev stillet spørgsmål om kærester eller mangelen på samme.

- Jeg følte, at noget var helt forkert, og at det ville være rart, hvis det kunne gå væk, siger Bjørn Lomborg f.eks. om sig selv som 11-12-årig, da han opdagede, at han tændte på mænd.

- Det var først som 22-årig, at jeg sprang ud som bøsse. Det gjorde helt klart, at jeg fik en bedre tilværelse, siger Lomborg, der i dag er single, men har en profil på dating-sitet Boyfriend.

- Jeg skriver sammen med andre bøsser på Boyfriend, og nogle enkelte mødes jeg også med.

Enorm lettelse
Den tidligere socialdemokratiske minister Torben Lund siger, at han nærmest blev tvunget ud af skabet, da den tidligere sundhedsdirektør Palle Juul Jensen i en bog mere end antydede, at Torben Lund og CD-ministeren Yvonne Herløv Andersen havde ladet deres seksualitet spille ind i forhandlinger om bevillinger til oplysning om hiv og aids.

- Så blev det kendt for alle, men alle i Folketinget og min familie vidste det selvfølgelig. Jeg kom også på diverse barer, der var dengang. Det var ikke ukendt. Jeg gav bare ikke interview om det. Men efter, at det er kommet frem, har det været en enorm lettelse, at man ikke skal gå og smålyve, siger Torben Lund til Ekstra Bladet. Han er i dag registreret partner med den noget yngre Claus Lautrup.

Gratis omgang
Den tidligere minister synes, at kampen om bedre vilkår for homoseksuelle står i stampe i disse år, og han mener, at Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske, som han har valgt ikke at være medlem af, fører en 'besynderlig politik'.

- Hvordan kan man give prisen som Årets Laks til Anders Fogh Rasmussen, når statsministeren lige så længe, jeg kan huske, har stemt imod samtlige forslag til forbedringer i Folketinget? Det er da sympatisk, at han udtaler sig positivt om bøssernes forhold, men når det kommer til stykket, gør han ingenting. Så er det en gratis omgang.

Den holdning deles i øvrigt af hans tidligere partiformand, Helle Thorning-Schmidt (S). Bogen har også en håndfuld interview med politikere om deres syn på homoseksualitet. Et af dem er med Helle Thorning, der er 'dybt provokeret' over lakse-prisen til både Fogh Rasmussen og den tidligere Venstre-ordfører Jens Rohde.

- Jeg synes, det er helt forkert set, siger hun.

Læs flere uddrag fra bogen ved at klikke på links til højre for artiklen.